Saturday, November 25, 2017

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ο  Σκορπιός του μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ

Ένα 5άστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 48 κλινών και 20 πολυτελείς βίλες στο θρυλικό νησί των Ωνάσηδων

Έξι σχεδόν χρόνια έχουν περάσει από την Άνοιξη του 2013 όταν και έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η πώληση του μυθικού Σκορπιού (και το νησάκι Τσοκάρι), του Αριστοτέλη Ωνάση, στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και στο trust εταιρειών που έχει δημιουργήσει η κόρη του, η Εκατερίνα, αντί ενός αστρονομικού ποσού που άγγιζε (ή και ξεπερνούσε) τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο λαϊκός μύθος μάλιστα θέλει την 28χρονη κόρη του κροίσου, αθλήτρια της ιππασίας αλλά και γνωστή σελέμπριτι στα διεθνή σαλόνια, να είναι εκείνη που πρωτοπλησίασε την Αθηνά Ωνάση σε κάποιους ιππικούς αγώνες και να της είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει το εμβληματικό νησί σε περίπτωση που θα ήθελε να το πουλήσει. Έτσι, τον Απρίλιο του 2013, μία εταιρία συμφερόντων της ρωσικής οικογένειας εξαγόρασε έναν όμιλο εταιριών που ανήκαν στην Αθηνά Ωνάση, μία από τις οποίες είχε και την ιδιοκτησία του Σκορπιού.
Από τότε έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για τα όσα ακολούθησαν την εξαγορά του νησιού από τους Ριμπολόβλεφ, για το μυθικό γάμο της Εκατερίνας με τον Ουρουγουανό επιχειρηματία Χουάν Σαρτόρι, τον Οκτώβριο του 2016 στο νησί, για τις πολύ σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια αλλά και για την πρόθεση του Ρώσου κροίσου να το αξιοποιήσει τουριστικά, μία κίνηση που θα εκτόξευε τόσο την τοπική οικονομία της Λευκάδας όσο και του Ιονίου γενικότερα. Όπως πράγματι αποδείχθηκε αργότερα, με βάση το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε στα αντίστοιχα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες ο Ριμπολόβλεφ, στις προθέσεις του είναι η δημιουργία τουριστικών υποδομών VIP Club για την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής κλίμακας από την εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., η οποία πλέον του ανήκει.
Αυτό που στην πραγματικότητα οραματίστηκε ο Ρώσος για τον Σκορπιό είναι η δημιουργία ενός ιδιωτικού νησιού-resort στο Ιόνιο, στα πρότυπα των δεκάδων άλλων που ξεφυτρώνουν χρόνο με το χρόνο στις πιο μαγευτικές θάλασσες του κόσμου, κυρίως στη ΝΑ Ασία αλλά και στην Καραϊβική. Ήδη, σε πρόσφατο δημοσίευμα του το Conde Nast Traveller, ένα από τα καλύτερα και πιο έγκυρα ταξιδιωτικά περιοδικά, μέτρησε 34 τέτοια ιδιωτικά νησιά-resorts, από τα οποία μόλις τέσσερα υπάρχουν στην Ευρώπη, το Private Island Retreat στον Ευβοϊκό (ναι, κι όμως…), το Isola Santa Cristina στην Βενετία, το Lake Mälaren στην ομώνυμη λίμνη της Σουηδίας και ο φάρος Grebeni στην Κροατία. Μόνο που ο Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό σχεδιάζει να δημιουργήσει κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό απ’ όλα αυτά, που να μπορεί να συγκριθεί με  resorts όπως το The Brando στην Γαλλική Πολυνησία ή το Ariara των Φιλιππίνων, δηλαδή πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε ιδιωτικά νησιά αποτελούμενες από βίλες, αυτόνομες μεν αλλά με προσφερόμενες υπηρεσίες ενός οργανωμένου συγκροτήματος με σπα, προπονητικό κέντρο, εστιατόρια, γυμναστήριο και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του Ρώσου μεγιστάνα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 48 κλινών, την υλοποίηση έως 20 πολυτελών κατοικιών από 500 έως 1.200 τ.μ., αλλά και εγκαταστάσεων αναψυχής, όπως εστιατόρια, καφέ, χώρους άθλησης κτλ. Η έκταση που ανήκει στον Ριμπολόβλεφ είναι περίπου 800 στρέμματα, με την προβλεπόμενη δόμηση να είναι μέχρι 20.000 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό ξενοδοχείο θα αποτελείται από μια μεγάλη βίλα τεσσάρων δωματίων, με ιδιωτική πισίνα, δυο σουίτες χωρητικότητας έως πέντε ατόμων, δυο σουίτες τεσσάρων ατόμων αλλά και δυο βίλες στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε άτομα. Και φυσικά ένα κτίριο με κοινόχρηστους χώρους, αλλά και τους χώρους του προσωπικού. Εκείνο που θα ξεχωρίζει στο πολυτελές θέρετρο θα είναι η υπερυψωμένη πισίνα αλλά και το κέντρο ευεξίας για τους απαιτητικούς πελάτες. Για τις νέες κατασκευές έχει προταθεί στους υπεύθυνους η κατεδάφιση κάποιων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Τα νέα κτίρια θα έχουν επιφάνεια 9.700 τ.μ.
Στην ανατολική παραλία εκεί που ήδη υπάρχουν κάποια μπανγκαλόους θα δημιουργηθεί μια νέα πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων ενώ στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστεί γήπεδο βόλευ.
Φυσικά στο σχέδιο ανάπλασης και ανακατασκευής του Σκορπιού θα υπάρξουν στάβλοι αλλά και γήπεδο ιππασίας συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ. και θα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του Σκορπιού.
Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. ήταν θετική για την επένδυση, δίνοντας το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Βέβαια, το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ριμπολόβλεφ δεν θα είναι καθόλου εύκολο στην υλοποίηση του καθώς μία σειρά από αυστηρούς περιβαντολλογικούς όρους πιθανά και να θέσουν πολλά προβλήματα. Έτσι, αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Τουρισμού με απόφασή του είχε προσδιορίσει τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις στο οποίο πρέπει να υπακούει το έργο. Μεταξύ άλλων, η απόφαση προέβλεπε:
– Καμία εκσκαφή θαλάσσιου πυθμένα και επίχωση τμήματος θαλάσσιου χώρου
– Περιορισμό ελεύθερης αγκυροβολίας θαλασσίων σκαφών
– Την απαγόρευση νέας διάνοιξης πέραν των ήδη διαμορφωμένων υφιστάμενων προσβάσεων χωρίς διαπλάτυνση του εύρους τους. Επιτρέπονται μόνο εργασίες συντήρησης. Διατηρούνται ακόμη, τα υφιστάμενα μονοπάτια.
– Την εγκατάσταση δικτύου πυρασφάλειας
– Την επανάχρηση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών
– Την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων και
– Την απαγόρευση λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρων σε περιοχές που υπόκεινται σε περιβαλλοντική ή άλλη προστασία
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018, ενώ την επίβλεψη όλων των εργασιών θα έχει ένας Ρώσος μηχανικός ο οποίος αναμένεται από το ερχόμενο καλοκαίρι στην Λευκάδα, οπότε το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του θρυλικού Σκορπιού τώρα ξεκινάει…

No comments:

Post a Comment