Thursday, August 12, 2010

χρειαζονται επειγοντως συντηρηση τα κοστουμια του 'οσα παιρνει ο ανεμος'

Δύσκολη η κατάσταση για την Scarlett o'Hara στο "'Οσα παίρνει ο Άνεμος", αλλά ακόμα πιο δύσκολη για τα υπέροχα φορέματα της Vivien Leigh στην ταινία, που κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της κακής συντήρησης.

Το μουσείο Harry Ransom Center στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν απευθύνει έκκληση για να συγκεντρώσει 30.000 δολάρια που απαιτούνται για να αποκατασταθούν τα φορέματα της Scarlett. Τα κοστούμια προέρχονται από την προσωπική συλλογή του παραγωγού της θρυλικής ταινίας Ντέιβιντ Σέλζνικ, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ταινίες όπως οι "Ενα Αστέρι Γεννιέται", "Ρεβέκκα", "Μονομαχία στον Κόκκινο Ηλιο".

"Τα κοστούμια βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση και χρειάζονται άμεση συντήρηση για να μπορούν να εκτεθούν", τόνισε η Τζιλ Μορένα, υπεύθυνη του τμήματος ενδυμασιών του μουσείου. Το μουσείο ελπίζει να εκθέσει τα φορέματα αυτά το 2014 στην μεγάλη έκθεση για τα 75 χρόνια της ταινίας, η οποία σάρωσε τα Οσκαρ το 1939.

Τα φορέματα αυτά είναι το σκούρο κόκκινο που φορούσε η Scarlett στο πάρτι γενεθλίων του Ασλεϊ Γουίλκς, το νυφικό της όταν παντρεύτηκε τον Τσαρλς Χάμιλτον, η μπλε βελούδινη ρόμπα και μια πράσινη βελούδινη τουαλέτα. Φυσικά στη συλλογή περιλαμβάνεται και το πράσινο φόρεμα που έρραψε η Scarlett από τις κουρτίνες για να ζητήσει βοήθεια από τον Ρετ Μπάτλερ.

"Κανένα άλλο κοστούμι στην ιστορία του κινηματογράφου δεν αιχμαλώτησε την φαντασία του κόσμου, όσο το φόρεμα από τις κουρτίνες...", υπογράμμισε η Μορένα.

No comments:

Post a Comment