ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, March 5, 2015

Η Tελετή απονομής των Βραβείων Ευποιϊας 2015




Ο  Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ρ.Ο. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τον Ρ.Ο. Πανοράματος και τον Ρ.Ο. «Άριστα Τελείν», με εκατοντάδες μέλη, εξέχοντες και διακεκριμένες προσωπικότητες της πόλης μας, έχουν καθιερώσει εδώ και 62 χρόνια (από το 1953) έναν κορυφαίο θεσμό , την επιβράβευση των Έργων Ευποιϊας, Προσφοράς, Αυτοθυσίας, Αλτρουισμού και Κοινωνικής Δράσης οργανωμένων κοινωνικών ομάδων (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού Σώματος κλπ) ή μεμονωμένων ατόμων, κατά τα πρότυπα των βραβεύσεων της Ακαδημίας Αθηνών..

Η τελετή βράβευση πραγματοποιείται σε δημόσια πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία των Αρχών της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δικαστικών Αρχών, των Αρχών της πόλης, εκπροσώπων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και εκατοντάδων πολιτών. Στους βραβευόμενους απονέμονται βραβεία με χρυσά, αργυρά μετάλλια και δημόσιους επαίνους.

Η 63η διοργάνωση της απονομής των Βραβείων Ευποιϊας που υποστηρίζεται φέτος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΔΕΘ Helexpo θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 και ώρα 11 π.μ. στο ξενοδοχείο The MEΤ (26ης Οκτωβρίου 48) με κεντρικό ομιλητή τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Μήτκα, καθηγητή Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και με θέμα «Η συμβιωτική σχέση Ανθρώπου – Υπολογιστή:  Είμαστε χρήστες ή υπηρέτες της τεχνολογίας;».

Στην εκδήλωση συμμετέχει επίσης, η πολυμελής χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαρίας Μελιγκοπούλου. Μετά το πέρας της τελετής, οι τέσσερεις Ροταριανοί Όμιλοι Θεσσαλονίκης παραθέτουν γεύμα προς τιμήν των βραβευμένων.






Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδης αναφερόμενος σχετικά με την διοργάνωση, τόνισε ότι « Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πιο ευρύτερα για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, ένας κορυφαίος θεσμός -όπως αυτός των Βραβείων Ευποιϊας, να πραγματοποιείται αδιαλείπτως εδώ και 62 χρόνια  Είναι επίσης πολύ σημαντικό, να επιβραβεύουμε κάθε φορά, εκείνους που πραγματικά προσέφεραν και προσφέρουν, εκείνους που έδειξαν αυτοθυσία και αλτρουϊσμό κι εκείνους που προσφέρουν με την συνεχή και ανιδιοτελή δράση, βοήθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη ειδικά σε αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Με κεντρικό μήνυμα αυτής της διοργάνωσης το «Ειρήνη, μέσα από την προσφορά» οι Ροταριανοί Όμιλοι Θεσσαλονίκης για μια ακόμη χρονιά επιβραβεύουν εκείνες τις οργανωμένες ομάδες της πολιτείας και της κοινωνίας, αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες και απλούς ανθρώπους, που με τις πράξεις τους επέδειξαν ήθος, αυτοθυσία, προσφορά και σημαντικό έργο.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβεύσεων κ. Ντίνος Κωστόπουλος αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, τόνισε ότι «Τα Βραβεία Ευποιϊας είναι ένας κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης που αντιστέκεται στην συρρίκνωση και στην καταρράκωση των θεσμών και των ηθικών αξιών, επιβραβεύοντας κάθε χρόνο τον παράγοντα άνθρωπο και το σημαντικό του έργο, τον άνθρωπο που αγωνίζεται και ελπίζει σε έναν καλύτερο κόσμο, σε ένα καλύτερο αύριο. Οι φετινές υποψηφιότητες για βράβευση, ήταν όλες πολύ σημαντικές και ψηφίσθηκαν ομόφωνα από την κοινή Επιτροπή Βραβεύσεων.».

Στη Συνέντευξη Τύπου παρεστησαν επίσης, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Μάργαρης, ο πρόεδρος του Ρ.Ο. Πανοράματος κ. Κώστας Κατάκαλος και η πρόεδρος του Ρ.Ο. «Άριστα Τελείν» κ. Χαρά Στεφανή

Οι βραβευόμενοι της 63ης διοργάνωσης των «Έργων Ευποιϊας» είναι:

1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΠΑΣΧΑΛΗΣ γεννήθηκε στην Πιερία και είναι πετυχημένος επιχειρηματίας στο εξωτερικό στο χώρο των επενδύσεων, μέτοχος στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα στην Ελλάδα και ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρίας  VAIGORMED. Με σκοπό να βοηθήσει την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, προχωρά στην σύσταση Κοινωφελούς Ιδρύματος διαθέτοντας χρόνο και χρήματα για την προαγωγή της παιδείας, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με στόχο να αφυπνήσει συνειδήσεις ώστε να αφουγκρασθούν κι άλλοι συνάνθρωποί μας τη φωνή της βοήθειας που εκπέμπει η κοινωνία μας, προκειμένου να έχουμε ένα μέλλον καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας. 

