Friday, May 22, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN
τα κατωτερω τραγουδια  ,κατα λαθος,δεν ειχαν αναρτηθει.Επανορθωνουμε σημερα.


GIRL FROM IPANEMA, The   #62




Γεννημένη στην Bahia και μεγαλωμένη στο Rio de Janeiro η Astrud Gilberto (1940 -  ) ήταν ερασιτέχνης τραγουδίστρια σε κλαμπ της bossa nova στην δεκαετία του ’50 όπου γνώρισε τον τότε σύζυγο της Joao Gilberto. Το ζευγάρι πήγε το 1963 στις ΗΠΑ και συμμετείχε στο σημαντικό άλμπουμ “Getz – Gilberto”, με τον σαξοφωνίστα Stan Getz και τον συνθέτη Antonio Carlos Jobim. Η πιο γνωστή ηχογράφηση της Gilberto είναι η δημιουργία των Jobim-V. Moraes “Garota de Ipanema” (“The girl from Ipanema”) με την οποία έκανε το ντεμπούτο της ως επαγγελματίας τραγουδίστρια. Όταν διαλύθηκε ο γάμος της έμεινε στις ΗΠΑ ως ερμηνεύτρια του συγκροτήματος Stan Getz και ως ανεξάρτητη τραγουδίστρια, ηχογραφώντας άλμπουμ με μουσική bossa nova και jazz. Το 1990 δημιούργησε δική της δισκογραφική εταιρία. Το 1996 ηχογράφησε με τον George Michael το “Desafinado” για το άλμπουμ “Red Hot + Rio”. 
O Vinicius de Moraes (1913-80) γεννήθηκε στο Rio de Janeiro. Το 1941 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδα. Δύο χρόνια αργότερα εισέρχεται στο διπλωματικό σώμα και ζει στις ΗΠΑ, Γαλλία και Ουρουγουάη. Το 1954 έγραψε το θεατρικό έργο “Orfeu da Conceicao”, που αργότερα έγινε η ταινία «Ορφεο Νέγκρο» (“Orfeu do Carnaval” από τον Γάλλο σκηνοθέτη Marcel Camus.
Συνεργάζεται με τους Antonio Carlos Jobim, Baden Powell, κ.α. και συνδέεται με το κίνημα της bossa nova. Εκτός από το “Garota de Ipanema”, έγραψε τα “Chega de saudade”, “Insensatez”, “Eu sei que vou te amar”, κ.α.
Το 1968 αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλωματικό σώμα και να αφοσιωθεί στην μουσική. Το ζωντανό άλμπουμ “Tom, Vinicius, Toquinho e miucha” συγκεντρώνει τα καλύτερα του.
Σήμερα ένας κεντρικός δρόμος στην Ipanema φέρει το όνομα του. Περνάει μπροστά από το καφέ “La garota de Ipanema”, όπως μετονομάστηκε το στέκι του όπου έγραψε τους στίχους της παγκόσμιας επιτυχίας του.


GOLONDRINA, La.  ##63




Μεξικάνικη σύνθεση του Narcisco Serradell από το 1883. Τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο L. Wolfe Gilbert. Στις ΗΠΑ έγινε επιτυχία το 1914 από την Victor Military Band. Την σύνθεση ηχογραφούσαν οι Emilio De Gogorza, Melachrino Strings, Caterina Valente, κ.α.


GRANADA.   #64 




Το 1932 ο Μεξικανός Augustin Lara (1900-70) συνέθεσε έναν παιάνα για την Γρανάδα που έγινε παγκόσμια επιτυχία – κυρίως όταν απέκτησε αγγλικούς στίχους από την Dorothy Dodd. Το 1944 το τραγούδησε στην ταινία “Two girls and a sailor” o Carlos Ramirez, το 1947 στο “I’ll be yours” η Deanna Durbin, το 1948 στο “The gay ranchero” o Tito Guizar και το 1952 στο “Because you’ve mine” o Mario Lanza. Σε δίσκους έγινε επιτυχία από τον Frankie Laine (1954) κι από τον Frank Sinatra (1961).


HISTORIA DE UN AMOR.  #68




Το 1957 οι Γάλλοι αγάπησαν ιδιαίτερα μια μελωδία με τίτλο “Historia d’ un amour”, που έκανε τεράστια επιτυχία η Dalida και ηχογράφησαν ακόμα οι Andre Claveau, Gloria Lasso, Luis Mariano. Το 1964 με τίτλο “Historia de un amor” το τραγούδησε η Eydie Gorme.
Η σύνθεση αυτή του Carlos Eleta Almaran (ο οποίος γεννήθηκε στον Παναμά το 1917) από το 1955 ακούγεται στην ταινία του 1956 “Historia de un amor” όπου πρωταγωνιστεί η Libertad Lamarque (1908-2000), σπουδαία τραγουδίστρια της Αργεντινής, που κάποτε χαστούκισε μια άσημη ηθοποιό, η οποία όταν έγινε η πρώτη κυρία της χώρας ως Evita Peron, την υποχρέωσε να μεταναστεύσει στο Μεξικό. Η Libertad τραγούδησε πρώτη κι έκανε επιτυχία την μελωδία.
Στην Ελλάδα, την περίοδο 1956-57, αγαπήθηκε ιδιαίτερα ερμηνευμένη από το γκρουπ Los Indios. Τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο George Thorn.


LET ME LOVE YOU TONIGHT (No te importe saber).  #69




Δημιουργία του Κουβανού συνθέτη-πιανίστα Rene Touzet (1917-2003) είναι το “No te importe saber”, που όταν το 1944 έγραψε αγγλικούς στίχους ο Mitchell Parish έγινε “Let me love you tonight” και μεγάλη επιτυχία για την ορχήστρα Woody Herman.

Την σύνθεση ηχογράφησαν, επίσης, οι: Bing Crosby, Tommy Dorsey, Frank Sinatra, Dick Haymes, Nellie Lutcher, Dean Martin, Charlie Spivak, Melachrino, Jane Morgan, κ.α.
O Touzet θεωρείται κορυφαίος συνθέτης bolero και cha cha με περισσότερα από 500 τραγούδια στο ενεργητικό του. Όταν έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ το “Let me love you tonight” πήρε την απόφαση να μεταφέρει τις δραστηριότητες του στις ΗΠΑ όπου πήγε το 1946 και συνεργάστηκε με τους Enric Madriguera, Desi Arnaz, Xavier Cugat, Stan Kenton, κ.α. Το πιο γνωστό του cha cha, το “El loco” ήταν η έμπνευση για το “Louie, Louie”.


LOS MARCIANOS.   #70



Στην δεκαετία του ’50 ήταν η εποχή των ιπτάμενων δίσκων και κατοίκων άλλων πλανητών που υποτίθεται έφθαναν κάθε τόσο στη γη. Στο κλίμα αυτό ο Rosendo Ruiz συνέθεσε το 1955 το “Los Marcianos” («Οι Άρειοι»).
Είναι ο ίδιος που έγραψε το “Rico vacilon” και άλλα 300 τραγούδια. Αποκαλείται «Δον Κιχώτης της Κουβανέζικης μουσικής» και φέτος συμπληρώνει τα 88 χρόνια του.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment