Friday, May 22, 2020


Β. Γάκης: «Άνοιγμα» του ΟΜΜΘ 

Για για τους πρώτους μήνες στην προεδρία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τις συνθήκες του πολιτισμού μέσα στην καρδιά της πανδημίας, για τα βήματα και τις σκέψεις από εδώ και πέρα, καθώς επίσης και για την ματιά του στον χώρο της παιδείας λόγω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας μίλησε ο Βασίλης Γάκης, πρόεδρος του ΟΜΜΘ και εκπαιδευτικός σε συνέντευξη του στον Real Fm Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο κ. Γάκης αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες στην προεδρία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που διαμορφώθηκαν με κύριο παράγοντα την πανδημία. «Ήταν κάτι πολύ πρωτόγνωρο. Ήταν πολύ άσχημο και δυσάρεστο να ακυρώνονται συναυλίες, πριν ακόμα βγουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί. Ο κόσμος δεν ερχόταν και φοβόταν».
Αναφέρει μάλιστα, πως ήταν προετοιμασμένοι για το κλείσιμο του Μεγάρου. «Από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση στο επίπεδο μεγάρου, αλλά να αντιμετωπίσουμε την κρίση στο επίπεδο κοινωνίας.  Ο πολιτισμός , η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Σε αυτό στοχεύσαμε πρωτίστως».
Τόνισε δε, πως οι ανάγκες των ανθρώπων του πολιτισμού που έχουν πληγεί λόγω της κρίσης, είχαν εντοπιστεί πολύ νωρίς από τους ίδιους και άλλους φορείς του πολιτισμού, και με συντονισμένες ενέργειες κινήθηκαν ως προς το να μπορέσουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων.  Μάλιστα αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που ανάπτυξε το ΟΜΜΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο κ. Γάκης σημείωσε πως πρόλαβαν και έθεσαν τους στρατηγικούς στόχους της θητείας τους, πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας. «Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το διοικητικό συμβούλιο και ο προγραμματισμός των επομένων ετών. Πρώτον άνοιγμα του Μεγάρου Μουσικής σε όλους τους πολίτες, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Άνοιγμα στα περισσότερα είδη της μουσικής που διακρίνονται για την ιστορική τους πλέον προσφορά στον πολιτισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, στήριξη και ανάδειξη του τοπικού δυναμικού της πόλης, που υπάρχουν εξαιρετικοί μουσικοί. Ακόμη, πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών από το εξωτερικό, για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως ένα μητροπολητικό κέντρο πολιτισμού».

No comments:

Post a Comment