Tuesday, January 5, 2010

"ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο θέατρο «Παλλάς», θα παρουσιάσει το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» - το περίφημο θέατρο που δημιούργησε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία - την «Οπερα της πεντάρας», σε σκηνοθεσία και φωτισμούς του διάσημου σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον. Η παράσταση θα δοθεί στις 14,15,16/1 (9μμ) και στις 17/1 (7μμ).

Η παράσταση αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το σπουδαίο, διεθνώς διάσημο και πολυπαιγμένο έργο του Μπρεχτ (έχουν δοθεί 10.000 παραστάσεις του), με τη μουσική του Κουρτ Βάιλ, βασιζόμενο στη λαϊκή όπερα του Τζον Γκέι «Η όπερα του ζητιάνου» (18ος αιώνας), υλοποίησε την θεωρία και την αισθητική πρόταση του Μπρεχτ για την ανάπτυξη μιας νέου τύπου όπερας, μια «αντιόπερας» που σε πλήρη ιδεολογική και αισθητική αντίθεση με τα οπερετικά γούστα της αστικής τάξης, να διδάσκει και να ψυχαγωγεί το λαό. Και δεύτερον, γιατί ο Γουίλσον «διάβασε» το έργο με ένα δικό του αντισυμβατικά φορμαλιστικό και με το δικό του αποστασιοποιητικό εξπρεσιονιστικό τρόπο, θεωρώντας ότι έτσι αναδείχνεται η διαχρονική δύναμη της καυστικής κριτικής που ασκεί ο Μπρεχτ στην αστική τάξη, στους θεσμούς, στα όργανα, στα μέσα και η πολύμορφη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δημιουργούν, υπηρετούν και διογκώνουν το ασύδοτο και αδυσώπητο μεγάλο κεφάλαιο. Ο διάσημος σκηνοθέτης, πρωτοπόρος του σύγχρονου πειραματικού θεάτρου, δημιουργεί μία παράσταση άψογα σχεδιασμένων σκηνών, κινηματογραφικής ατμόσφαιρας, μινιμαλιστική και ταυτόχρονα θεαματική, όπου τα συμβολικά πρόσωπα που έπλασε ο Μπρεχτ, μετασχηματισμένα σε μάσκες, σχεδόν χωρίς φύλο, κινούνται στο διεφθαρμένο, δολοφονικό «κόσμο» τους, έναν κόσμο που θυμίζει «τσίρκο» αλλά και «φυλακή».

Η πολυπρόσωπη αυτή παραγωγή, στην οποία μετέχουν 80 καλλιτέχνες του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2007, επαινέθηκε από την κριτική και περιοδεύει σε διάφορες χώρες.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 20-120 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων : Βουκουρεστίου 5, πληροφορίες στο τηλ.: 210-3213100.

No comments:

Post a Comment