Tuesday, May 19, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

HISTORIA DE UN AMOR




Το 1957 οι Γάλλοι αγάπησαν ιδιαίτερα μια μελωδία με τίτλο “Historia d’ un amour”, που έκανε τεράστια επιτυχία η Dalida και ηχογράφησαν ακόμα οι Andre Claveau, Gloria Lasso, Luis Mariano. Το 1964 με τίτλο “Historia de un amor” το τραγούδησε η Eydie Gorme.
Η σύνθεση αυτή του Carlos Eleta Almaran (ο οποίος γεννήθηκε στον Παναμά το 1917) από το 1955, ακούγεται στην ταινία του 1956 “Historia de un amor” όπου πρωταγωνιστεί η Libertad Lamarque (1908-2000), σπουδαία τραγουδίστρια της Αργεντινής, που κάποτε χαστούκισε μια άσημη ηθοποιό, η οποία όταν έγινε η πρώτη κυρία της χώρας ως Evita Peron, την υποχρέωσε να μεταναστεύσει στο Μεξικό. Η Libertad τραγούδησε πρώτη κι έκανε επιτυχία την μελωδία.
Στην Ελλάδα, την περίοδο 1956-57, αγαπήθηκε ιδιαίτερα ερμηνευμένη από το γκρουπ Los Indios. Τους αγγλικούς στίχους έγραψε ο George Thorn


LET ME LOVE YOU TONIGHT (No te importe saber)




Δημιουργία του Κουβανού συνθέτη-πιανίστα Rene Touzet (1917-2003) είναι το “No te importe saber”, που όταν το 1944 έγραψε αγγλικούς στίχους ο Mitchell Parish έγινε “Let me love you tonight” και μεγάλη επιτυχία για την ορχήστρα Woody Herman.
Την σύνθεση ηχογράφησαν, επίσης, οι: Bing Crosby, Tommy Dorsey, Frank Sinatra, Dick Haymes, Nellie Lutcher, Dean Martin, Charlie Spivak, Melachrino, Jane Morgan, κ.α.
O Touzet θεωρείται κορυφαίος συνθέτης bolero και cha cha με περισσότερα από 500 τραγούδια στο ενεργητικό του. Όταν έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ το “Let me love you tonight” πήρε την απόφαση να μεταφέρει τις δραστηριότητες του στις ΗΠΑ όπου πήγε το 1946 και συνεργάστηκε με τους Enric Madriguera, Desi Arnaz, Xavier Cugat, Stan Kenton, κ.α. Το πιο γνωστό του cha cha, το “El loco” ήταν η έμπνευση για το “Louie, Louie”




LOS MARCIANOS



Στην δεκαετία του ’50 ήταν η εποχή των ιπτάμενων δίσκων και κατοίκων άλλων πλανητών που υποτίθεται έφθαναν κάθε τόσο στη γη. Στο κλίμα αυτό ο Rosendo Ruiz συνέθεσε το 1955 το “Los Marcianos” («Οι Άρειοι»).
Είναι ο ίδιος που έγραψε το “Rico vacilon” και άλλα 300 τραγούδια. Αποκαλείται «Δον Κιχώτης της Κουβανέζικης μουσικής» (1885-1983).
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ


No comments:

Post a Comment