Saturday, January 22, 2011

ΠΕΘΑΝΕ Η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ-ΟΛΝΤΡΙΤΖ

Το Χόλιγουντ και το Μπρόντγουεϊ έχασαν μια από τις σημαντικότερες σκηνογράφους τους, την ελληνικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη – Ολντριτζ.

Η δραστήρια σκηνογράφος των 150 και πλέον ταινιών και μιούζικαλ (κυρίως, αλλά και παραστάσεων) στο Μπρόντγουεϊ πέθανε από ανακοπή στα 88 της, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου είχε εισαχθεί προ ημερών λόγω προβλημάτων υγείας που της είχαν προκαλέσει γενική κατάπτωση.

Η αρκαδικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη ήταν αγαπημένη του Χόλιγουντ όχι μόνον για το Οσκαρ σκηνογραφίας που της είχε φέρει η εντυπωσιακή δουλειά της στην ταινία «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» (1974) με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάροου, αλλά κυρίως γιατί από τότε που πήγε στην Αμερική (το 1949) και δούλεψε σε θέατρο του Σικάγο και παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ, η Theoni V. Aldredge, όπως έγινε πλέον γνωστή σε Αμερική και Ευρώπη, ήταν η ψυχή των πάρτι και το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα ανοιχτό.

Φίλο και μέντορά της θεωρούσε τον Ελίας Καζάν, ενώ στις ταινίες που σκηνογράφησε ανήκαν «Τα μάτια της Λώρας Μαρς» με την Φέι Ντάναγουεϊ, «Το Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ, το «Υπόσχεδση την αυγή» του Ζιλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη (ήταν φίλη και με τους δύο, όπως και με τη Δέσπω Διαμαντίδου), το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» με την Σερ, τη φίλη της επίσης Ολυμπία Δουκάκη και τον Νίκολας Κέιτζ κ.ά.

Στο Μπρόντγουεϊ, όπου οι δουλειές της της έφεραν τρία θεατρικά βραβεία Τόνι (για το «Ανι», το «Κλουβί με τις τρελές» και το «Barnum») και την είσοδο της το 1986 στο Theater Hall of Fame, πέρα από το ότι ήταν η πρώτη που καλούσαν σε κάθε κοσμική εκδήλωση, θεωρούνταν και εκείνη που άλλαξε για πάντα το μουσικό θέατρο, με εντυπωσιακά πολύχρωμα σκηνικα. Θεωρούνταν όμως και η πλέον ακριβή, χωρίς όμως το όνομά της να διαχωρίζεται από την ποιότητα.

Υπήρξε φίλη του Εντουαρντ Ολμπι και είχε δουλέψει μαζί του στο «Ποιος φοβάται» την Βιρτζίνια Γουλφ, ενώ ήταν και η αγαπημένη ενδυματολόγος της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Στην Ελλάδα είχε δουλέψει στο θέατρο μόνον τα τελευταία 15 χρόνια, με την Κάτια Δανδουλάκη και τη Νόνικα Γαληνέα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το που γεννήθηκε το 1932: κατά μία στην Αθήνα και κατά την αμερικανική στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα της έχει αποδοθεί οι υποψήφιες για Οσκαρ σκηνογραφίες του «Ποτέ την Κυριακή» και της «Φαίδρας» του Ζιλ Ντασσέν, όπως και της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη (φέρονται να ανήκαν στην συγγενή της Ντένη Βαχλιώτη).

Η ίδια πάντως είχε υπογράψει την μιούζικαλ εκδοχή της ταινίας «Ilya Darling» στο Μπρόντγουεϊ.

No comments:

Post a Comment