Tuesday, October 30, 2018

Ο ΚΙΣΣΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

Ο Χορτιάτης στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης Κισσεύς, πατέρας της Εκάβης και παππούς του Ιφιδάμαντα, έκτισε στους πρόποδες του σημερινού Χορτιάτη, την πρωτεύουσα του. Η οποία πήρε το όνομα Κισσός. Με τη σειρά της, η πόλη έδωσε το όνομα της στο βουνό. Το οποίο ήταν  σκεπασμένο από πυκνά δάση και γεμάτο από άγρια θηρία.  Αργότερα, στους μακεδονικούς χρόνους, το 315 ο Κάσσανδρος κατέστρεψε τον Κισσό για να κτίσει προς τιμή της συζύγου του και αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου τη Θεσσαλονίκη. Ενώ κατά τη Βυζαντινή περίοδο, υπήρχε μοναστήρι στους πρόποδες του βουνού. Ονομαζόταν μοναστήρι του Χορταίτη ή Χορταΐτη. Το αρχαίο όνομα Κισσός παρέμεινε ως επίσημη ονομασία της κορυφής (1.201 μ.). Σήμερα, ο Χορτιάτης το πιο κοντινό βουνό της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να φέρει τον απλό κόσμο σε επαφή με το βουνό. Σε αυτό βοήθησε πολύ η ευκολία που παρουσιάζει η ανάβασή του. Απολαύστε την διαδρομή σας στο δάσος , αφήνοντας το αυτοκίνητο στη θέση κεραίες. Χαρείτε τη διαδρομή χωρίς να βιάζεστε και σεβαστείτε αυτό που τόσο γενναιόδωρα σας δίνει η φύση.

Καταφύγιο Χορτιάτη, η πρώτη ορειβατική καλύβα του ΣΕΟ.

Το καταφύγιο. Στη Θέση Κερασιές το 1938 κτίστηκε η πρώτη ορειβατική καλύβα του ΣΕΟ και το 1957 το σημερινό καταφύγιο. Μόλις 200 μέτρα κάτω απ’ την κορυφή και μιάμιση ώρα περίπου απ’ την αρχή του μονοπατιού που συνδέει το χωριό του Χορτιάτη με την κορυφή. Μπορείτε όμως να φτάσετε και με αυτοκίνητο. Στο εσωτερικό του καταφυγίου, το κεντρικό τζάκι θα σας ζεστάνει ενώ στα μοναστηριακά τραπέζια του, θα γευτείτε ζεστή φασολάδα και ψητό λουκάνικο με άφθονο τσίπουρο. Και αν σας αρέσουν οι αμπελοφιλοσοφίες  και οι ιστορίες  βουνού τότε έχετε τη δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στον ξενώνα δίπλα στις ιστορικές φωτογραφίες του καταφυγίου. Είτε, να συμμετέχετε σε περιπατητικές διαδρομές που διοργανώνουν οι άνθρωποι του καταφυγίου κάθε Σαββατοκύριακο Τηλ. Επικοινωνίας 6991000030, 6936863488.  https://www.facebook.com/ChortiatisRefuge


 Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό και σκότωσαν 149 κατοίκους. Πολλούς από αυτούς τους έκαψαν ζωντανούς στον φούρνο Γκουραμάνη.
 


Ο Χορτιάτης όμως υπήρξε παλαιότερα «μονοπάτι των παγοποιών». Η παραγωγή πάγου ήταν ένα αρχαίο προσοδοφόρο επάγγελμα για τους Χορτιατινούς και τους Λιβαδιώτες. Επέζησε μέχρι την δεκαετία του πενήντα. Ο πάγος, πολύτιμο αγαθό για τους Θεσσαλονικείς τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνταν τον χειμώνα και διατηρούνταν, σε λάκκους σε σημεία του βουνού που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Υπήρχαν δύο λάκκοι: ένας πλατύς και ρηχός (μπάρα) και ένας  βαθύς και στενός (μαγαζί). Στον πλατύ λάκκο πάγωνε το νερό. Οι παγοποιοί έσπαγαν τον πάγο 1-2 φορές μέχρι να ξανά παγώσει το νερό και ο πάγος να γίνει μερικά εκατοστά πάχος. Εν συνεχεία τον τοποθετούσαν στον βαθύ λάκκο ανάμεσα σε ξερά φύλλα οξιάς και το καλοκαίρι τον πήγαιαναν με τα άλογα στην πόλη για να τον πουλήσουν.  
Η υδατογέφυρα στην είσοδο του χωριού. Η Θεσσαλονίκη διέθετε υπόγεια νερά, που αρχικά επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της. Στη ρωμαϊκή εποχή όμως,  η κατάσταση άλλαξε. Η αύξηση του πληθυσμού και η κατασκευή δημόσιων λουτρών, δημιούργησαν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό. Έτσι οδηγήθηκαν στην αναζήτηση νέων λύσεων, όπως η υδροδότηση από τον Χορτιάτη. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο μετέφερε το πολύτιμο νερό από τις πηγές του Χορτιάτη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την υδατογέφυρα στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για ένα μνημείο που αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο στο είδος του στην Κεντρική Μακεδονία.ΜΑΧΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

No comments:

Post a Comment