Tuesday, November 28, 2017

LAKE TAHOE

Το γυάλινο σαλέ των $40 εκατ. της λίμνης Τάχο

Αιωνόβια δέντρα, κρυστάλλινα νερά, χιόνι, ο παράδεισος των εκατομμυριούχων του πλανήτη


Η λίμνη Τάχο στην δυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα από τα φυσικά σύνορα μεταξύ της Πολιτείας της Νεβάδας και της Καλιφόρνιας, δυτικά του Carson City, μοιάζει όλες τις εποχές του χρόνου βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Σε υψόμετρο 1.900 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλπική λίμνη των ΗΠΑ που τροφοδοτείται με τα πεντακάθαρα νερά της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα και είναι περιτριγυρισμένη από ένα μαγικό τοπίο πυκνών αιωνόβιων δασών, άγριας βλάστησης και πλούσιας πανίδας.
Στις όχθες της, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ενταγμένες σε οργανωμένους εθνικούς δρυμούς, πάρκα και δάση, κάθε χρόνο εκατομμύρια Αμερικανοί απολαμβάνουν την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, κυρίως μέσω των χειμερινών σπορ, καθώς 12 υπερσύγχρονες χιονοδρομικές πίστες, οι περισσότερες στο βόρειο τμήμα της, υποδέχονται χιλιάδες λάτρεις του αθλήματος. Στην ουσία, όλη αυτή η τεράστια περιοχή «ζει και αναπνέει» από τον τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, τα ski resorts και τα ξενοδοχεία είναι εκατοντάδες, κυρίως κοντά στις όχθες, ενώ για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια και την αύξηση αδρεναλίνης, είναι εξαιρετικά εύκολο να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ξακουστό Stateline της Nevada, εκεί που ο τζόγος είναι νόμιμος από το 1931, όταν και άνοιξε το πρώτο από τα δεκάδες Casino της περιοχής.
Παράλληλα, στις όχθες της λίμνης Τάχο, εκεί που η απόκτηση ιδιωτικής γης και η δόμηση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περιορισμούς είναι νόμιμη, κυρίως κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και στις πολλές μικρές πόλεις/θέρετρα, πλήθος σαλέ, το 90% των οποίων είναι φτιαγμένα από την τοπική ξυλεία και την πέτρα της περιοχής, αποτελούν μαγνήτη για τους εύπορους επισκέπτες της λίμνης. Πρόκειται για πραγματικά ονειρικές κατοικίες δίπλα στα πεντακάθαρα νερά της Τάχο, κάποιες από αυτές αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων δολαρίων. Μία από αυτές μάλιστα, το περίφημο «Γυάλινο σπίτι» ή γνωστό σε άλλους ως «Λιμνόσπιτο», στην πανάκριβη περιοχή του Crystal Bay των μόλις 300 μόνιμων κατοίκων, είναι στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβών κατοικιών του Σακραμέντο και της λίμνης, με αξία που κυμαίνεται στα 39,75 εκατομμύρια δολάρια.
Η τιμή δεν είναι καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα σε αρχιτεκτονική σαλέ της περιοχής, αποτελούμενο εξωτερικά κατά 90% από γυαλί, με όψη που προκαλεί θαυμασμό (το βράδυ είναι ακόμα πιο συγκλονιστική). Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το χιονοδρομικό κέντρο Diamond Peak Ski Resort, με τις 30 πίστες και τα 6 lifts και σχετικά κοντά σε άλλα τέσσερα χιονοδρομικά, το «Λιμνόσπιτο» της Τάχο είναι η ονειρεμένη εξοχική κατοικία των παθιασμένων με τα χειμερινά σπορτς αλλά και όσων λατρεύουν το ψάρεμα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς το σαλέ διαθέτει 30 μέτρα ιδιωτικής ακτής, με μια πανέμορφη ξύλινη μαρίνα που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο γιοτ. Στο ακίνητο, περιλαμβάνεται επίσης κλειστός χώρος φύλαξης σκαφών για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα, όταν η περιοχή πνίγεται από το χιόνι και η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν.
Η κατασκευή του σαλέ δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν μάλιστα σχεδόν 10 χρόνια από την αγορά του ακινήτου για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών κατοχής το 2010. Τότε ήταν που μια μεγάλη ομάδα κατασκευαστών ανέλαβε τη διαμόρφωση της κατοικίας, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Mark Dziewulski, δίνοντας ιδιαίτερη βάση, εκτός από το πρωτοποριακό γυάλινο σχέδιο, στην προστασία από τις καιρικές συνθήκες, στον φωτισμό και αλλά και την ακουστική. Το σαλέ, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο της Christie’s International Real Estate, το οποίο περιλαμβάνει στη λίστα των προς πώληση κατοικιών του, είναι συνολικής επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων σε μια έκταση -πραγματικό «φιλέτο»- 200 στρεμμάτων παρθένας γης, η οποία από μόνη της κοστίζει μια ολόκληρη περιουσία. Η εσωτερική διαρρύθμιση της οικίας είναι συγκλονιστική, καθώς όπου και να σταθείς ανοίγεται μπροστά σου το υπέροχο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ακόμα και το μπάνιο διαθέτει απίστευτη θέα προς τη λίμνη και τις μονίμως χιονισμένες βουνοκορφές. Στην διακόσμηση κυριαρχεί το γυαλί και η μοντέρνα, λιτή επίπλωση, το σπίτι διαθέτει τζάκια σε κάθε σχεδόν χώρο του, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει μια γυάλινη σπειροειδής σκάλα που οδηγεί σε όλους τους ορόφους, που σύμφωνα με το Christie’s είναι έξι (ξεκινώντας μάλλον από το υπόγειο γκαράζ).
Αν και οι φωτογραφίες από το «Γυάλινο σπίτι» της λίμνης Τάχo είναι λίγες σχετικά, ακόμα και αυτές είναι υπεραρκετές για να καταλάβουμε το λόγο που το συγκεκριμένο σαλέ θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής. Ε και τα 40 εκατ. δολάρια κάτι λένε…

No comments:

Post a Comment