Wednesday, October 18, 2017

FORBES 400

Ο Τζον Κατσιματίδης είναι ο «Έλληνας Ντόναλντ Τραμπ»

O δισεκατομμυριούχος Ελληνοαμερικανός βρίσκεται στην ίδια θέση με τον Αμερικανό πρόεδρο στη λίστα με τους πλουσιότερους

Ο ομογενής κροίσος Τζον Κατσιματίδης είναι και φέτος ο πλουσιότερος Ελληνοαμερικανός σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes για τις 400 μεγαλύτερες περιουσίες Αμερικανών πολιτών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο 69χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ από τη Νίσυρο, βρίσκεται στη θέση 248 με περιουσία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην ίδια μάλιστα θέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κατσιματίδης πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νηπιακή ηλικία, με τους γονείς του από τη Νίσυρο και εγκαταστάθηκαν στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Με σκληρή εργασία δεκαετιών και πρωτοπόρων επενδύσεων αναδείχθηκε σε αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο. Στις επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνονται αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, επενδύσεις σε ακίνητα και επίσης σε πετρελαιοειδή προϊόντα. Το 2013 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ διατηρεί και το δικό του ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο σταθμό 970 AM με τίτλο Cats Roundtable.
Τζορτζ Αργυρός
Στην ίδια λίστα του Forbes, ο 80χρονος Τζορτζ Αργυρός και η οικογένειά του κατακτούν την 340η θέση. Πρόκειται για μια οικογένεια που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate και των επενδύσεων, με περιουσία 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια θέση μοιράζεται μεταξύ άλλων ο Ντιν Μητρόπουλος, ένας 71χρονος επιχειρηματίας από τη Φλόριντα που ασχολείται κι εκείνος με τις επενδύσεις. Το μέγεθος της περιουσίας και αυτού του Ελληνοαμερικανού ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια θέση και τα ίδια δισεκατομμύρια ισχύουν και για τον τελευταίο Ελληνοαμερικανό της λίστας του Forbes και μάλιστα τον μεγαλύτερο σε ηλικία, αφού είναι 91 ετών! Το όνομα του είναι Αλεξάντερ Σπανός και μαζί με την οικογένειά του ασχολούνται με το real estate στην περιοχή του Λος Άντζελες.
Ντιν Μητρόπουλος
Ο Αλεξ Σπανός, 93 ετών, είναι γνωστός στον κόσμο των αθλητικών από την ομάδα San Diego Charges. Ο κ. Αλεξ Σπανός, ο οποίος είναι ιδρυτής της εταιρείας A.G. Spanos, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως φούρναρης εργαζόμενος αρχικά για τον πατέρα του, αλλά το 1951 πήρε δάνειο $800 δολάρια για να αγοράσει ένα ημιφορτηγό καντίνα με το οποίο πήγαινε και πουλούσε σάντουιτς στα μέρη που υπήρχαν εργάτες σε εξωτερικές εργασίες και επίσης στις φάρμες.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα κέρδη του και επένδυσε σε ακίνητα και το 1960 έστησε τη δική του εταιρεία, η οποία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικοδομικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και διαχείρισης ακινήτων. Εχει κατασκευάσει πάνω από 120.000 ακίνητα σε 19 πολιτείες. Το έτος 2003 μεταβίβασε τον έλεγχο των εταιρειών του στους γιους του Ντιν και Μάικλ. Ο κ. Αλεξ Σπανός το 1984 αγόρασε το 60 τοις εκατό της ομάδας Charges από τον κύριο κάτοχο της Eugene Klein. Εντός δέκα ετών αγόρασε τις μετοχές από αρκετούς μικρομέτοχους της ομάδας και απόκτησε τον έλεγχο του 97% της ομάδας.
Αλεξάντερ Σπανός
Σύμφωνα με τη λίστα, η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, οι πιο εύποροι Αμερικανοί είδαν τις περιουσίες φέτος να αυξάνονται, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Στον κορυφή της λίστας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών και ειδικότερα στο top5 βρίσκονται:
Στην πρώτη θέση ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου ανήλθε σε 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η πρωτιά, αφού τα τελευταία χρόνια ο 61χρονος μεγιστάνας δεν έχει πέσει ούτε μια φορά από την πρώτη θέση.
Ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αφού κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, έστω για μία ημέρα τον Ιούλιο, επέστρεψε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Γκέιτς έχοντας περιουσία 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθεί ο Ουόρεν Μπάφετ κατακτώντας την τρίτη θέση με 65,5 δισεκατομμύρια. Ο 87χρονος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, που όλοι έχουμε στο μυαλό μας πολύ ψηλά στη λίστα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
Ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle, βρίσκεται στην πέμπτη θέση . Είναι η πρώτη φορά από το 2007, που ο 73 ετών Έλισον δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, υπογραμμίζει το Forbes, αν και η περιουσία του αυξήθηκε κατά 1,8 δισεκατομμύρια κι ανέρχεται πλέον στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός, ότι καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Η πρώτη που συναντάμε καταλαμβάνει την 13η θέση και είναι η Άλις Ουόλτον, η κόρη του ιδρυτή των πολυκαταστημάτων Wal-Mart, του Σαμ Ουόλτον, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τις τέχνες και έχει αφήσει τη διαχείριση της εταιρείας στους αδελφούς του.

No comments:

Post a Comment