Το σημαντικότατο φιλανθρωπικό του έργο επιβραβεύεται από πλήθος σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, οργανισμούς και επίσημους φορείς. Το 2012 ανακηρύσσεται ως σύγχρονος ευεργέτης "Το πρόσωπο της χρονιάς", η γεννέτειρά του του δίνει "Το χρυσό κλειδί" της πόλης και ο Δήμος Κατερίνης του απονέμει τον τίτλο του "Επίτιμου Δημότη". Οργανώνει σειρά δράσεων με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, για την πρόληψη και τη θεραπεία του και εξετάσθηκαν περισσότερες από 3.500 γυναίκες στον Νομό Πιερίας.




Το καλοκαίρι του 2013 αναλαμβάνει την προεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Αλεξανδρείου Ιδρύματος, ύστερα από αίτημα της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ. Τιμάται από την Αντιπεριφέρεια Νομού Πιερίας για την προσφορά του στην Παιδεία, στην Υγεία και στον Πολιτισμό. Βραβεύεται στην Πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απονέμει Χρυσό Μετάλλιο για την πολύπλευρη προσφορά του στον συνάνθρωπο και στον Ελληνισμό.

2. ΤΙΜΗ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας. Είναι μέλος πολλών φιλανθρωπικών και πολιτιστικών σωματείων, όπως του Ασύλου του Παιδιού, της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πανοράματος, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων, επίτιμο μέλος του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, αρωγό μέλος του συλλόγου "Άλμα Ζωής" και επί πολλά χρόνια μέλος του Ποταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου".

Το 1991 ιδρύει τον Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών "Η Στοργή" όπου εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μέχρι σήμερα. Με σημαντικότατη προσφορά στην κοινωνία της Μακεδονίας, κατασκευάζει και δωρίζει στο νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" ένα πλήρες αιματολογικό κέντρο, μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και ένα από τα ελάχιστα παρόμοια στον κόσμο. Ένα σύγχρονο τριώροφο κτίριο 4.000 τ.μ. που περιλαμβάνει Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τμήμα Αποθεραπείας, Αιματολογική Κλινική, εξωτερικά ιατρεία, θαλάμους βραχείας νοσηλείας και πλήρη ιατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Ένα κέντρο αυτόνομο που έγινε πραγματικότητα με χρήματα που συγκέντρωσε η "Στοργή" χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Μετά από το έργο αυτό, η "Στοργή" έχει προχωρήσει στην κατασκευή ενός Ξενώνα ο οποίος θα φιλοξενεί κατά το διάστημα της θεραπείας τους, τα παιδιά και τους συνοδούς τους που προέρχονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Ο ξενώνας αυτός ήδη βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς και είναι στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής και του εξοπλισμού του.

Η Τίμη Μπακατσέλου για το σημαντικότατο έργο της κοινωνικής προσφοράς της προς τον συνάνθρωπο, έχει τιμηθεί πολλάκις από δεκάδες φορείς και οργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη ελληνίδα γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο "Paul Harris" του διεθνούς Ρόταρυ. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιστημόνων, τον Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, από τη Λέσχη Lions, από το σύλλογο Μακεδονική Κίνηση, από την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.

Τιμήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με το "Αργυρούν Μετάλλιο" της πόλης, από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia της Θεσσαλονίκης, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Χρυσού Σταυρού, από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία, από την Παμμακεδονική Οργάνωση Γυναικών Θεσσαλονίκης, από την πρόεδρο των Φιλιππίνων, από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης εν Αθήναις, από την Ένωση τέως βουλευτών και Ευρωβουλευτών, 





από το Λύκειο Ελληνίδων, από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμα... Κορυφαία βράβευσή της, από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ηθικής Τάξης, βράβευση η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην Ελλάδα και η οποία έγινε με τον εξοχότατο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. 

3. ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ "Η ΜΕΛΙΣΣΑ" ιδρύθηκε το 1921 με σκοπό τη σίτιση και περίθαλψη ορφανών παιδιών του πολέμου τα οποία κετέκλεισαν την πόλη τη δεκαετία του 1920. Το 1973 το σωματείο έγινε ίδρυμα με κλειστό σύστημα φροντίδας, τη στέγαση, την διατροφή, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση. Το ίδρυμα διοικείται από 12μελές Δ.Σ. το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του εθελοντικά. Φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας 4 - 18 ετών τα οποία συνήθως παραπέμπονται από την Εισαγγελία Ανηλίκων ή τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Κράτους προκειμένου να προστατευθούν από ενέγειες και καταστάσεις κακοποίησης, εγκατάλειψης και παραμέλησης. Στα παιδιά αυτά παρέχονται φροντίδες όμοιες με αυτές της οικογενείας, διατροφή, ένδυση, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και κάθε είδους πνευματική καλλιέργεια. Σε κάθε παιδί, δίνονται ευκαιρίες και τα εφόδια για την ανάπτυξη του ταλέντου του και άλλων δεξιοτήτων του, που θα του επιτρέψουν να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο μετά την ενηλικιώσή του.
Τα τελευταία χρόνια το ίδρυμα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά την οικονομική στήριξη της πολιτείας. Οι δωρεές και οι χορηγίες των ιδιωτών που ευαισθητοποιούνται, αποτελούν πλέον μια μεγάλη ανάγκη για την βασική λειτουργία του ιδρύματος. Σήμερα στο Ορφανοτροφείο "Η Μέλισσα" φιλοξενούνται 24 ανήλικα κορίτσια και υποστηρίζονται άλλα 4 ακόμη ενήλικα.

Επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο επί 94 συνεχή χρόνια και γι' αυτό έχει ανάγκη της στήριξή μας. 

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ "ΑΡΣΙΣ" είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική κοινωνική οργάνωση που λειτουργεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Κοζάνη, στην Αλεξανδρούπολη και στα Τίρανα της Αλβανίας. Η "ΑΡΣΙΣ" υποστηρίζει νέους που κινδυνεύουν να βρεθούν ή ήδη βρίσκονται στο κοινωνικό περιθόριο. Φιλοξενεί παιδιά που απειλούνται ή πλήττονται από παραμέληση, κακοποίηση ή είναι θύματα εμπορίας, καθώς και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων, η ανάπτυξη καλών πρακτικών ενδυνάμωσης, η διεκδίκηση της ζωής και η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού με την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετανάστες, άστεγοι, Ρομά και έγκλειστων στις φυλακές, είναι το μεγάλο κοινωνικό έργο της ΑΡΣΙΣ. Η παραβατική συμπεριφορά, η οικογενειακή κακοποίηση ή παραμέληση και η νεανική βία, αποτελούν καθημερινές μάχες για τα στελέχη της ΑΡΣΙΣ και παιδιά και έφηβοι που το έχουν ανάγκη βρίσκουν μια πραγματική αγκαλιά και ελπίδα.  Η ΑΡΣΙΣ εφαρμόζει με επιτυχία πολλά και σημαντικά προγράμματα υποστήριξης. Το πρόγραμμα "Μέτοικος" ως κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας, το πρόγραμμα "Σύμπραξη" ως τράπεζα συλλογής και διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης και το πρόγραμμα "Συν-παράσταση" για την δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε αδύναμες ομάδες. Συνεργάζεται ακόμη. με πολλούς Δήμους της πόλης για την δημιουργία κοινωνικών δομών, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και παροχών υγείας. Το Κινητό Σχολείο είναι μια ακόμη 





πρωτοβουλία που στοχεύει στα παιδιά εκείνα που εργάζονται στο δρόμο κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης.  Η ΑΡΣΙΣ δίνει καθημερινά μάχες για τη ζωή... Για μας και για τα παιδιά που οι συνθήκες το υπαγορεύουν.

5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΑΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ" ιδρύθηκε το 1998 με 7 κέντρα ανθρώπινης υποστήριξης στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στην Εύβοια, εξυπηρετώντας κάθε χρόνο 25.000 περίπου περιπτώσεις στους τομείς σίτισης, ανθρώπινης υποστήριξης και διάδοσης του εθελοντισμού, παρέχοντας τρόφιμα, είδη καθαρισμού, ρουχισμό, μέχρι και έπιπλα σε συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για την σημαντικότατη δράση του το σωματείο "ΑΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ" βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2011 ως μιά από τις σπουδαιότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Αρκετές δραστηριότητες του ΑΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ υποστηρίζονται από γνωστά ιδρύματα και φορείς, όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη κ.α. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει λάβει καμία κρατική επιχορήγηση.

