Thursday, August 22, 2019

Πόρτο Βαλίτσα: Ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που μοιάζει με «γαλατικό χωριό»
ΠΟΡΤΟ ΒΑΛΙΤΣΑ

Πόρτο Βαλίτσα: Ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που μοιάζει με «γαλατικό χωριό»

 Ήταν το 1994, όταν ο Σωτήρης και η Μαριάννα Λαγουδάκη, δυο Αθηναίοι, κατά την περίοδο των διακοπών τους με ένα σκάφος προσάραξαν στον κόλπο Βαλίτσα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, κι έκτοτε μαγεύτηκαν.
Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, η ηρεμία που  προκαλούν οι ήχοι των κυμάτων όταν σκάνε στους βράχους, και το άρωμα από το ρετσίνι των πεύκων που γέμισε την ατμόσφαιρα ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους αυτού του «κεραυνοβόλου» έρωτα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι. Έτσι αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αγόρασαν -προς έκπληξη όλων- ένα άχρηστο κατά πολλούς κομμάτι γης και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον δικό τους παράδεισο.
Δούλεψαν σκληρά και τελικά δημιούργησαν ένα θέρετρο -πολλοί το έχουν παρομοιάσει και με μικρό γαλατικό χωριό-  για κάθε επισκέπτη που σέβεται τον εαυτό του και ιδιαίτερα τη φύση. Το όνομά του resort, -«Πόρτο Βαλίτσα»- πήρε το μισό όνομά του από τους ιδιοκτήτες του, καθώς αυτοί του προσέθεσαν στο ήδη υπάρχον αρβανίτικο τοπωνύμιο βαλίτσα το «Porto». Η πιο πιθανή εικασία για την ετυμολογία του «valitsa» τώρα είναι πως προέρχεται εκ παραφθοράς του «vavalitje» ή «vaulitje» που σημαινει κυματισμενη θαλασσα.
Ένα υπέροχο οικοδόμημα, χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ανακαινίστηκε το 2011 πλήρως, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, και μέσα από τις εργασίες προέκυψαν τέσσερις διαφορετικοί τύποι καταλυμάτων. Τα διαμερίσματα είναι άνετα με σαλόνι (έχουν και τζάκι), ενώ τα μπαλκόνια ιδιαίτερα του πάνω ορόφου προσφέρουν μια εκπληκτική θέα, που κόβει την ανάσα.
Η σχεδόν ιδιωτική παραλία του συγκροτήματος που περιβάλλει το οικόπεδο από τις τρεις μεριές του είναι μεν βραχώδης όχι όμως αφιλόξενη, γιατί με έξυπνες παρεμβάσεις ο Σωτήρης και η Μαριάννα δημιούργησαν αγκάλες με ξύλο τύπου deck, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης. Από εκεί κανείς μπορεί να μπει και να βγει από το νερό πολύ ομαλά.  Όμως, αν κάποιος προτιμάει την  άμμο, στα 350 μέτρα από την ιδιοκτησία θα βρει την περίφημη παραλία της Χρούσω.
Κι επειδή το μπάνιο ανοίγει την όρεξη, δεν θα μπορούσε να λείπει και η γαστρονομική πρόταση. Το εστιατόριο λοιπόν του Πόρτο Βαλίτσα είναι κυριολεκτικά μια «Θάλασσα Γεύσεων», όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, που προσφέρει λιχουδιές κάθε λογής, από όλες τις γωνιές της Mεσογείου. Στο roof garden του κελαριού του μπορείτε, μάλιστα να απολαύσετε ένα ρομαντικό πριβέ δείπνο με θέα τον γραφικό κολπίσκο.
