Wednesday, August 14, 2019
































Ο ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ  «ΛΑΚΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ»
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3 

Συνέχεια των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και του ΚΕΜΕΣ στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ.2310828642) τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου στις 21:30, με την κλασική ταινία του Ανατόλ Λίτβακ «Ο λάκκος με τα φίδια» («The snake pit», ασπρόμαυρο, ΗΠΑ 1949, διάρκεια 108´).
Το σενάριο  του «Λάκκου με τα φίδια» προέρχεται από το μυθιστόρημα  της Μαίρη Τζέιν Γουόρντ, ενώ πρωταγωνιστούν οι Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, Μάρκ Στίβενς και Λίο Γκεν.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα, που εμφανίζει παράξενη συμπεριφορά, γνωρίζονται, ερωτεύονται, παντρεύονται στα γρήγορα. Όταν η γυναίκα αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα θα θεραπευτεί σε ψυχιατρείο, όπου θα ερωτευθεί τον ψυχαναλυτή της.
Μνημειώδες, κλασικό και διαχρονικό δράμα με ψυχαναλυτικά και νουάρ στοιχεία και με αφήγηση με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν. Έξοχη η Ντε Χάβιλαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαιρετική η φωτογραφία της ταινίας, αμφίσημη η πλοκή της.
Το φιλμ κέρδισε το όσκαρ ήχου και είχε άλλες πέντε υποψηφιότητες για τα βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας. Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και μουσικής (Άλφρεντ Νιούμαν). Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας βραβεύτηκαν ο Ανατόλ Λίτβακ για την σκηνοθεσία του και η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ για την ερμηνεία .
Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, έντυπη σύντομη κριτική του οποίου θα διανεμηθείς το κοινό.
Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η παρακάτω:
«Μνημειώδες δράμα με ψυχαναλυτικά στοιχεία και δομή νουάρ. Μια γυναίκα με παράξενη συμπεριφορά παντρεύεται  έναν γοητευτικό άνδρα που τη λατρεύει. Οι διαταραχές της συνεχίζονται,εγκλείεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, της κάνουν αρχικά ηλεκτροσόκ  και στη συνέχεια αρχίζει την ψυχανάλυσή της.
Ο μέγας Ανατόλ Λίτβακ αφηγείται, με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν. Με υπομονή  και με ακρίβεια τοποθετεί σταδιακά τις ψηφίδες ενός αινίγματος  που αγγίζει τη λογική ενός νουάρ: Από πού έρχεται αυτή η νέα γυναίκα, τι της συνέβη, πώς περιέπεσε στην κατάσταση πού βρίσκεται;
Αρχικά «Ο λάκκος με τα φίδια» είναι από τα πρώτα φιλμ που ασχολούνται με την ψυχανάλυση (Νύχτα αγωνίας του Χίτσκοκ, Το μυστικό του εβδόμου δωματίου  του Φριτς Λανγκ) και το κάνει  μ’ έναν ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο, χάρις στη σκηνοθεσία του Λίτβακ .Η κλασική αφήγηση διακόπτεται από αναδρομές στο παρελθόν, ενώ αποτελεί επίτευγμα ο τρόπος σκηνοθεσίας της ελλειπτικότητας. Αιωρείται συνεχώς μια απειλή, ένας εσωτερικός τρόμος, κάτι το ακαθόριστα επικίνδυνο, που σέρνεται ύπουλα και δημιουργεί ρήγματα. Δεν είναι μόνον η ένδειξη μιας ψύχωσης, αλλά όλη η αμφισημία της διάγνωσης  και του τελικού θεραπευτικού αποτελέσματος.
Το ρήγμα στο μυαλό της ηρωίδας (φανταστική η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ στο βασικό ρόλο)  δείχνει να «επουλώνεται», αλλά η αμφιβολία εισβάλλει από παντού.
Πολύ καλοί οι ανδρικοί ρόλοι, ενώ ξεχωρίζει η εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με πολύ λειτουργική τη σεκάνς με το παραδοσιακό τραγούδι «I’ m going home» (Επιστρέφω στο σπίτι). Υπάρχει  άραγε επιστροφή; Όλα μένουν  ρευστά σ’ ένα μνημείο του σινεμά, ανέγγιχτο από τον χρόνο».

Ταινίες που πλησιάζουν το στιλ του «Λάκκου με τα φίδια» είναι: «Νύχτα αγωνίας» και «Μάρνι» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Το μυστικό του έβδομου δωματίου» του Φριτς Λανγκ, «Οι συνωμότες» του Έντουαρντ Ντμίτρικ, «Αποστροφή» και  «Ο ένοικος» του Ρομάν Πολάνσκι.
Η επόμενη προβολή της λέσχης στις 26 Αυγούστου είναι η πολύκροτη οσκαρική ταινία του Ελία Καζάν «Λεωφορείο ο πόθος» από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς. 

Για οποιαδήποτε επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις ταινίες, τους συντελεστές και το πρόγραμμα, ανατρέχετε στο kemes facebook  ή στο kemes.wordpress.com

No comments:

Post a Comment