Wednesday, August 28, 2019

Διπλώματα οδήγησης: Επανέρχεται προσωρινά το παλιό σύστημα εξέτασης-  

Γουρούνες στο κέντρο της Αθήνας
Γουρούνες στο κέντρο της Αθήνας  EUROKINISSI

twitter
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το παλιό σύστημα εξέτασης θα επανέλθει μέχρι να συγκροτηθεί νέο πλαίσιο. Τι θα ισχύει για τις "γουρούνες"
Τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών, καθώς και οι σχολές οδηγών στοχεύει να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή. 
Κι αυτό γιατί  οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Λόγω της αδυναμίας στην   εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση, προσέθεταν και σημείωναν ότι υπολογίζεται μάλιστα ότι στην ουρά βρίσκονται και περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη λειτουργία των σχολών οδήγησης.  Ταυτόχρονα, η παύση των εξετάσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα, τόνιζαν επίσης.
Με το νομοσχέδιο επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών, αλλά προσωρινά καθώς παράλληλα συστήνεται επιτροπή, η οποία το αργότερο εντός εννέα μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταργείται επίσης η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών για να υπάρχει εναρμόνιση με ό,τι ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκροτούνται όμως εκ νέου οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσυκλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο Κ.Ο.Κ., δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε.. Κάθε Δήμος ή Περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών. Διάταξη που ενδιαφέρει προφανώς ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές, όπου ενοικιάζονται μοτοσυκλέτες αυτού του είδους ιδίως τους θερινούς μήνες.

Τομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς 

Επιπλέον, όπως συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο, θεσπίζονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα αυτό.

No comments:

Post a Comment