Saturday, May 23, 2020


Πέθανε ο τραγουδιστής της  επιτυχίας των '80's «Yeke Yeke»



Ο σπουδαίος Αφρικανός τραγουδιστής - μουσικός Mory Kanté, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της αφρικανικής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, με επιτυχίες όπως το «Yéké Yéké», έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, την Παρασκευή 22/5.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από μέλη της οικογένειάς του, έπασχε από χρόνια ασθένεια για τις ανάγκες της θεραπείας της οποίας, μάλιστα, ταξίδευε συχνά στη Γαλλία.

Ο Mory Kanté εκτός από τραγουδιστής ήταν επίσης δεξιοτέχνης μουσικός καθώς έπαιζε κόρα, όπως ονομάζεται ένας είδος αφρικανικής άρπας. Διδάκτηκε την μουσική αυτή τέχνη από την ηλικία των 7 του μόλις χρόνων για να συνεχίσει, λίγα χρόνια αργότερα, ως επαγγελματίας μουσικός.


Πολλοί εκπρόσωποι της world music εξέφρασαν τη θλίψη τους θα την απώλεια του σημαντικού αυτού μουσικού. Ανάμεσά τους και ο γνωστός Σενεγαλέζος καλλιτέχνης Youssou N'Dour o οποίος αποχαιρέτησε, μέσω Twitter τον «αδελφό» του, όπως τον χαρακτήρισε υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για έναν σπουδαίο εκπρόσωπο της αφρικανικής κουλτούρας.

Το τραγούδι του «Yéké Yéké», που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 σημείωσε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς παιζόταν ασταμάτητα σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κλαμπ, ενώ ο δίσκος του «Akwaba Beach» αποτελεί το πιο εμπορικό αφρικανικό άλμπουμ όλων των εποχών έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.

Αρκετοί ήταν αυτοί, μάλιστα, που παρουσίασαν στο μέλλον διάφορες διασκευές του αποδεικνύοντας την διαχρονικότητά του.

No comments:

Post a Comment