Wednesday, October 11, 2017

CARBON BEACH, LOS ANGELES, CALIFORNIA

Στην χρυσή αμμουδιά των δισεκατομμυριούχων

70 πανάκριβες κατοικίες σε μια στενή λωρίδα γης δύο χιλιομέτρων, στο Malibu 


Στη σύγχρονη εποχή, τα παραθαλάσσια κομμάτια γης, λίγο-πολύ σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και κυρίως σε εκείνες που υπάρχει ανάπτυξη, αποτελούν πολυπόθητα «φιλέτα» και επενδυτές, επιχειρηματίες και μεγιστάνες του πλούτου ξοδεύουν εκατομμύρια για την απόκτηση τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με το Forbes, τα περισσότερα από τα πιο ακριβά ακίνητα στη Γη είτε βρέχονται από κάποια χρυσαφένια, αμμουδερή παραλία είτε από τα κρυστάλλινα νερά κάποιας ονειρικής λίμνης.
Σε αυτή την κατηγορία και σίγουρα στην πρώτη εικοσάδα της υψηλότερης εμπορικής αξίας βρίσκεται η λεπτή λωρίδα γης μήκους 34 χιλιομέτρων που βρέχεται από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, στην παραθαλάσσια πόλη Malibu, 48 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο του Los Angeles, στην Καλιφόρνια.
Το Malibu, όπως και το Beverly Hills, αποτελούν τις πιο ξακουστές περιοχές σχεδόν όλων των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί σε αυτές έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και lifestyle (τρόπος ζωής). Κυρίως στο Malibu, έχουν τις κατοικίες και τις εξοχικές επαύλεις τους κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια της βιομηχανίας του Hollywood, ποπ σταρς, στελέχη της βιομηχανίας διασκέδασης και πολλοί επιχειρηματίες και μεγιστάνες του πλούτου που αναζητούν λίγη από τη λάμψη των διάσημων γειτόνων τους. Τα πραγματικά επίχρυσα φιλέτα γης στο Malibu είναι όσα βρίσκονται στη λωρίδα που χωρίζει τη διάσημη λεωφόρο State Route 1 (Pacific Coast Highway) από τις αμμουδιές του Ειρηνικού, εκεί που βίσκονται κάποιες από τις πιο φημισμένες παραλίες όπως οι Surfrider Beach, Westward Beach, Escondido Beach, Paradise Cove, Point Dume, Pirates Cove, Zuma Beach, Trancas και Encinal Bluffs.
Απ’ όλες όμως αυτές τις παραλίες, στις αμμουδιές και στα νερά των οποίων έχουν τσαλαβουτήσει κάποια από τα πιο ποθητά κορμιά στην ιστορία του κινηματογράφου και της μουσικής, μία είναι η φημισμένη «Billionaire’s Beach» («παραλία των δισεκατομμυριούχων»), η Carbon. Στην παραλία των δύο περίπου χιλιομέτρων με την πολύ λεπτή άμμο, που συνήθως είναι βρεγμένη εξαιτίας της παλίρροιας, βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά κομμάτια γης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα με την κύριο είσοδο τους επί του State Route 1 και με άμεση πρόσβαση στα νερά του Ειρηνικού, τα οποία πολλές φορές φτάνουν μέχρι και τις εξωτερικές σκάλες των πολυτελών κατοικιών.
Η Carbon Beach διαθέτει μόνο δύο εισόδους για το κοινό, στο οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα μεγάλες πινακίδες απαγόρευαν την πρόσβαση στο συγκεκριμένο κομμάτι, εξαιτίας κυρίως της απουσίας κάποιου φράκτη που να χωρίζει τις 70 περίπου κατοικίες από την αμμουδιά. Από το 2015 και παρά τις πιέσεις από τους εύπορους κατοίκους του, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να άρει την απαγόρευση και έτσι πλέον η περιοχή έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο όμως φυλάσσεται διακριτικά από εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας. Επιπλέον, οι τιμές των κατοικιών δεν είναι πια το ίδιο υψηλές σε σχέση με το πρόσφατο παρλθόν γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Carbon Beach, η προστασία δηλαφή της ιδιωτικότητας των κατοίκων της, εξαφανίστηκε (ή περίπου).
Ως προς τις ίδιες τις κατοικίες, οι τιμές πώλησης των οποίων ξεκινούν σήμερα από τα 10-15 εκατομμύρια δολάρια, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά, εκτός ίσως από το περίφημο «Stevens House» που δημιούργησε ο φημισμένος Αμερικανός αρχιτέκτονας John Lautner και στο οποίο κυριαρχούν οι τεράστιες -από το έδαφος ως το ταβάνι- τζαμαρίες και στα χωρίσματα των μπαλκονιών. Κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο δεν υπάρχει και είναι εμφανές ότι ο κάθε εύπορος ιδιοκτήτης της Carbon Beach έχτιζε σύμφωνα με τα γούστα του, ενώ οι περισσότερες από τις παλαιές βίλες ανακαινίζονται η μία μετά την άλλη, καθώς και εδώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιοκτητών είναι ιδιαίτερα έντονος.
Ως προς τους ίδιους τους κατοίκους της Carbon Beach, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες του Forbes και του Business Insider, περιλαμβάνονται τα ονόματα των Leonardo DiCaprio, Les Moonves (πρόεδρος και CEO της CBS), Stuart Liner(διάσημος μεγαλοδικηγόρος), Eli Broad (δισεκατομμυριούχος μεσίτης και συλλέκτης έργων τέχνης), Jeffrey Katzenberg (CEO της DreamWorks), Larry Ellison(συνιδιοκτήτης της Oracle), Jamie McCourt, Joel Silver (παραγωγός ταινιών του Hollywood), ενώ στην ίδια παραλία βρίσκονται το πολυτελές ξενοδοχείο Malibu Beach Inn καθώς και το καινούριο Nobu του Matsuhisa και της τρομερής παρέας του.

No comments:

Post a Comment