Tuesday, October 30, 2018

Ενημερωτικό Δελτίο Νοεμβρίου 2018
 
ΈΚΘΕΣΗ "Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη"

27.10.2018-10.02.2019, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

EXPOSITION " Le Front d'Orient peint Thessalonique "
 
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019. Οι στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1915-1918. Πέραν κάθε προσδοκίας, συγκεντρώθηκαν για την έκθεση αυτή πάνω από 500 έργα εκ των οποίων εκτίθενται περίπου 400. Αυτή η οπτική και πολύχρωμη  απεικόνιση της Θεσσαλονίκης αντανακλά την εντύπωση των στρατιωτών που προέρχονταν από την απομακρυσμένη γαλλική ύπαιθρο: ένα πραγματικό σοκ πολιτισμών, η ανακάλυψη μιας άγνωστης γης και η εξερεύνηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής. Μία πολύχρωμη μαρτυρία των δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.
---------------------------
Μάθετε+
En savoir+
 
 
ΈΚΘΕΣΗ γαλλικών πανεπιστημίων
:
31.10.2018, 10:30-19:30, Institut français de Thessalonique


SALON des études en France
 
Ειδικά για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Η καθιερωμένη έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων αποτελεί την πλέον κατάλληλη ευκαιρία για να γνωρίσετε τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκπρόσωποι γαλλικών ιδρυμάτων θα είναι στη διάθεση του κοινού για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο για τις προοπτικές πανεπιστημιακών σπουδών στη Γαλλία: προγράμματα σπουδών, τρόπο εισαγωγής και πρακτικές πληροφορίες (στέγη, φοιτητική ζωή).
Είσοδος ελεύθερη
----------------------------------



 
 
ΝΕΑ ιστοσελίδα Grèce Campus France
Νouveau site Campus France Grèce
 
 
 
 
 
ΈΚΘΕΣΗ κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας

9-11.11.2018-Institut français de Thessalonique

SALON de Bande Dessinée et de Jeux de Stratégie
 
H μακροβιότερη έκθεση Ελλήνων δημιουργών κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών στρατηγικής και φαντασίας επιστρέφει για 17η χρονιά!
 
Εκδόσεις & έργα κόμικς - παιχνίδια ρόλων & φαντασίας - προσκεκλημένοι δημιουργοί (Thierry Capezzone και V.L. Hardoc) - κληρώσεις δώρων - bazaar εκθετών - εργαστήρια - ομιλίες - προβολές ταινιών - cosplay - αυτοεκδόσεις!
Είσοδος ελεύθερη
-----------------------------
 
 
59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

01-11.11.2018

 
Μάθετε+
En savoir +
 
 
ΠΡΩΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ σε απευθείας σύνδεση με το παν. Paris 8

5.11.2018, 18:00-20:00, Institut français de Thessalonique

PREMIERE RENCONTRE LITTERAIRE en direct avec l'université Paris 8
 
Η συγγραφέας Άννα Μοι συζητά με την Ferroudja Allouache, επίκουρη καθηγήτρια γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας στο παν. Paris 8.
Μόνο στα γαλλικά
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο καθηγητών γαλλικής γλώσσας l'APLF και το Εργαστήριο Συγκριτιτής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας του Α.Π.Θ.

 
Μάθετε +
En savoir+
 
 
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της Θεσσαλονίκης
Γιατί το Βυζάντιο;


15.11.2018, 19:00, Institut français de Thessalonique

CONVERSATION FRANCO-HELLENIQUE de Thessalonique
Pourquoi Byzance ?
 
Ο Michel Kaplan, ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, μας καλεί να αναλογιστούμε τους λόγους που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Συνομιλήτρια: Πολύμνια Κατσώνη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Συντονίστρια: Ελισάβετ Χατζηαντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας ΑΠΘ

Ταυτόχρονη μετάφραση/ Είσοδος ελεύθερη

 
Traduction simultanée/Entrée libre
 
 
 
ΈΚΘΕΣΗ ΜΟΔΑΣ "Sur mesure"
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
15-25.11.2018 

EXPOSITION DE MODE " Sur mesure "

Fondation culturelle  de Thessalonique de la Banque nationale de Grèce
 
Ο Σύλλογος της Nouvelle Amicale διοργανώνει έκθεση γαλλικής μόδας "Sur mesure". Έλληνες σχεδιαστές εμπνέονται από τη γαλλική μόδα και δημιουργούν. 
Ωράρια: Τρίτη-Κυριακή: 10:30-18:00
 ---------------------------

 
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ «Ο Μάης του 68 στη Γαλλία»

16.11.2018, 18:30, Ιnstitut français de Thessalonique

ΤABLE RONDE " Mai 68 en France "
 
Στρογγυλή Τράπεζα που διοργανώνει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συμμετέχοντες:
1. Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ (Η επίδραση του Μάη του 68 στην πολιτική σκέψη)
2. Σπύρος Μακρής, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Η επίδραση του Μάη του 68 στη Δυτική Φιλοσοφία και σκέψη)
3. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (Η επιδράση του Μάη του 68 στην κοινωνία)
4. π. Χρήστος Φιλιώτης-Βλαχάβας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (Η στάση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απέναντι στο Μάη του 68)
Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μποζίνης,  Επίκουρος καθηγητής Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ 
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. 
---------------------------------------

 
Bouton
 
 
ΈΚΘΕΣΗ Ζωγραφικής "Ξεριζωμοί"

22.11.2018-5.12.2018, Institut français de Thessalonique

EXPOSITION de peinture " Déracinements "
 
Η έκθεση σχεδιάστηκε με αφορμή το διαχρονικό πρόβλημα των ξεριζωμών των λαών και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι διάφορες γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα μας - και όχι μόνο - αποτελούν σημεία αναφοράς στα έργα των Rosa Sepple, Aimee Birnbaum και Γιώργου Πολίτη. Οι τρεις εικαστικοί σκύβουν πάνω από την κοινωνία και με το πινέλο τους μας ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο που σίγουρα οφείλουμε να μπούμε χωρίς ενδοιασμούς.
-----------------------------

 
 
Μάθετε+
En savoir+
 
 
Συναυλία του Παναγιώτη Δημόπουλου

30.11.2018, 20:00, Institut français de Thessalonique

Concert de Panagiotis Demopoulos
 
O Παναγιώτης Δημόπουλος γεννήθηκε σε μια μουσική οικογένεια το 1977. Σπούδασε μουσική στο Εδιμβούργο, το Βασιλικό Κολλέγιο του Μάντσεστερ και τα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και του Γιορκ. Έχει διδάξει μουσική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και είναι πολιτικά ενεργός εκτίοντας θητεία (2014-19) ως πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Έχει συνθέσει πάνω από 60 αυθεντικά έργα. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι η μη συγκερασμένη μουσική, η σημειογραφία και ο αυτοσχεδιασμός. Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου θα παρουσιάση την νέα του ηχογράφηση με τίτλο "Nina's Clock". Πρόκειται για 11 ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς τους οποίους εξέδωσε η εταιρεία Divine Arts.
Ένα δείγμα του πρώτου track ακούτε εδώ

No comments:

Post a Comment