Sunday, October 22, 2017

DOWN VILLAGE

Η γευστική «αποκάλυψη» του Μαύρου Σκόρδου του Πηλίου

Μία πρωτοποριακή φάρμα στο βουνό των Κενταύρων έχει δημιουργήσει έναν γαστρονομικό θησαυρό

Έχουν περάσει τρία περίπου χρόνια από τότε που διαβάσαμε για το περίφημο μαύρο σκόρδο του Πηλίου και οι παραγωγοί του στην Ελλάδα, η φάρμα Down Village, συνεχίζει τις προωθητικές ενέργειες για την προβολή του εντός και εκτός συνόρων. Η αλήθεια είναι ότι η πεντανόστιμη και «ιδιαίτερη» -γευστικά- συμμετοχή του σε προϊόντα και καθημερινές συνταγές, όπως για παράδειγμα στο πολύ γνωστό πλέον μαύρο σκορδάτο χαβιάρι, που παράγει η ίδια η εταιρεία, ή στο Μαυροσκορδάτο τυρί, τη βραβευμένη συνεργασία με το Τυροκομείο «Καρακάνας», έχει «αναγκάσει» πολλούς που σχετίζονται με τo χώρο των τροφίμων και τη γαστρονομία να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της φάρμας από το Κατηχώρι Πηλίου.
Χαρακτηρισμένο ήδη ως «υπερτροφή» λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης και των διπλάσιων θρεπτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του σε σχέση με λευκό, το μαύρο σκόρδο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής αλλά δυστυχώς παραμένει ακόμα άγνωστο στο ευρώ καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα προϊόν που παράγεται από το λευκό σκόρδο, πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϋλάνδη και τα τελευταία χρόνια κινείται με σχετική επιτυχία στη Δύση και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για την παραγωγή του στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι της φάρμας Down Village, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από τον Παναγιώτη Γανωτή, ξεκίνησαν τα πρώτα πειράματα το 2011 και έπειτα από πολλές δοκιμές και μια σειρά ατελείωτους ποιοτικούς ελέγχους, με επικεφαλής-συνεργάτη και τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη, κατέληξαν σε μία διαδικασία παραγωγής με πλήρως αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας, που ελέγχονται από υψηλές θερμοκρασίες και υψηλές υγρασίες για κάποιες εβδομάδες. Έπειτα απομένει μία περίοδος για τη σωστή ωρίμανση του και το Μαύρο Σκόρδο είναι έτοιμο προς διάθεση. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, μάλιστα, δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή κάποιο συντηρητικό, κάνοντας το Μαύρο Σκόρδο ένα απόλυτα φυσικό προϊόν με γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή γεύση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται πρώτη ύλη από το χωριό Ριζόμυλος,όπου παραδοσιακά καλλιεργούν σκόρδο εδώ και πολλά χρόνια.
Χωρίς την έντονη οσμή του ωμού σκόρδου και με καθαρισμένες και διαλεγμένες σκελίδες έτοιμες για χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζυμαρικά, ριζότο, κρεατικά, μαρινάδες, σαλάτες και σε κάθε συνταγή στην οποία θα χρησιμοποιούνταν αντίστοιχο λευκό, αλλά βελτιστοποιημένο. Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του στο τζατζίκι, μεταμορφώνει τη πεντανόστιμη σαλάτα σε ένα πιάτο που ξενίζει σαν εικόνα και κατόπιν σαγηνεύει για τη γεύση της. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ταραμοσάλατα…
Το Down Village Black Garlic θα το βρείτε σε τέσσερις μορφές. Οι ολόκληρεςκαθαρισμένες σκελίδες είναι μαλακές και ντελικάτες, η πούδρα μαύρου σκόρδουείναι από αποξηραμένο σκόρδο και έχει μεθυστικό άρωμα, το μέλι μαύρου σκόρδουμοιάζει με υπέροχο μελένιο dip, ενώ το χαβιάρι μαύρου σκόρδου, που μπλέκεται με καφέ και μέλι και φτιάχνεται σε σχήμα χαβιαριού με Agar-Agar, είναι σωστή έκπληξη στο στόμα. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στο Down Village παράγονται επίσης Μανιτάρια, Αλλαντικά και κάποια εποχιακά λαχανικά. Επίσης, γίνονται πειραματικές αποστάξεις αλκοολούχων ποτών σε παραδοσιακό, χάλκινο άμβυκα. Όλα αυτά, θάλαμοι και επωαστήρια μανιταριών, θάλαμοι Μαύρου Σκόρδου κ.α. κατασκευάζονται και βελτιώνονται από τους ίδιους, στο εργαστήριο της φάρμας, με τη χρήση νέας τεχνολογίας (micro-controller applications, 3D-printing, real time monitoring κ.α.).
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
 

No comments:

Post a Comment