Τα περισσότερα υλικά της κουζίνας προέρχονται από την δική τους παραγωγή. Τα λαχανικά και τα φρούτα τους είναι μίας σοδειάς και φυσικά τα φυτά και δένδρα τα τελευταία 20 χρόνια δεν ραντίστηκαν ποτέ. Θα δοκιμάσετε υπέροχες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όπως σύκο, λεμόνι, μούσμουλο, κυδώνι, μούρο, ή βερίκοκο, φανταστικές ελιές, (πράσινες, καλαμών ξιδάτες και θρούμπες), τοματοπολτό, άγριο κρίταμο, αμπελόφυλλα, σαρμαδάκια, ρακή, χυμό ρόδι, αγουρέλαιο, ελαιόλαδο, λάδια με αρωματικά και φυσικά όλων των ειδών τα αρωματικά (ματζουράνα, στέβια, λεβάντα, εστραγκόν, θυμάρι, ρίγανη, λεμονοθύμαρο, κάρι, θρούμπι και αρμπαρόριζα). Αυτή η επιμονή των ιδιοκτητών του για την ποιότητα και η προσοχή που δίνουν σε κάθε λεπτομέρεια δικαιώθηκαν κι έκαναν το «Dumont Guide» να το αναφέρει ως το κορυφαίο εστιατόριο για την Βόρεια Ελλάδα.
Αν μάλιστα έχετε όρεξη μπορείτε να παρακολουθήσετε και ιδίοις όμμασι πώς φτιάχνουν τα χειροποίητα προϊόντα τους, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις σας γύρω από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Μπορεί το Πόρτο Βαλίτσα να πρόκειται για ησυχαστήριο, δεν λέει όμως όχι στη διασκέδαση. Άλλωστε το θρυλικό του μπαρ θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χερσονήσου, καθώς φημίζεται για τις προσεκτικά επιλεγμένες μουσικές του και το service του. Ιδανική ώρα να επισκεφτείτε το ηλιοβασίλεμα, ή με την ανατολή (ανάλογα με τις αντοχές σας).
 Να ξέρετε επίσης ότι στον χώρο του μπαρ και γύρω από αυτόν, τα καλοκαίρια διοργανώνονται ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής -φωτογραφίας και γλυπτικής, ενώ γίνονται και πολλά  happenings ή συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.
Ο Σωτήρης και η Μαριάννα ενδιαφέρονται για  τον τουρισμό, όχι μόνο ως εμπορική επιχείρηση, αλλά κυρίως ως τρόπο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής μεταξύ των  ανθρώπων. Έτσι πέρα από το μπαρ και το εστιατόριο, έφτιαξαν κι ένα θέατρο, χωρητικότητας 220 θέσεων, παρακαλώ. «Θέλαμε έναν κοινωνικό χώρο για να ξαναμαζευτούμε σαν άνθρωποι μεταξύ μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε αλλιώς την καθημερινότητά μας. Να σπάσουμε την απομόνωση, το μοτίβο της περίφημης «Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας» που αφέθηκε έρμαια στις ορέξεις των «rooms to let« και  στη στενοκέφαλη προοπτική του «πού θα πάνε οι ξένοι; Έχουμε ήλιο, θάλασσα και ρετσίνα. Αυτοί είναι οι λόγοι της δημιουργίας αυτού του χώρου. Θέλαμε δηλαδή να υπάρχει ένα σημείο συνάντησης, όπου θα ακούγονται ήχοι απαγορευμένοι και μη, γνωστοί ή άγνωστοι, ρυθμικά πατήματα, ιδρώτας και όνειρα», σημειώνουν οι ίδιοι.
Μουσικοί, χορευτές και εικαστικοί λοιπόν συνεργάζονται, βγαίνουν στα μονοπάτια και αυτοσχεδιάζοντας πραγματοποιούν το δικό τους φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι, χωρίς την υποστήριξη θεσμικών φορέων, καλώντας στις εκδηλώσεις που είναι δωρεάν όποιον θέλει να συμμετάσχει. Μόνη προϋπόθεση η καλή διάθεση!
Τέλος, οι λάτρεις των αθλημάτων δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι, καθώς υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες, όπως καταδύσεις, πεζοπορίες, ιστιοπλοΐα, μαθήματα γιόγκα, ή σερφ. Αν πάλι αισθάνεστε κουρασμένοι μπορείτε να απολαύσετε ένα θεραπευτικό μασάζ, ή απλώς να χαλαρώσετε κάνοντας μια μικρή κρουαζιέρα στον Τορωναίο κόλπο, ή στα παράλια του Αγίου Όρους.

Παλιούρι Κασσάνδρα Χαλκιδική,  23740 92007, 92060/ 2310 206610

No comments:

Post a Comment