Thursday, May 21, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ  LATIN

MACARENA, La.  #71


Macarena, που είναι γειτονιά στη Σεβίλλη, αποτελεί κοινό όνομα στην Ανδαλουσία και σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Κολομβία είναι οροσειρά, εθνικό πάρκο κι όνομα χωριού. Macarena για τους Ισπανόφωνους είναι και η Παναγία. Το 1944 υπήρξε ταινία με τίτλο “Macarena” και το 1992 τηλεοπτική σειρά 200 επεισοδίων.
H πιο διασημη Macarena ειναι δημιουργια των Ισπανων Antonio Romero Monge-Rafael Ruiz Perdigones,που επισης το ηχογραφησαν κι εγινε παγκοσμια χορευτικη επιτιχια και #1 για 14 εβδομαδες στις ΗΠΑ ΤΟ 1996 ,οπου πουλησε πανω απο τεσσερα εκατομμυρια αντιτυπα.
Η σύνθεση Macarena (γνωστή και ως “Yirgen de la Macarena”) ανήκει στον Bernardino Monterde και ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Perez Prado. Η εκτέλεση του υπάρχει στο άλμπουμ Best of mambo του 2004 κι είναι πιθανότατα ηχογραφημένη την δεκαετία του ’50.
Υπάρχουν κι άλλες συνθέσεις με τίτλο “Macarena” και “Macarenas”. Η σύνθεση διασκευάστηκε και ως “Bullfighter song”, “Femmes de Seville”, “Jolie fille”, κ.α.
O (Damaso) Perez Prado (1916-89) γεννήθηκε στην Κούβα. Ήταν διευθυντής ορχήστρας, ενορχηστρωτής και οργανίστας. Ο επονομαζόμενος και «Βασιλιάς του μαμπο» εμφανίστηκε στις ταινίες “Underwater” (1955) και “Cha cha cha boom” (1956).
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν “Cherry pink and apple blossom white” (1955) και “Patricia” (1958)


MADALENA     #72

Σύνθεση των Ary Macedo – Ayrton Amorim (ή Amorin) γραμμένη για το βραζιλιάνικο καρναβάλι του 1950. Ακούγεται στην Μεξικάνικη ταινία του 1953 “Dineros del Diablo”.
Την σύνθεση ηχογράφησαν οι Xavier Gugat, Edmundo Ros, κ.α. H Abbe Lane, που γεννήθηκε το 1932, τραγούδησε με την ορχήστρα του συζύγου της Xavier Cugat. Ήταν παντρεμένη με τον Cugat, ο οποίος νυμφεύθηκε πέντε φορές από το 1952-63. Ως παιδί θαύμα ο Cugat, έπαιζε βιολί, σε περιοδείες με τον Caruso


MAGIC IS THE MOONLIGHT.   #73


Η κορυφαία συνθέτις του Μεξικού Maria Grever (1885-1951) που έδωσε επιτυχίες όπως “What a difference a day made” (Cuande vuelva a tu lado) και “Ti pi – tin” το 1929 εμπνεύστηκε το “Te quiero dijiste”. Με τίτλο “Magic is the moonlight” και στίχους Charles Pasquale ακούγεται στις ταινίες “Bathing beauty” (1944) από τον Carlos Ramirez, “Nancy goes to Rio” (1950) από την Jane Powell και την Ann Sothern.
Επίσης το 1941 σε στίχους David Palmer και με τίτλο “The echo of a serenade” ηχογραφήθηκε από τους: Monte Ray, Anne Shelton.
To “Magic is the moonlight” έγινε γνωστό από τους Geraldo & his Gaucho Tango Orchestra, Ann Sothern / Jane Powell, Connie Francis, Nat “King” Cole, Dean Martin, Cliff Richard, Los Indios Tabajaras, Luis Alberto del Parana, Linda Ronstadt, Art Kasse, Freddy Martin, Andy Russell, Three Tenors.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment