Friday, August 30, 2019

TO ΑΠΘ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πολύτιμος αρωγός στην αναζήτηση στέγης για τους πρωτοετείς, και όχι μόνον, φοιτητές της Θεσσαλονίκης είναι τα τελευταία χρόνια το ΑΠΘ.
Στυλό, μπλοκάκι, κινητό, εμφιαλωμένο νερό και… ποδαρόδρομος, συνθέτουν την κλασική, διαχρονική, συνταγή για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Τέτοιες εικόνες συναντώνται ήδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ωστόσο, πέρα από την κλασική μέθοδο αναζήτησης φοιτητικής στέγης υπάρχει πλέον και το διαδίκτυο το οποίο προσφέρει γρήγορες και πολλές φορές περισσότερο αποτελεσματικές λύσεις.

Πολύτιμος αρωγός στην αναζήτηση στέγης για τους πρωτοετείς, και όχι μόνον, φοιτητές της Θεσσαλονίκης είναι τα τελευταία χρόνια το ΑΠΘ. Το Τμήμα Σπουδών του Αριστοτελείου έθεσε και φέτος σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του ειδικό χώρο () στον οποίο αναρτώνται εκατοντάδες προς ενοικίαση διαμερίσματα, γκαρσονιέρες, στούντιο ακόμη και επιπλωμένα μικρά διαμερίσματα. Ήδη σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα σε αυτήν την ιστοσελίδα περί τα 150 ακίνητα ενώ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να υπερβούν και τις δύο χιλιάδες. Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών Δήμητρα Κούντη «τα στοιχεία (αναλυτική περιγραφή ακινήτου, η θέση του, η τιμή, κ.ά.) λαμβάνονται απ’ ευθείας από τους ιδιοκτήτες, χωρίς άλλη διαμεσολάβηση. Οι φοιτητές μπορούν μέσω της ιστοσελίδας να έχουν μια πρώτη εικόνα για το ακίνητο και να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη για τα περαιτέρω χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν μεσιτικά».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης ανά περιοχή, ανά μέγεθος διαμερίσματος, ανά ύψος ενοικίου κ.ο.κ. Οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως της περιοχής και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα, εάν είναι επιπλωμένο ή όχι, εάν διαθέτει φυσικό αέριο κ.ο.κ. Από μια πρώτη ματιά στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές κυμαίνονται από 600 ευρώ για διαμερίσματα των 70 έως 90 τ.μ. στο κέντρο και πέφτουν ως τα 180 ευρώ για μικρότερους χώρους στις δυτικές συνοικίες.

Σύμφωνα με την κ. Κούντη ήδη παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα στην εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία τα προηγούμενα χρόνια στην περίοδο αιχμής, την επισκέπτονταν γύρω στους 3.000 το 24ωρο.  Σε αυτήν την σελίδα δεν αναρτούν ακίνητα οι μεσίτες παρά μόνον ιδιοκτήτες. Όταν το διαμέρισμα νοικιάζεται αφαιρείται από την σελίδα η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά.

Βρες σπίτι με ένα κλικ

Στο διαδίκτυο βρίσκεις πλέον τα πάντα, γιατί όχι και σπίτι. Πέρα από την ιστοσελίδα του ΑΠΘ από τις πλέον δημοφιλείς ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε αυτό τον τομέα είναι το www.spitogatos.gr με περίπου 7.500 αγγελίες για φοιτητική στέγη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη επισκεψιμότητα εμφανίζουν και οι διευθύνσεις www.tospitimou.gr, με περίπου 11.000 ακίνητα προς ενοικίαση, , με περίπου 9.000 αγγελίες κ.ο.κ.
Βεβαίως, μια από τις ασφαλέστερες λύσεις η οποία μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να προστατέψει γονείς και φοιτητές από τυχόν παγίδες είναι ασφαλώς οι μεσίτες. Σημειώνεται ότι η αμοιβή τους ισούται με ένα ενοίκιο αλλά είναι διαπραγματεύσιμη και μπορεί να πέσει και στο μισό.