Με πρόταση του Ρ.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τιμάμε τη δράση και την κοινωνική προσφορά του Παραρτήματος ΑΡΤΟΣ - ΔΡΑΣΗ των Ιωαννίνων που υποστηρίζει σήμερα 50 οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι 50 και πλέον εθελοντές των Ιωαννίνων εντείνουν καθημερινά τη δράση τους με σκοπό να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, κάνοντας έκλιση για τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.

Το 2013 μόνον, το σωματείο ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ λειτούργησε 9 Κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης, 25 "Πυρήνες Φιλανθρωπίας", βρήκε δουλειά σε πολλούς ανέργους, συνέλλεξε και διένειμε 320.000 κιλά τροφίμων, 150.000 μερίδες φαγητού, 200.000 κιλά ρουχισμού και 4.000 τεμάχια οικιακού εξοπλισμού. 

Μια τεράστια πραγματικά προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, άξια προς μίμηση.

6. ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΜΤΖΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 18 ετών είχε ολική απώλεια της όρασής του. Με τον συνεχή αγώνα της οικογένειάς του, η οποία αποτελείται από άλλα τέσσερα μέλη, εκ των οποίων τα 3 αντιμετωπίζουν κι αυτά προβλήματα όρασης, κατάφερε να φοιτήσει στο Γυμνάσιο και να αποσπάσει τον μέγιστο γενικό βαθμό 20 . Άλλωστε στην 6η δημοτικού πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. 
Οι επιτυχίες του Αργύρη Κουμτζή συνεχίζονται... καταλαμβάνοντας την 3η και 11η θέση στους διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, αλλά και το Αργυρό Μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα του 2011. 
Η εισαγωγή του όμως στο Πανεπιστήμιο, ήταν μια πραγματική περιπέτεια για τον ίδιο, αλλά και για την οικογένειά του. Παρά τις επιτυχίες του και στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, κάποιοι αρμόδιοι διατείνονται ότι δεν μπορεί ένας τυφλός φοιτητής να σπουδάσει Φυσική!.. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μπροστά στην επιμονή του Αργύρη και της οικογένειάς του, επιτέλους μετά από ενάμισυ χρόνο εισηγείται την αλλαγή της νομοθεσίας. Η προσπάθεια - η επιτυχία- αυτή του Αργύρη άνοιξε στον τόπο μας, νέους ορίζοντες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με δύναμη ψυχής, πίστη και αγάπη για τη ζωή, ο Αργύρης Κουμτζής 






σπουδάζει σήμερα και βρίσκεται στο β΄εξάμηνο, έχοντας ήδη αριστεύσει με μέσο όρο βαθμολογίας 10 και συνεχίζει...
Από μικρή ηλικία ασχολύθηκε ακόμη, με το σκάκι έχοντας συμμετάσχει σε 5 παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, φτάνοντας να κατακτήσει την 37η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014. Αγαπά ακόμη, την κιθάρα και τη λογοτεχνία και τιμήθηκε με έπαινο και το πρώτο βραβείο στους Ποιητικούς Διαγωνισμούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Ο Αργύρης Κουμτζής είναι μια φλόγα που καίει πολύ δυνατά ανάμεσά μας...

7. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ: Τον Πυροσβέστη Τσαμουρτζή Ευάγγελο γιατί επέδειξε περισσή αυτοθυσία κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Βούτηξε και κολύμπησε σε όμβρια ύδατα και απεγλώβησε τον οδηγό οχήματος που είχε καλυφθεί από ορμητικά νερά, σπάζοντας το πίσω τζάμι του οχήματος  και σώζωντας κυριολεκτικά τον συμπολίτη μας την τελευταία στιγμή. Επίσης, τον πυροσβέστη Καπλάνογλου Λεωνίδα γιατί με την μαρτυρία του συνέβαλε ουσιαστικά στην σύλληψη εμπρηστή. Την σπουδαιότητα των δύο προαναφερόμενων περιστατικών επιβεβαιώνει ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος και απηχούν την διαρκή δράση και αυτοθυσία όλων των Ελλήνων Πυροσβεστών όλο το χρόνο, στις πυρκαγιές το καλοκαίρι και στις θεομηνίες το χειμώνα.

