Wednesday, October 31, 2018

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ

Την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς ενέκρινε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σκάφη παράκτιας αλιείας.

Το αλιευτικό καταφύγιο αποτελούσε πάγιο αίτημα των παράκτιων αλιέων, που μόνο λίγοι δεν είναι στην περιοχή της Καλαμαριάς. Μάλιστα, το έργο θεωρείται αναπτυξιακό, αφού και ο τοπικός δήμος ως τέτοιο το έχει προκρίνει.

Μετά τη σημερινή έγκριση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ανακοινώθηκαν και οι λεπτομέρειες του έργου.

Το αλιευτικό καταφύγιο θα δημιουργηθεί στην παράκτια ζώνη του δήμου Καλαμαριάς και θα καταλαμβάνει την έκτασή από το ύψος του τέως Νοσοκομείου «Παναγία» μέχρι το ύψος του εστιατορίου «Ρέμβη», όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη.

Θα αποτελείται από κυματοθραύστη 300 μέτρων, τρεις μώλους, δύο εσωτερικά κρηπιδώματα εγκιβωτισμού της χερσαίας ζώνης και χερσαία ζώνη που περιλαμβάνει έργα εξυπηρέτησης των αναγκών του αλιευτικού καταφυγίου (δίκτυα ύδρευσης, πυροπροστασίας και ηλεκτροφωτισμού).

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, είπε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα πολλών χρόνων τοσοβτου Δήμου  όσο και των αλιέων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «τα μεγάλα καΐκια δεν έχουν σύγχρονες συνθήκες ελλιμενισμού και πηγαίνουν ή στη Μηχανιώνα, ή στο Μαρμαρά ή στην Ποτίδαια ή και σε άλλα μέρη της βορείου Ελλάδας. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή και το πιο σημαντικό είναι ότι θα εκτελεστεί στο θαλάσιο χώρο».

Ο δήμαρχος συνδύασε το αλιευτικό καταφύγιο με την υπό εκπόνηση μελέτη ανάπλασης του χώρου που θα δωσει και στους πολίτες τη δυνατότητα να επισκεπτονται, να περπατούν και να απολαμβάνουν το θαλάσσιο μέτωπο.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επικεφαλής της  «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» τόνισε ότι «όλο το παράλιο μέτωπο στην περιοχή έχει εκχωρηθεί στο υπεραταμείο» μαζί με το παλατάκι, τις καπναποθήκες και το στρατόπεδο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επισήμανε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη λειτουργία του καταφυγίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που θα επιβάρυνε τους χρήστες. Απαντώντας ο κ. Μπακογλίδης προανήγγειλε τη σύσταση λιμενικού γραφείου στο οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να μπει ιδιώτης.


No comments:

Post a Comment