Οι τιμές ανά περιοχή

Σύμφωνα με στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης τα οποία έθεσε στη διάθεση της Voria.gr ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος, οι τιμές των ενοικίων ανά μέγεθος διαμερίσματος και ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής:


Διαρρύθμιση
Στούντιο (ΥΔΚ)Μπάνιο
Γκαρσονιέρα 1ΥΔ(ΣΚ)Μπάνιο
Δυαράκι 2ΥΔ(ΣΚ)Μπάνιο

Επιπλέον:
- Στα μερικώς επιπλωμένα οι τιμές είναι προσαυξημένες κατά 50-80€.
- Σε ανακαινισμένα διαμερίσματα, με καλή επίπλωση (επαναφορά διαμερισμάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις) οι τιμές είναι προσαυξημένες κατά 80-150€.

Δέκα σύντομες συμβουλές
1. Δεν υπάρχει λόγος να σπεύσετε προς αναζήτηση διαμερίσματος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σπίτια υπάρχουν για όλους -και περισσεύουν μάλιστα- συνεπώς θα βρείτε το ιδανικό για σας μόνο ύστερα από αρκετό και προσεκτικό ψάξιμο.
2. Συντάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για εσάς χαρακτηριστικά του σπιτιού και “τσεκάρετε” ένα ένα απ' αυτά κάθε φορά που εξετάζετε μια υποψήφια κατοικία. Δεν θέλετε να ανακαλύψετε, αφού καταβάλετε και την “μπροστάντζα”, ότι το σπίτι θερμαίνεται με κοστοβόρους θερμοσυσσωρευτές του 1950! Εάν θέλετε διαμέρισμα κοντά σε στάση λεωφορείου και σε σουπερμάρκετ, ψάξτε το.
3. Σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η Ενεργειακή Κλάση του διαμερίσματος μιας και το κόστος ενέργειας (Θέρμανση-Ψύξη-Ζεστό Νερό) ξεπερνάει τα 70€/μήνα.
4. Τα διαμερίσματα που είναι πιο κοντά στις σχολές είναι κατά κανόνα και τα πιο ακριβά. Δύο τρεις στάσεις πιο κάτω από τη σχολή τα ενοίκια μπορεί να πέφτουν ακόμα και κατά 50%. Περπατήστε.
5. Δείτε περισσότερα από ένα διαμερίσματα πριν καταλήξετε.
6. Συζητήστε το ενδεχόμενο να συγκατοικήσετε και να μοιραστείτε τα (αυξημένα) έξοδα. Εκτός από το ενοίκιο, άλλωστε, θα πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
7. Ελέγξτε το σπίτι προσεκτικά και συζητήστε με τον ιδιοκτήτη για ό,τι σας προβληματίζει. Ξεκαθαρίστε το ζήτημα των ωρών κοινής ησυχίας και αποσαφηνίστε, εάν θα πληρώνετε εσείς το μέρος των κοινοχρήστων που αφορούν τον ιδιοκτήτη, ώστε εκείνος να αφαιρεί το αντίστοιχο ποσό από το ενοίκιο, ή εάν θα τα πληρώνει εξ αρχής εκείνος.
8. Εάν προτιμήσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον μεσίτη, επιλέξτε κάποιον που εξασκεί νόμιμα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Τα μεσιτικά γραφεία διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και δουλειά τους είναι να σας βρουν σπίτι, πριν σας χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους:
9. Ζητήστε να συνταχθεί συμβόλαιο και διαβάστε προσεκτικά τους όρους του. Δεν θέλετε να αναγκαστείτε να πληρώσετε δαπάνες που αφορούν πάγια περιουσιακά στοιχεία του ακινήτου (αλλαγή ασανσέρ ή νέους σωλήνες υδραυλικών), μόνο και μόνο επειδή δεν προσέξατε πού βάζατε την υπογραφή σας! Υπογράψτε και ζητήστε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία.
10. Φερθείτε στο διαμέρισμα σαν να ήταν δική σας περιουσία. Και ο ιδιοκτήτης θα είναι ευχαριστημένος και εσείς δεν θα έχετε περιττές έγνοιες.


No comments:

Post a Comment