Friday, May 4, 2018

JAQUET DROZ TROPICAL BIRD REPEATER

Αριστούργημα Jaquet Droz υψηλής ωρολογοποιίας

Μόλις 8 τυχερές στον κόσμο θα μπορέσουν να κοσμήσουν τους καρπούς τους με αυτό εκπληκτικό ρολόι

Ο Pierre Jaquet-Droz ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Ελβετούς ωρολογοποιούς που έζησε και μεγαλούργησε στο Παρίσι, το Λονδίνο και στην Γενεύη τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι δημιουργίες του περιστρέφονταν πάντα γύρω από την αυτόματη μηχανική κίνηση αντικειμένων, όπως οι περίφημες κούκλες του, τις οποίες μάλιστα κατασκεύαζε για να προβάλλει τα ρολόγια αλλά και τα μηχανικά πουλιά του, για τα οποία έγινε διάσημος.
Ο Jaquet-Droz όμως έμεινε στην ιστορία κυρίως για το περίφημο automata, ένα περίπλοκο σύστημα αυτόματης κίνησης αποτελούμενο από χιλιάδες μηχανικά μέρη, ένας προάγγελος των κομπιούτερ και -γιατί όχι- της ρομποτικής. Μάλιστα, τρεις κούκλες του βρίσκονται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Νοσατέλ της Ελβετίας, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος «σύγγραφέας». H μηχανική κούκλα των 6.000 εξαρτημάτων, καθισμένη μόνιμα στο γραφείο της, βουτάει την πένα στο μελάνι και γράφει τις φράσεις που προγραμμάτισε πριν από 200 και πλέον χρόνια ο δημιουργός του. Ο «σύγγραφέας»είναι το πιο εξελιγμένο από τα τρία αυτόματα με τα οποία ο Ζακ-Ντρο εντυπωσίαζε τους βασιλείς και τους αυτοκράτορες της Ευρώπης, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Τα άλλα δύο είναι Ο «Πιανίστας» με 2.500 εξαρτήματα και «Ο Σκιτσογράφος» με 2.000 κομμάτια.
Δύο αιώνες μετά, η luxurious ωρολογοποιία Jaquet Droz συνεχίζει στα ίδια θαυμαστά βήματα του δημιουργού της, εκπλήσσοντας συνεχώς με νέα αριστουργήματα για τους γυναικείους καρπούς. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το Jaquet Droz Tropical Bird Repeater, εμπνευσμένο από το πάθος του οίκου για τη φύση, τα ζώα και βέβαια για τα animatronics, την τέχνη της αυτόματης κίνησης άψυχων αντικειμένων, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται μέσω πολύπλοκων μηχανισμών εντός του ρολογιού.
Έχοντας σαν βάση την περίοδο του Διαφωτισμού, οι κατασκευαστές της ελβετικής εταιρείας εμβαθύνουν περαιτέρω στην αγάπη τους για τα κινούμενα πουλιά συνδυάζοντας το automata με την τέχνη της διακόσμησης από την ένδοξη -πνευματικά αλλά και εφευρετική- περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.
Επιπλέον, οι τεχνικές της διακόσμησης του Tropical Bird Repeater θυμίζουν τον Gauguin, έναν πειραματικό ζωγράφο από τον 19ο αιώνα, διάσημο σήμερα για τη χρήση του χρώματος και του στυλ του συνθετισμού, μιάς τάσης εντελώς ξεχωριστής και τόσο ανατρεπτικά διαφορετικής από τον ιμπρεσιονισμό που προηγήθηκε.
Έχοντας σαν στόχο την κυκλοφορία μόλις 8 τέτοιων luxurious κομματιών, η Jaquet Droz έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο παραδεισένιο εξωτικό κήπο στο καντράν του ρολογιού, στη βάση της ιριδίζουσας επίστρωσης μαργαριταριών, γνωστής και ως «Mother of pearl». Σε αυτήν, τρία τρισδιάστατα στοιχεία, ζωγραφισμένα στο χέρι, χαραγμένα και έπειτα ζωγραφισμένα, δίνουν ζωή μέσω μιας υπέροχης μηχανικής κίνησης στην εξωτική χλωρίδα και πανίδα του Repeater.
Οι λεπτομέρειες της κίνησης και του μηχανισμού είναι τόσο δαιδαλώδεις και πολύπλοκες που θα χρειάζονταν ένα βιβλίογια να εξηγηθούν. Οι εικόνες όμως από το συγκεκριμένο Jaquet Droz Tropical Bird Repeater είναι από μόνες τους υπέροχες. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το Repeater χρησιμοποιεί έναν ολοκαίνουργιο RMA89 movement, έναν μηχανισμό που προσφέρει 60 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ενώ η τιμή για κάθε ένα από τα 8 κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν καθορίζεται μόνο μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους…
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
Jaquet Droz Tropical Bird Repeater Price and Specs
Case Engraved 18-karat red gold case; not water resistant
Movement Manual winding Jaquet Droz RMA89 minute repeater with 60 hours power reserve
Strap Rolled-edge hand-made dark green alligator strap

No comments:

Post a Comment