Monday, August 2, 2010

ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Μπορεί την σεζόν που ολοκληρώθηκε να αναδείχθηκε μακράν ως κορυφαία ταινία σε εισπράξεις το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, έστω και αν δεν τα πήγε και τόσο καλά στα Όσκαρ, ωστόσο η πραγματική του κατάταξη στο box office όλων των εποχών το φέρνει μόλις στην 14η θέση. Και αυτό παρόλο που έκανε τζίρο περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερική και ονοματίστηκε ως η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μπορεί βλέπετε το σύστημα κατάταξης των ταινιών, σύμφωνα με τις εισπράξεις, να προσφέρει την ευκαιρία για διαρκώς νέα ρεκόρ (πχ τριημέρου, εβδομάδας, ανοίγματος κλπ), ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολλές φορές μακριά, αφού η μονάδα μέτρησης αυτών των ρεκόρ, το δολάριο, αλλάζει διαρκώς και έχει αλλάξει άπειρες φορές από την εποχή που άρχισαν να καταγράφονται οι εισπράξεις των ταινιών. Για αυτό και αξία θα είχε η κατάταξη με βάση την επικαιροποίηση του πίνακα των εισπράξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Κάτι που έκανε το boxofficemojo, ένα έγκυρο εργαλείο καταγραφής του box office, από το οποίο άντλησε στοιχεία για σχετικό άρθρο η «Καθημερινή».

Σύμφωνα λοιπόν με την μετατροπή των εισπράξεων σε σημερινές τιμές δολαρίου με βάση τους τότε και τον νυν πληθωρισμό των ΗΠΑ, πρώτη σε εισπράξεις ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου παραμένει το μυθικό «Οσα παίρνει ο Ανεμος» του 1939 με 1,606 δισ. δολάρια, εισπράξεις υπερδιπλάσιες του «Avatar». Παράλληλα, άλλες έξι ταινίες εμφανίζονται στην σχετική λίστα να έχουν ξεπεράσει, με σημερινές τιμές, το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Αμερική.

Μετά λοιπόν το «Όσα παίρνει ο Άνεμος», δεύτερη σε εισπράξεις ταινία όλων των εποχών έρχεται ο «Πόλεμος των Αστρων» του 1977 με 1,4 δισ. δολάρια. Τρίτη αναδεικνύεται η «Μελωδία της ευτυχίας» του 1965 με 1,416 δισ. και στην τέταρτη θέση ο «ΕΤ ο εξωγήινος» που γύρισε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1982 με 1,127 δισ. δολάρια. Στην πέμπτη θέση είναι οι «Δέκα εντολές» του 1956 με 1,041 δισ. και την εξάδα συμπληρώνει ο «Τιτανικός» του 1997, που παραμένει η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του Τζέιμς Κάμερον με εισπράξεις 1,020 δισ. (μπροστά δηλαδή από το «Avatar»). Τέλος, με εισπράξεις 1,018 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές πλασάρονται στην έβδομη θέση τα «Σαγόνια του καρχαρία», ακόμη μια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ από το 1975.

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται ως εξής: στην όγδοη θέση ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που γύρισε το 1965 ο Ντέιβιντ Λιν (986 εκατ. δολάρια), στην ένατη θέση ο «Εξορκιστής» του Γουίλαμ Φρίντκιν από το 1973 (879 εκατ. δολάρια) και στην δέκατη η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» του Γουόλτ Ντίσνεϊ, από το μακρινό 1937 (αυτό το κινούμενο σχέδιο κέρδισε κάτι παραπάνω από 866 εκατομμύρια δολάρια και είναι η παλαιότερη στις πρώτες εκατό ταινίες του σχετικού πίνακα). Αξίζει να σημειωθεί ότι του «Avatar» προηγούνται ακόμα «Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας» (11η θέση), «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» (12η θέση) και το «Μπεν Χουρ» (13η θέση).

Στην πρώτη δεκάδα μπορεί να μην υπάρχει καμία πρόσφατη ταινία, όμως στις εκατό πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες όλων των εποχών έχουν καταφέρει να μπουν 17 ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Εκτός από το «Avatar» έχουμε τον «Σκοτεινό ιππότη» (28), τον «Σρεκ 2» (31), τον πρώτο «Σπάιντερμαν» (35), τους «Πειρατές της Καραϊβικής: το σεντούκι του νεκρού» (45), την «Επιστροφή του βασιλιά» (51) από την τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», τον «Σπάιντερμαν 2» (53), τα «Πάθη του Χριστού» (57), την «Εκδίκηση των Σιθ» (58) από τη νέα τριλογία του «Πολέμου των Αστρων», τους «Δύο Πύργους» (60) του «Αρχοντα», το «Ψάχνοντας τον Νέμο» (65), το «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» (67), την «Συντροφιά του δαχτυλιδιού» (75), το «Transformers 2» (79), την «Επίθεση των κλώνων» (85), την «Κατάρα του μαύρου μαργαριταριού» (90) και τον «Σπάιντερμαν 3» (95).

No comments:

Post a Comment