Thursday, May 31, 2018

Βρέθηκε το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη

 
Βρέθηκε το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τούσκια στην Ιταλία εντόπισαν στο Εθνικό Πάρκο Pollino στην Νότιο Ιταλία ένα πεύκο (Pinus heldreichii) που είναι 1.230 ετών, το οποίο είναι το πιο μεγάλο (επιστημονικά χρονολογημένο) σε ηλικία δέντρο που γνωρίζουμε στην Ευρώπη.

Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Ecology» οι ερευνητές το αρχαίο πεύκο που ονομάστηκε «Italus» φαίνεται πως βιώνει μια ώθηση στην ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπου προστέθηκαν μεγαλύτεροι δακτύλιοι στον κορμό του. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ορισμένα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν για αιώνες ακόμη και όταν είναι αντιμέτωπα με ακραίες αλλαγές στο κλίμα. Είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πεύκο έχει αξιοθαύμαστη αντοχή αφού έχει καταφέρει να επιβιώσει και σε περιόδους με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων περιόδων ξηρασίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν γίνει ανάλυση της ανάπτυξή του πεύκου μέσα από τόσα χρόνια μεταβαλλόμενων συνθηκών, αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς τα δάση θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κλιματικές αλλαγές.

No comments:

Post a Comment