Wednesday, May 20, 2020

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 4ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ: ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 Γιώργος Μητράκης
Θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Κ. Μακεδονία εάν η διετία παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα και η έκταση επιστραφεί στο δημόσιο.
Αργά και βασανιστικά, εξαιτίας της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους, προχωράει η υπόθεση της δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Τις προηγούμενες ημέρες ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο, αφού η έκταση των 760 στρεμμάτων, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που προορίζεται για το πρότζεκτ, «επέστρεψε» από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου σε επόμενη φάση να παραχωρηθεί στον φορέα δημιουργίας του Πάρκου. Αν σκεφτεί κανείς ότι η σχετική εξαγγελία έγινε από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της περσινής ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, πέρασαν οκτώ μήνες για την υλοποίηση της, κάτι για το οποίο ελάχιστα ευθύνεται ο κορωνοϊός. Σε κάθε περίπτωση τα διαδικαστικά θα ξεπεραστούν, αλλά καλό είναι να έχει κάποιος υπόψιν του τους χρόνους του ελληνικού κράτους. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, όπως λέει και ο λαός.
Η παραχώρηση της έκτασης σημαίνει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ή μάλλον τα πιο δύσκολα. Κατ’ αρχήν όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα ακολουθήσει η σχετική χωροθέτηση και αδειοδότηση των βασικών έργων για να δίκτυα υποδομών και πιθανόν ένα πρώτο κτήριο. Παράλληλα οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση, κάτι που συνήθως συνιστά το δύσκολο κομμάτι ενός πρότζεκτ. Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει η ίδια τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ, αλλά ότι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να βρουν λεφτά και να προχωρήσουν τις βασικές υποδομές εντός δύο ετών. Ένας πρώτο λογαριασμός υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο τις μέρες που ζούμε. Κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις γίνονται εδώ και καιρό, αλλά στην επόμενη φάση θα φανεί η αποτελεσματικότητά τους. Διότι θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος, εάν η διετία παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα και η έκταση επιστραφεί στο δημόσιο.

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει εξ ορισμού από την προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας. Της έρευνας και της καινοτομίας, διαδικασίες τις οποίες προορίζεται να υποστηρίξει το νέο πάρκο. Η περιοχή διαθέτει την κρίσιμη μάζα, τόσο σε εξειδικευμένο ανθρώπινο που προκύπτει στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, όσο και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που καινοτομούν για να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Εκείνο που ακόμη δεν είναι σαφές είναι με ποιους μηχανισμούς θα συντονιστούν αυτά τα συμπληρωματικά και αλληλοσυμπληρούμενα συστήματα, ώστε τελικά να υπάρξουν στην πράξη οι απαραίτητες συνέργειες. Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι της προσπάθειας, διότι προϋποθέτει την διαμόρφωση αρχικά και την καλλιέργεια στη συνέχεια μιας κουλτούρας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Φυσικά η ζωή προχωράει, οι εξελίξεις τρέχουν και πολλά πράγματα γύρω μας αλλάζουν. Μόνο που συνήθως υπάρχει – ή πρέπει να υπάρχει ένας επιταχυντής. Ίσως εάν το έργο προχωρήσει στα βασικά να δημιουργηθεί κίνητρο για πολλούς εντός κι εκτός Ελλάδος, αλλά αυτό προϋποθέτει την χωροταξία, τις άδειες, τη χρηματοδότηση, τα έργα. Επομένως οι άνθρωποι της Ζώνης και όσοι θα συμπράξουν για την υλοποίηση του πρότζεκτ βρίσκονται ξανά στην αφετηρία. Ίσως όχι στην πρώτη, αλλά σίγουρα σε μια αφετηρία.
ΥΓ. Βασική παράμετρος για να προχωρήσει δημιουργικά το Πάρκο Τεχνολογίας 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη είναι να δημιουργηθούν και άυλες προϋποθέσεις. Όπως -για παράδειγμα- να καθιερωθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για να επενδύσουν οι εταιρείες και να προσελκύσουν επιστήμονες και ερευνητές με υψηλά προσόντα. Διαδικασία στην οποία και πάλι εμπλέκεται το ελληνικό κράτος, ενδεχομένως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΥΓ2. Πέρα από την έκταση πλησίον του αεροδρομίου η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ασκεί παράλληλες δραστηριότητες, κυρίως για την διάδοση και τη διευκόλυνση της καινοτομικής πρακτικής στην επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης. Κάτι εξαιρετικά ουσιαστικό και ενδιαφέρον, που πρέπει να προχωρήσει.
ΥΓ3. Στην διαχείριση της ΑΖΚ ΑΕ εντάσσονται και περίπου 60 – 70 στρέμματα στη Θέρμη, τα οποία παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε πρώτη φάση ο σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου με αντικείμενο την αγροδιατροφή. Να υποθέσουμε ότι και αυτό το σαφώς πιο… ταπεινό και βατό σχέδιο θα προσωρήσει…


No comments:

Post a Comment