Thursday, November 30, 2017

PALAZZO COSTAGUTI

Αριστοκρατική εμπειρία στην καρδιά της Ρώμης

Η οικογένεια Costaguti είχε μεταξύ των μελών της έναν Βασιλιά, τουλάχιστον τρεις Αντιβασιλείς, δύο Επισκόπους και έναν... Άγιο

Ρώμη, η «Αιώνια Πόλη»! Μία από τις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου, ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, με αξιοθέατα, μουσεία, μοναδικής αρχιτεκτονικής οικίες, ιστορία νωπή κάτω από τα πέτρινα δρομάκια της, εξαιρετικό φαγητό και καφέ και τεράστια, καταπράσινα πάρκα. Η ιταλική πρωτεύουσα είναι «μαγνήτης» για τους επισκέπτες της και οι περισσότεροι που θα ζήσουν για πρώτη φορά τη μαγεία της, επιστρέφουν -πολλές φορές- ξανά. Πόσο μάλιστα όταν έχουν ζήσει την εμπειρία της διαμονής σε ένα από τα αριστοκρατικά ξενοδοχεία του κέντρου ή ακόμα καλύτερα, σε ένα από τα πολλά εντυπωσιακά «Palazzo» που έχουν ανακαινισθεί και προσφέρουν πραγματικά luxurious ανέσεις και υπηρεσίες.
Μία τέτοια, τέλεια περίπτωση αποτελεί το περίφημο Palazzo Costaguti, μία ιδιαίτερα κομψή, αριστοκρατική έπαυλη του πρώτου μισού του 16ου αιώνα, η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρεται για διαμονή έως και 14 ατόμων, χαρίζοντας υποσχέσεις για πολυτελείς, αριστοκρατικές νύχτες στη Ρώμη. Το αρχικό κτίριο κατασκευάστηκε το 1578 για έναν Ευγενή Επίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας, τον Costanzo Patrizi και λίγο αργότερα πουλήθηκε στα αδέρφια Ascanio και Prospero Costaguti, μία από τις πιο φημισμένες αριστοκρατικές οικογένειες με ρίζες από την ιταλική Ριβιέρα και με μέλη -μεταξύ των οποίων- ένα Βασιλιά, τουλάχιστον τρεις Αντιβασιλείς, έναν… Άγιο και πολλούς διοικητές του στρατού. Μάλιστα, η οικογένεια Costaguti ανήκει σε μία από τις 6 φαμίλιες της Ιταλίας τις οποίες μπορεί να επισκέπτεται επισήμως στις οικίες τους ο Πάπας της Ρώμης.
Τα αδέρφια Ascanio και Prospero ήταν ουσιαστικά οι τραπεζίτες της Καθολικής Εκκλησίας, το 16ο αιώνα και κυρίως την εποχή του Παύλου του Ε’, του Πάπα που δυστυχώς έμεινε στην ιστορία για την καταδίκη του Γαλιλαίου αλλά και του δημιουργού της περίφημης Βασιλικής του Αγ. Πέτρου και του Βατικανού. Ιδιαιτέρως ισχυροί την εποχή τους, τα αδέρφια Costaguti ανέθεσαν σε φημισμένους αρχιτέκτονες και ζωγράφους την ανακαίνιση του παλατιού τους, επεκτείνοντας το παράλληλα. Στην πάροδο των αιώνων, το Palazzo αποτέλεσε μία από τις πολλές επαύλεις της οικογένειας, τα μέλη της οποίας πλέον ασχολούνται -μεταξύ των άλλων- και με τη luxury φιλοξενία, εκμεταλλευόμενη τη μοναδική κληρονομιά της.
Έτσι, ανακαίνισαν εκ νέου το ιστορικό κτίριο και τους δύο ορόφους της πολυτελούς κατοικίας στην οποία δεσπόζει το εντυπωσιακό σαλόνι, το «piano nobile» όπως ονομάζεται στην αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, στο οποίο ο επισκέπτης εισέρχεται μέσω μιας εντυπωσιακής μαρμάρινης σκάλας. Η οροφή του είναι επενδεδυμένη με μια λαμπρή τοιχογραφία του 16ου αιώνα από τους αναγεννησιακούς ζωγράφους Taddeo και Federico Zuccari, ενώ στο πάτωμα, οι αρχιτέκτονες «ξαναζωντάνεψαν» τα αρχικά terra-cotta δάπεδα, προσθέτοντας στο χώρο βελούδινα, σύγχρονα έπιπλα, επικαλυμμένα με κορεσμένο πορφυρό και ροζ βελούδο. Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή αντίθεση που προσφέρει ακριβώς τη σωστή ποσότητα κομψότητας και πολυτέλειας για ένα παλάτι του 16ου αιώνα.
Σήμερα, το Palazzo διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 14 άτομα, σε 300 σχεδόν τετραγωνικά μέτρα ιταλικής κομψότητας, στην καρδιά της Ρώμης, μεταξύ του Campo de’ Fiori και του Κολοσσαίου. Αυτό που έχουν καταφέρει οι Costaguti είναι να διατηρήσουν ανέπαφα και σε εξαιρετικά καλή κατάσταση όλα τα μοναδικά έργα αναγεννησιακής και μπαρόκ αισθητικής του Papazzo τους, συνδυάζοντας τα αριστουργηματικά με σύγχρονες δημιουργίες Ιταλών -επίσης- καλλιτεχνών. Για παράδειγμα, η υπέροχη αίθουσα ψυχαγωγίας με τη θολωτή, επιχρυσωμένη οροφή είναι στεγασμένη με ένα έργο του 17ου αιώνα από τον Cavalier d’Arpino, δάσκαλο του περίφημου Caravaggio, ενώ ένα παλιό αλλά αυθεντικό τραπέζι μπιλιάρδου κυριαρχεί στο πάτωμα.
Το Palazzo Costaguti δεν είναι μια «βαριά», πολυτελης  έπαυλη που τρομάζει με την αυθεντικότητα της αλλά ένα εντελώς σύγχρονο Palazzo με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρει μαγικές συγκινήσεις και μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και πολυτέλειας στην καρδιά της Ρώμης!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment