Friday, September 20, 2019


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγραμματισμού 
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019



Πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ «Σόλων Μιχαηλίδης» η συνέντευξη τύπου της Κ.Ο.Θ. για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. 

Η διευθύντρια της Κ.Ο.Θ. κ. Ζωή Τσόκανου, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων και των ΜΜΕ, ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος που έχουν να κάνουν με τις μεγάλες συμπαραγωγές, τις συμφωνικές συναυλίες, τις εκτός έδρας συναυλίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη μουσική δωματίου.

Η κ. Τσόκανου χαρακτήρισε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως ‘το πρόγραμμα των συνεργασιών’ με την ΚΟΘ να ανοίγει την αγκαλιά της σε όλο και περισσότερους φορείς εντός κι εκτός πόλης, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ρεκόρ επισκεψιμότητας των 57.000 και πλέον θεατών στη χρονιά των 60 χρόνων της ΚΟΘ. Εκτός των συνεργασιών που παρουσιάστηκαν με τους διαλόγους της κ. Τσόκανου με εκπροσώπους των φορέων, αναφέρθηκαν ξεχωριστά οι καθιερωμένες πλέον συνεργασίες με τη ΧΑΝΘ στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία και με την ΕΦΑΠΟΘ στη σειρά συναυλιών σε μνημεία της πόλης. Παράλληλα η κ. Τσόκανου ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που και φέτος είναι αρωγός με τη δωρεά του στο σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων της ΚΟΘ, με αποτέλεσμα να μπορεί η ορχήστρα να επενδύει στην ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων εταίρων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.   

Ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ/ΚΟΘ κ. Ούβε Μάτσκε παρουσίασε με χαρά τα δύο νέα μουσικά όργανα που αποκτήθηκαν, το εντυπωσιακό πιάνο Fazioli και τη νέα τσελέστα, ενημερώνοντας αναλυτικά για την κατασκευή του Steinway πιάνου και τις αγορές και των υπολοίπων οργάνων που ολοκληρώνονται σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ευχαρίστησε δύο γυναίκες, τη σύζυγό του κ. Στέλλα Παπαματθαίου για όλη τη δύναμη που του δίνει ώστε να ανταπεξέρχεται επιτυχώς στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΤΟΣ και την έμπνευσή της για την αγορά των οργάνων, καθώς και την τέως Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα της ΚΟΘ για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης μουσικών οργάνων.

Στη συνέχεια η Ζωή Τσόκανου κάλεσε στο πάνελ τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Νικήτα Μυλόπουλο και τον γνωστό stand-up κωμικό Δημήτρη Δημόπουλο, για μία συζήτηση σχετικά με τις συμπαραγωγές της ΚΟΘ με τον ΟΜΜΘ και την ΕΛΣ, στο μπαλέτο ‘Λίμνη των Κύκνων’ και την κωμική οπερέτα ‘Η Νυχτερίδα’. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Μέγαρο όταν φιλοξενεί την ΚΟΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και ο όρος ‘φιλοξενεί’ δεν είναι ταιριαστός, αφού είναι φτιαγμένοι ‘Η ΚΟΘ για το Μέγαρο και το Μέγαρο για την ΚΟΘ’. Αναφερόμενος στη συνολική παρουσία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και ειδικότερα στις συμπαραγωγές αυτές και με την Εθνική Λυρική Σκηνή είπε χαρακτηριστικά πως ‘η Εθνική Ομάδα του Πολιτισμού της χώρας θα είναι αυτό το τετράμηνο στο Μέγαρο’.
Ο Δημήτρης Δημόπουλος, που έχει κάνει τη μετάφραση του κειμένου και των στίχων της ‘Νυχτερίδας, μας θύμισε πως η Νυχτερίδα έχει να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη από το 2007 και πως ακόμη και τότε τα κείμενα και τα τραγούδια δεν ήταν στα ελληνικά. Επίσης, έχει ανανεώσει τα κείμενα ακόμη και σε σχέση με το 2014 που ανέβηκε στην Αθήνα το έργο από τη Λυρική Σκηνή με τη Ζωή Τσόκανου τότε στο πόντιουμ. Εμβαθύνοντας περισσότερο στο τι να περιμένουμε από την παράσταση, μας είπε πως μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Αλέξανδρο Ευκλείδη αποφάσισαν να μεταφέρουν την υπόθεση στα καθ’ ημάς, τοποθετώντας την πλοκή στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60.

