Thursday, August 12, 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό κάποιων τυχερών ανθρώπων που μπορούν να κοιμούνται βαθιά ακόμα και αν γύρω τους γίνεται χαμός!

Το «κλειδί» φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου, τον θάλαμο, που όταν είναι απασχολημένη, ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει. Αντιθέτως, οι άνθρωποι στους οποίους ο θάλαμος έχει χαμηλή δραστηριότητα ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο επειδή ο εγκέφαλός τους δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ερευνητές της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα 12 εθελοντών που πέρασαν τρεις νύχτες θορυβώδους ύπνου στο εργαστήριο. Όσο αυτοί κοιμόντουσαν, άνθρωποι μιλούσαν δίπλα τους, τηλέφωνα χτυπούσαν, καζανάκια πατιούνταν και αυτοκίνητα κόρναραν.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι όσοι εθελοντές είχαν πιο ενεργούς εγκεφάλους, ξυπνούσαν πιο εύκολα από τους νυχτερινούς θορύβους.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη αναφέρουν ότι αν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά όπως με φάρμακα, τότε θα βελτιωθεί σημαντικά ο ύπνος όσων ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο. Ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα.

Σε μελλοντικές έρευνες που έχει ήδη προγραμματίσει η αμερικανική επιστημονική ομάδα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια του ύπνου και της αϋπνίας. Όπως ανέφερε πάντως ο επικεφαλής της μελέτης, Τζέφρι Ελενμπόγκεν, θα χρειαστούν ακόμα χρόνια μέχρι να βρεθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που θα βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά εν μέσω φασαρίας.

No comments:

Post a Comment