Wednesday, August 28, 2019

ΑΦΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ «ΣΥΛΛΕΚΤΗ»
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3 

Η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ εκκινούν το νέο αφιέρωμά τους “Cult σκιές” με την συνταρακτική ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ «Ο συλλέκτης» (έγχρωμο, 1965, ΗΠΑ, διάρκεια 119´), την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ. Το αφιέρωμα “Cult σκιές” περιλαμβάνει φιλμ των οποίων οι ήρωες κινούνται στο περιθώριο της κοινωνίας, επιχειρούν υπερβάσεις, έχοντας προδιαγράψει το τέλος τους.
Το σενάριο του “Συλλέκτη” βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Φόουλς, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο μέγας Γουίλιαμ Γουάιλερ (Οι ψίθυροι, Μπεν Χουρ, Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας) και πρωταγωνιστούν ο Τέρενς Σταμπ και η Σαμάνθα Έγκαρ. 
Ένας ψυχοπαθολογικός νέος απάγει μια κοπέλα, που έχει ερωτευθεί, την κλείνει σ΄ ένα υπόγειο και επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να την κάνει να τον αγαπήσει. Αρχετυπικό, επιδραστικό, ψυχοπαθολογικό θρίλερ με τολμηρό τέλος, σπουδαία σκηνοθεσία και έξοχους ρόλους.
Η ταινία προτάθηκε για όσκαρ α´ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Κέρδισε επίσης τη χρυσή σφαίρα για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δράμα, ενώ στο φεστιβάλ των Καννών η Έγκαρ και ο Σταμπ τιμήθηκαν με τα αντίστοιχα βραβεία.
Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπο κριτικό σημείωμα του Τάσου Μελεμενίδη (cinemagazine.gr), ενώ το προς συζήτηση θέμα μετά το τέλος της προβολής θα είναι: Στις διασταυρώσεις του φιλμ νουάρ με το ψυχολογικό θρίλερ.
Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Σε ένα σπίτι, κάπου στη βρετανική εξοχή, η ησυχία που επικρατεί στο εξωτερικό του δε μπορεί να προϊδεάσει κανέναν για το τί συμβαίνει στο εσωτερικό του. Ο ιδιοκτήτης, ένας νεαρός και μοναχικός άνδρας (Τέρενς Σταμπ), έχει απαγάγει μια φοιτήτρια καλών τεχνών (Σαμάνθα Έγκαρ) αλλά της φέρεται τον περισσότερο καιρό με τρόπους που θα ζήλευαν και τα καλύτερα ξενοδοχεία. Σκοπός του είναι να κερδίσει την αγάπη της, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί, λειτουργώντας ως παρατηρητής συμπεριφοράς, όπως ακριβώς έκανε για χρόνια με τις πεταλούδες, συλλέγοντας σπάνια είδη, μέχρι που αντιλήφθηκε πως ήταν πιο ενδιαφέρον να συλλέγει γυναίκες.
Δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ και ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ο Γουίλιαμ Γουάιλερ άφησε στην άκρη τους κοινωνικούς προβληματισμούς του ομότιτλου βιβλίου του Τζον Φόουλς, πάνω στους οποίους χτίζονταν μια απαισιόδοξη πρόβλεψη για την ανθρώπινη συμπεριφορά, και επικεντρώθηκε στη συνύπαρξη των δύο κεντρικών χαρακτήρων, φτιάχνοντας μια ασυνήθιστη (και μοναδική στο είδος της) ερωτική ταινία, μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών κοσμοθεωριών. Ο μηδενιστής απαγωγέας, που δεν βλέπει διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους και έντομα απέναντι στο γεμάτο σφρίγος και ζωντάνια θύμα του, συνθέτουν ένα τολμηρό δίπολο, φωτισμένο με ζωηρά χρώματα σε σκηνές που αντιπαραθέτουν τη σκληρή κόντρα με την αμήχανη τρυφερότητα, κάνοντας τον θεατή να ξεχνά πως βλέπει την αφήγηση μιας ιστορίας τρόμου και να αφήνεται πάνω στην παρατήρηση μιας πολύπλοκης, εν δυνάμει, σχέσης.»
Ταινίες που πλησιάζουν το στιλ του «Συλλέκτη» είναι: «Δέσε με» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Ο χωρισμός» του Κλοντ Σαμπρόλ, «Misery» του Ρομπ Ράινερ, «Τεμαχίζοντας την ΄Ελενα» της Τζένιφερ Λιντς, «Νύχτες με τον εχθρό μου» του Τζότζεφ Ρούμπεν, «Το ταξίδι της Φελίσια» του Ατόμ Εγκογιάν, «Σύγκρουση γιγάντων» του Τζ. Λι Τόμσον, «Νέα γυναίκα μόνη ψάχνει» του Μπάρμπετ Σρέντερ, «Φιλιά που σκοτώνουν» του Γκάρι Φλέντερ, «Η εξαφάνιση» του Τζορτζ  Σλούιζερ
Την επόμενη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των “Cult σκιών”, υπάρχει το υποαφιέρωμα στον Ζακ Ντερέ με την προβολή του ασπρόμαυρου νουάρ «ποιήματος» το «Συμβόλαιο των δολοφόνων».

Για οποιαδήποτε επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις ταινίες, τους συντελεστές και το πρόγραμμα, ανατρέχετε στο kemes facebook  ή στο kemes.wordpress.com

No comments:

Post a Comment