Monday, January 4, 2010

ΠΕΘΑΝΕ 37 ΕΤΩΝ ΛΑΤΙΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ

Η αμερικανο-μεξικανή τραγουδίστρια Lhasa De Sela, που από πολλών ετών διέμενε στο Μόντρεαλ, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή (1/1) σε ηλικία 37 ετών, «χτυπημένη από καρκίνο του στήθους, τον οποίον πάλαιψε με γενναιότητα για 21 μήνες», ανακοίνωσε ο μάνατζέρ της Νταβίντ-Ετιέν Σαβουά.

Η Lhasa έφυγε από τη ζωή στην κατοικία της στο Μόντρεαλ την 1η Ιανουαρίου, λίγο πριν τα μεσάνυκτα, τόνισε ο ίδιος.

Γεννημένη στις 27 Σεπτεμβρίου 1972 στο Μπιγκ Ίντιαν, της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, από Μεξικανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, η Lhasa επέλεξε σε ηλικία 19 ετών το Μόντρεαλ για να ξεκινήσει τη μουσική σταδιοδρομία της.

Η Lhasa κατέκτησε το κοινό του Καναδά, αλλά και του εξωτερικού, το 1997 με το πρώτο της ισπανόφωνο άλμπουμ, με τίτλο La Llorona (ΣτΜ η κλαψιάρα), ένα μείγμα από παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα τραγούδια και πρωτότυπους στίχους πάνω σε ένα μελωδικό μείγμα, που συνδυάζει τις τσιγκάνικες μελωδίες με τους μπλουζ, κάντρι και ροκ ήχους.

Μετά την επιτυχία του πρώτου δίσκου της, η Lhasa μετακομίζει για μία διετία στη Μασσαλία, όπου ηχογράφησε το δεύτερο άλμπουμ της «The Living Road», που κυκλοφόρησε το 2003 στο Μόντρεαλ.Αυτή τη φορά περιλαμβάνει τραγούδια στα ισπανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, πάντοτε με την ίδια διάθεση επιμειξίας των ειδών.

Το περασμένο έτος κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ της «Lhasa» για την προώθηση του οποίου είχε προγραμματισθεί μία περιοδεία για το φθινόπωρο του 2009. Όμως έπειτα από τις πρώτες συναυλίες, κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο, η περιοδεία αναβλήθηκε λόγω «των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν παρουσιασθεί για πάνω από ένα χρόνο».

Το 2005 η Lhasa, που είχε συνεργασθεί και με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, είχε αναδειχθεί ως η «καλλίτερη καλλιτέχνις των Αμερικών», στα Παγκόσμια Μουσικά Βραβεία του BBC.

Η μουσική που έγραφε ήταν θερμή, προσωπική, και «ανάβρυζε από την περιπλανώμενη παιδική της ηλικία, που διέτρεχε τους δρόμους του Μεξικού και των ΗΠΑ», όπως διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα της

No comments:

Post a Comment