Wednesday, February 15, 2017

24 Χρυσοί Σκούφοι φετος στην Ελλαδα

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα]
«Funky Gourmet» και «Etrusco», oι συνήθεις ύποπτοι,
 κέρδισαν για ακόμα μία φορά την κορυφαία διάκριση στον 
χώρο της εστίασης και αναδείχτηκαν οι μεγάλοι νικητές στα 
φετινά  βραβεία των Χρυσών Σκούφων. 
Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την
 Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», 
σε μια λαμπερή τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις 
στα πιάτα.
Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των
 καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου
 Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα 
Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών 
Σκούφων.
24 εστιατόρια πήραν Χρυσό Σκούφο 
Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, 
βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης
 ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής
 Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά
 στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ - Χρυσοί Σκούφοι 2017
Τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας μοιράστηκαν και για το 2017 
το κερκυραϊκό «Etrusco» και το αθηναϊκό «Funky Gourmet»
Με δύο Σκούφους 
Etrusco, Κέρκυρα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
Funky Gourmet, Αθήνα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
Από έναν Σκούφο 
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Τα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 16/20 είναι τα αθηναϊκά «Botrini's», 
«Σπονδή» και «Varoulko Seaside»
Bill & Coo, Μύκονος, 15,50/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
Water Restaurant, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ocean, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Santoro, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Δοκίμασαν 6.000 πιάτα
Η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide διένυσε για 
πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας
 περίπου 6.000 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο
 άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες
 του Ιονίου μέχρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε 24 εστιατόρια, με πέντε από αυτά να
 αποτελούν νέες εισόδους.
Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν φέτος τους Χρυσούς 
Σκούφους τους. 10 από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική 
κουζίνα ενώ άλλο ένα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο είναι ότι 14 από τα 24 
χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.
Τα «γευστικά» συμπεράσματα της ομάδας γευσιγνωσίας 
Κάθε φορά που ολοκληρώνεται το γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων,
 εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο
της χώρας. 
Τα φετινά νέα είναι θετικά και περισσότερο αισιόδοξα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος,
 εξ αιτίας της κρίσης.
Για παράδειγμα, οι Έλληνες σεφ έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη κινητικότητα 
οργανώνοντας φεστιβάλ συμμετέχοντας σε ποπ-απ εκδηλώσεις ή σε guest 
cooking σε εστιατόρια κάνοντας έτσι τη δουλειά τους να αποκτά μεγαλύτερη δίοδο
 επικοινωνίας με το κοινό . 
Μια άλλη διαπίστωση είναι πως οι επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας 
έχουν συνειδητοποιήσει την αξία των γνωστών σεφ και επιζητούν πλέον μενού 
με την υπογραφή τους.
Από την άλλη, και οι ίδιοι οι σεφ, όταν κάνουν επιμέλεια εκτός έδρας, φροντίζουν 
να αφήνουν πλέον πίσω τους καλά εκπαιδευμένες και οργανωμένες ομάδες σεφ 
και έτσι το αποτέλεσμα στέκεται στο επιθυμητό επίπεδο, πράγμα που δεν συνέβαινε 
παλιότερα. 
Οι τάσεις 
Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δείχνουν να έχουν ανεβάσει ταχύτητα και οι
 διεθνείς τάσεις εκφράζονται πλέον στην Ελλάδα πιο γρήγορα απ’ ότι στο 
παρελθόν. Αυτό το τελευταίο συμπέρασμα αποδεικνύεται με τις αναβαθμισμένες 
ασιατικές κουζίνες όπως και με την κουζίνα του Περού που αποτελεί πολύ
 ενδιαφέρουσα διεθνή τάση.
Διαπιστώθηκε επίσης η προσπάθεια όλο και περισσότερων σεφ που δημιουργούν
 ελληνική κουζίνα να αναγάγουν τοπικές - παραδοσιακές πτυχές της σε υψηλή
 γαστρονομία, μελετώντας και διερευνώντας παλιά παραδοσιακά πιάτα και 
μετατρέποντάς τα σε avant-garde γαστρονομικές προτάσεις. 
Στα θετικά της χρονιάς αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης
 όπου αναβαθμίζεται η παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και έξυπνα concepts. 
Επίσης, αρκετοί τουριστικοί προορισμοί όπως το Ναύπλιο, η Τήνος, η Ρόδος ή 
τα Σύβοτα και η Πάργα φέτος φάνηκαν να εξελίσσονται είτε γιατί παλιά γνωστά 
εστιατόρια αναβάθμισαν την κουζίνα τους είτε γιατί προστέθηκαν νέα σύγχρονα 
ελληνικά εστιατόρια.



No comments:

Post a Comment