Thursday, November 23, 2017

SKY PARK PROJECT

Οι αριστουργηματικοί Πύργοι της Zaha Hadid

Πως οι αρχιτέκτονες της μεταμορφώνουν έναν εγκαταλελειμένο χώρο στην Μπρατισλάβα σε αρχιτεκτονικό αριστούργημα 

Νοτιανατολικά από το κέντρο της Μπρατισλάβα, ένα νέο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το Sky Park, ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την πρώην βιομηχανική περιοχή της πρωτεύουσας της Σλοβακίας. Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή σε σχεδίαση από την περίφημη εταιρεία αρχιτεκτόνων της Zaha Hadid, της αναγνωρισμένης πλέον ως «καλύτερης αρχιτεκτόνισσας στον κόσμο», που έχασε τη ζωή της πέρσι, τέτοια περίπου εποχή, από καρδιακή προσβολή στο Μαϊάμι.
Οι αρχιτέκτονες της Hadid θα μετατρέψουν έναν έντελώς εγκαταλελειμένο τόπο σε ένα κέντρο γεμάτο ζωή με 20.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιο πάρκο και τρία κτηριακά συγκροτήματα με περισσότερα από 700 διαμερίσματα, δημιουργώντας παράλληλα χώρους για γραφεία αλλά και για καταστήματα.
Επιπλέον, στον πυρήνα του Sky Park, ο φημισμένος αρχιτέκτονας Dusan Jurkovic θα μεταμορφώσει μια παροπλισμένη μονάδα θέρμανσης, ένα κτήριο που κατασκευάστηκε το 1941, σε εθνικό μνημείο, συνδυάζοντας αισθητική από παραδοσιακά δημιουργήματα της πόλης και τάσεις μοντερνισμού. Τα σχέδια του Sky Park, που έχουν ήδη εγκριθεί από το 2010, περιλαμβάνουν ακόμα παιδικές χαρές, ένα αμφιθέατρο, καταπράσινους χώρους για πικνίκ, ένα γήπεδο για σπορ, μια ειδική ζώνη μόνο για σκυλιά και έναν οπωρώνα. Όλα αυτά, πάντα με την υπογραφή των Zaha Hadid Architects.
Χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπάρχει είναι ότι σχεδόν το 60% των διαμερισμάτων του Sky Park έχουν ήδη πωληθεί, μέσα σε ένα μόλις μήνα από τη στιγμή που βγήκε η προκήρυξη. Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, προβλέπεται η κατασκευή δύο κτηριακών συγκροτήματων για γραφεία, με το πρώτο στάδιο να είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.
Η Μπρατισλάβα είναι μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλαμβάνοντας και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, ενώ στα σύνορα της με την Αυστρία και την Ουγγαρία είναι η αριστερή όχθη του ποτάμου Μοράβα. Στο κέντρο της κυριαρχούν μεσαιωνικού πύργοι, μεγαλοπρεπή κτήρια του 20ου αιώνα και παλάτια σε στυλ μπαρόκ, όπως το περίφημο Grassalkovich, που κατασκευάστηκε το 1760 και είναι σήμερα η προεδρική κατοικία.

No comments:

Post a Comment