Sunday, December 8, 2019

Παρουσίαση του 'Irrationalities' από 
τον Πέτρο Κλαμπάνη στη Θεσσαλονίκη 
Με μια νέα δισκογραφική κυκλοφορία, υπό τον τίτλο “Irrationalities”, εμπνευσμένη από ένα βαθύ προσωπικό ταξίδι, επανέρχεται αυτό το φθινόπωρο στο προσκήνιο ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης. Το άλμπουμ αυτό το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά στην Θεσσαλονίκη, στις 16 Δεκεμβρίου, στο Ύψιλον.

Ο μουσικός από τη Ζάκυνθο, που τα τελευταία χρόνια ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, έχει κερδίσει, μέσα από τις προηγούμενες κυκλοφορίες και τις ζωντανές εμφανίσεις, διεθνή αναγνώριση ως “ένας αξιοθαύμαστος δεξιοτέχνης μουσικός και δημιουργός” (JazzTimes) και “ένας καλλιτέχνης που πάντα μιλάει από καρδιάς” (Downbeat).

Αυτόν τον Οκτώβριο, κυκλοφορησε την τέταρτη δισκογραφική δουλειά του, “Irrationalities”, με το γνωστό Γερμανικό jazz label Enja. Για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση επέλεξε ένα μικρό μουσικό σχήμα (piano trio) και συνεργάστηκε με δύο εξαιρετικούς Eυρωπαίους μουσικούς: τον πιανίστα Kristjan Randalu από την Εσθονία και τον κρουστό και ντράμερ Bodek Janke από την Πολωνία, με έδρα το Βερολίνο.

Ο Κλαμπάνης, ένας πολίτης του κόσμου, με καλλιτεχνικές ανησυχίες και διαρκείς μετακινήσεις σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, μας μιλά, μέσα από τη νέα του δουλειά, για την πραγματικότητά του. Tο πώς είναι δηλαδή να ζει κάποιος ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και να “βρίσκεται συνεχώς ψηλά στον αέρα, πετώντας από πόλη σε πόλη”.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης δεν σταματά να βάζει διαρκώς πιο ψηλά τον πήχη ως καλλιτέχνης και για τον εαυτό του και για τους συνεργάτες του και το “Irrationalities” το αποδεικνύει. Η μουσική του είναι μια μέθοδος έρευνας, προσωπικής αναζήτησης και περιπλάνησης. Σαν τον Marco Polo στη νουβέλα του Calvino “Invisible Cities” (1972), επινοεί τη δική του “αόρατη πόλη” και μας καλεί να περιπλανηθούμε στους δρόμους της, να ανακαλύψουμε τα μυστικά της, να μαγευτούμε από τις ομορφιές και να βουτήξουμε στα σκοτάδια της. Παράλληλα, αποδέχεται και τα δικά του ... “irrationalities” (παραλογισμούς): τη χαρά και το δράμα, την φαντασία και το μυστήριο, την ποίηση της στιγμής και τα άγχη της καθημερινότητας.

Στην παράσταση στο 'Υψιλον στις 16 Δεκεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εννιά συνθέσεις του δίσκου ζωντανά, με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών με τους οποίους ηχογράφησε και στο στούντιο. Τον Kristjan Randalu (πιάνο) και τον Bodek Janke (ντραμς και κρουστά). Το live αυτό θα είναι μια προσπάθεια «αναπαραγωγής» του κόσμου του 'Irrationalities', μια εμπειρία για όποια και όποιον βρεθεί στο Ύψιλον εκείνη τη μέρα. Ένα live διαφορετικό, με τον ρομαντισμό και τον δυναμισμό να αντιπαρατίθενται και να συνυπάρχουν. Από το πρώτο κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο με χιούμορ Easy Come Easy Go, μέχρι αυτό που δείχνει πόσο λογικό μπορεί να είναι κάτι μέσα στον παραλογισμό του, όπως το ομότιτλο του δίσκου Irrationality. Συναισθηματικό, αλλά και αποφασιστικό όπως το Seeing You Behind My Eyes και κάποιες φορές αντιφατικό, όπως υπονοεί το No Becomes Yes.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης θα συνεχίσει τα ταξίδια του σε Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Ιαπωνία τους υπόλοιπους μήνες σε μια διαρκή κίνηση με οδηγό το Irrationalities. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους σταθμούς στους οποίο θα γιορτάσει τη νέα κυκλοφορία και αυτή η βραδιά θα είναι μοναδική τόσο για τους λάτρεις της jazz, όσο και για τους φίλους της μουσικής και των ταξιδιών. 

Συντελεστές
Kristjan Randalu: piano
Bodek Janke: drums, percussion
Πέτρος Κλαμπάνης: μπάσο, καλλιτεχνική επιμέλεια
ΑΝmusic: συμπαραγωγή, διανομή
Περισσότερες πληροφορίες στο www.petrosklampanis.com
presale link: http://bit.ly/PKtrioTHE 

No comments:

Post a Comment