Ο επόμενος καλεσμένος στο πάνελ ήταν ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος που μίλησε για τη συνεργασία της ΚΟΘ με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αγγελόπουλος είπε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί όταν ξεκινούσε μαζί με τον Νίκο Κυριόσογλου το Φεστιβάλ ότι θα συνεργαζόταν ήδη για τρίτη φορά με την ΚΟΘ στα οκτώ πρώτα Φεστιβάλ. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΣ μέσω της οποίας το Φεστιβάλ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και στην Αθήνα. Το φετινό θέμα του φεστιβάλ είναι ο Ρομαντισμός και για τη συναυλία με την ΚΟΘ συμπράττουν τρεις εξαίρετοι πιανίστες, ο Στέφανος Θωμόπουλος, ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Κάρολος Ζουγανέλης, σε πρώτη εμφάνιση στην πόλη μας.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε από την κ. Τσόκανου οι νέα σειρά δράσεων που ξεκινά με το ‘Γνωρίστε το έργο’ που θα πραγματοποιηθεί πριν τη συναυλία στις 18/10 , με τίτλο ‘Γερμανικό Ρέκβιεμ’ (ώρα 20:15-20:45) στο φουαγιέ του εξώστη του Μεγάρου Μουσικής, με ομιλητή τον διευθυντή της Μητροπολιτικής Χορωδίας Βρέμης Dr.Tobias Gravenhorst και η εκδήλωση με τίτλο ‘Γνωρίστε το συνθέτη’ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ, την παραμονή (7/11) της συναυλίας με τίτλο ‘Θέα από τον Όλυμπο’, με ομιλητή το συνθέτη John Psathas. Και οι δύο έστειλαν επιστολές με χαιρετισμούς τους ενόψει της συνεργασίας τους με την ΚΟΘ.

Σειρά είχαν οι αναλυτικότερες συζητήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ. Η κ. Τσόκανου αναφέρθηκε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας με τον Δήμο Νεάπολης Συκεών, μέσω της οποίας παρακολουθούν συναυλίες της ΚΟΘ δωρεάν οι μαθητές του Δήμου και ευχήθηκε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλοι Δήμοι και παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ, ανακοινώνοντας τη συνέχεια του επιτυχημένου ‘Εγώ ο Μότσαρτ’ και τη φετινή σεζόν, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις νέες προτάσεις.

Αρχικώς εκλήθη στο πάνελ ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης για να συζητήσουν σχετικά με τους ‘Πλανήτες’. Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ έχει ένα κεντρικό θέμα που δανείζεται από άλλες Τέχνες και το φετινό θέμα θα είναι το Overview Effect, που αφορά στο φαινόμενο που συναντάται στους αστροναύτες όταν βλέπουν τη γη από τη σελήνη. Ένα συγκλονιστικό συναίσθημα που προκαλεί ταυτόχρονα θλίψη και αγαλλίαση. Η γη από μακριά φαίνεται ως ένας τέλειος πλανήτης, ενώ όσο περισσότερο πλησιάζει κανείς βλέπει τις ανισότητες, τα σύνορα, τη θλίψη. Στη συναυλία τα ΚΟΘ θα βλέπουμε αντίθετα, από τη γη στο διάστημα, μέσα από σκηνές που προέρχονται από ένα μεγάλο αριθμό ταινιών με θέμα το διάστημα, το αστέρια και τους πλανήτες. Την ταινία έχει επιμεληθεί ένας σπουδαίος τεχνίτης του μοντάζ, ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος και θα προβάλλεται όσο η ΚΟΘ θα ερμηνεύει τη σουίτα του Χολστ. Μία ‘διαστημική φαντασία’ όπως την ονόμασε η κ. Τσόκανου.

Για τις συναυλίες του κύκλου ‘Κυριακή πρωί, μουσική’ μίλησε ο κ. Τάσος Αγγελόπουλος, αλλά και ένας καλεσμένος έκπληξη. Ο Λούι είναι η κούκλα που πρωταγωνιστή στο πρόγραμμα ‘Παρέα με τον Μπετόβεν’ για παιδιά ηλικίας 4-11 ετών και μας συστήθηκε ως ο ίδιος ο Μπετόβεν σε παιδική ηλικία. Ο κ. Αγγελόπουλος αναλύοντας το τι θα παρακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά είπε πως διαβάζοντας την ιστορία του Μπετόβεν και ψάχνοντας για μία σύνδεση με το σήμερα είδε πως του θύμιζε η πίεση για να μεγαλουργήσει στη μουσική, ένα σύγχρονο bullying. Ακούγοντας λοιπόν την υπέροχη μουσική του θα μαθαίνουμε και πώς ξεπέρασε ένα ξεχωριστό παιδί σαν κι αυτόν μπόρεσε να ξεπεράσει τα παιδικά του προβλήματα.

Για το πρόγραμμα ‘Μια μέρα στη Φάρμα’ για παιδιά 0-3 ετών η ιδέα ήταν, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, να συνδεθεί η μουσική με παιχνίδι και με πράγματα που κατανοούν τα παιδιά αυτών των ηλικιών, όπως τα χρώματα. ‘Τα παιδιά αντιδρούν στη μουσική και οι μουσικοί αντιδρούν στα παιδιά’, όπως είπε χαρακτηριστικά, ‘και ανυπομονώ να δω πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό’.

Η συνέντευξη έκλεισε με τις ευχαριστίες της κ. Τσόκανου προς τον χορηγό φιλοξενίας της ΚΟΘ ‘The Luxury Hotels’ και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ, Δημοτικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, Καθημερινή, Χρώμε 105.8, Cityportal, wepost, gr4you  

και τον κ. Μάτσκε να ερμηνεύει ένα απόσπασμα από τη σπουδή για πιάνο του Λιστ ‘Ψίθυροι στο Δάσος’, ως μία πρόγευση της συναυλίας εγκαινίων του πιάνου το ερχόμενο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ώρα 12:00, στην αίθουσα Σόλων Μιχαηλίδης.




No comments:

Post a Comment