Friday, May 22, 2020

Μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς

Εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φωτο αρχείου
Εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φωτο αρχείου  EUROKINISSI

Από 1,40 το εισιτήριο μειώνεται στο 1,20 μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η μείωση του ΦΠΑ καλύπτει ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.


Σε οριζόντια μείωση των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης.
Πιο συγκεκριμένα μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σημείωσε πως το εισιτήριο με τη μείωση του ΦΠΑ από 1,40 κατεβαίνει στο 1,28 ευρώ, επειδή όμως θα πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένο, ο ίδιος θα προτείνει η τελική τιμή για τον επιβάτη να είναι αντί για 1,30 ευρώ, στο 1,20 ευρώ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη μείωση αλλά για πεντάμηνη προσωρινή μείωση, με τις τιμές να επανέρχονται στα σημερινά επίπεδα από την 1η Νοεμβρίου 2020.
ADVERTISING
Επιδίωξη του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, είναι να δοθεί ώθηση για προμήθεια μηνιαίων και ετήσιων καρτών. Με τη μείωση αυτή αν κάποιος πάει και πάρει μια ετήσια κάρτα από την 1η Ιουνίου που θα ισχύουν τα μέτρα, η καθημερινή μεταφορά θα είναι περίπου ένα ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε πως θα δοθούν κίνητρα στους καθημερινούς χρήστες να προμηθευθούν κάρτες μετακίνησης.
Η μείωση του ΦΠΑ καλύπτει όλες τις επιβατικές μεταφορές, αστικές και υπεραστικές. Ειδικότερα στις υπεραστικές καλύπτει τις ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε πως ένα ακτοπλοϊκό εισιτήρια θα εμφανίσει μείωση κατά περίπουυ 9%. Με αυτό το μέτρο επεσήμανε ο κ.Καραμανλής θα ωφεληθούν κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα.
Αναλυτικά οι νέες τιμές στις αστικές συγκοινωνίες, αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο, καθώς θα πρέπει να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα, όπως τα λογισμικά συστήματα των αυτόματων μηχανημάτων του ΟΑΣΑ, των εφαρμογών κ.α. Απαντήσεις αναμένονται και για το τι θα γίνει με τις πολύμηνες και ετήσιες κάρτες, καθώς και για εκείνες που εκδόθηκαν πριν την έφαρμογή των νέων τιμών εισιτηρίων.

No comments:

Post a Comment