8. Υποσμηναγός ΣΠΥΡΟΣ ΣΩΖΟΣ πιλότος χειριστής αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 πετώντας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών της 116 ΠΜ και ενώ βρισκόταν βόρεια της Κομοτηνής εκτέλεσε επιτυχή εγκατάλειψη του σκάφους του λόγω βλάβης. Ως χειριστής του αεροσκάφους, απέτρεψε τη μοιραία πτώση του σε κατοικημένη περιοχή, σώζωντας ίσως δεκάδες ζωές. Έδειξε αυτοθυσία προκειμένου να αποτραπεί ένα μεγάλο κακό για τους κατοίκους της Κομοτηνής και με κίνδυνο της ζωής του εκτινάχθηκε σε μικρό ύψος περίπου 150 μέτρων. Το αλεξίπτωτο δεν λειτούργησε πλήρως και σαν από θαύμα δεν τραυματίσθηκε σοβαρά. Με την πράξη του αυτή, συντάραξε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής και όχι μόνον, οι οποίοι τον ευγνωμονούν για το πνεύμα της αυτοθυσίας που επέδειξε προκαλώντας συναισθήματα θαυμασμού για όλους τους χειριστές της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο Υποσμηναγός Σπύρος Σώζος κατάγεται από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και ζεί σήμερα στο Αγρίνιο.

9. Αφοι ΧΡΥΣΑΦΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΕΡΕΣΗΣ Οι τρείς αυτοί κύριοι, έχουν δικό τους αλιευτικό σκάφος και ψαρεύουν στα ανοιχτά της Καβάλας και της Θάσου στο Θρακικό Πέλαγος... Δύσκολη δουλειά... Με μποφώρ και με φουρτούνες, βγάζουν το μεροκάματο... κι όταν παραστεί ανάγκη, ανθρώπινη ανάγκη, τότε παρατούν τη δουλειά τους και χωρίς κανείς να τους το υποδεικνύει "είναι εκεί"  δ ί π λ α  σ τ ο ν  σ υ ν ά ν θ ρ ω π ο  που έχει ανάγκη βοήθειας. Ασχέτως καιρικών συνθηκών και παρά τις παράλογες επιβολές τσουχτερών προστίμων από τις Λιμενικές Αρχές, αυτοί επιμένουν και κάνουν το δικό τους καλό! Μεταφέρουν αφιλοκερδώς με το καϊκι τους όποτε αυτό χρειασθεί,  ασθενείς και επείγοντα περιστατικά από το νησί στην πόλη...
 Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει σαν Έλληνες αιώνες τώρα... Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η συναδέλφωση και το φιλότιμο.





10. ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ γεννήθηκε στην όμορφη Καβάλα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών που επί 30 χρόνια προβάλλει σε όλο τον κόσμο την Καππαδοκική παράδοση και τη Νέα Καρβάλη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ίδρυσε επίσης, το 1981 την Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καβάλας. Διοργάνωσε το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ "Ήλιος και Πέτρα" με την συμμετοχή 90 χωρών απ' όλο τον κόσμο. Ίδρυσε και κατασκεύασε το Ιστορικό - αεαθνολογικό Μουσείο των Ελλήνων της Καππαδοκίας, το ποίο βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης στη χρονιά του 1997. Στέγασε σε παραδοσιακό προσφυγικό σπίτι το Ιστορικό Αρχείο της Καππαδοκίας όπου φυλάσσονται ιστορικά χειρόγραφα και αρχεία. Το 2000 με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. έχτισε ένα ολόκληρο χωριό με την ονομασία "Λαογραφικό χωριό Ακόντισμα" που έγινε κέντρο πολιτισμού. 
Σήμερα, χτίζει τον "Καπλανίδειο Ξενώνα", το Μουσείο και Εργαστήριο Υφάσματος και πρωτοστατεί στην αναστήλωση και συντήρρηση μνημείων του πολιτισμού μας στην Ανατολία και για την μεγάλη του αγάπη και προσφορά, τιμήθηκε με πλειάδα βραβεύσεων και επαίνων από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. 

11. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΤΗ για την οργάνωση "Κουζίνα Αλληλεγγύης". Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Έζησε στην Αθήνα, στον Καναδά και από το 1980 και μετά ζεί στην πόλη του Βόλου. Είναι μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης του Νομού Μαγνησίας και από 2013 είναι η συντονίστρια του δικτύου. Από το 2010 με μια άτυπη ομάδα εθελοντών δημιούργησε την "Κουζίνα Αλληλεγγύης" και ανέλαβε στην αρχή τη σίτιση μικρής ομάδας συμπολιτών της. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η "ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" παρέχει 400 μερίδες ημερησίως σε ιδιώτες και ιδρύματα, στους συνανθρώπους μας δηλαδή που έχουν ανάγκη.
 Η Αγγελική Ιωαννίτη είναι πολλά χρόνια εθελόντρια στον Δήμο Βόλου και μέσα από την "Κουζίνα Αλληλεγγύης" δίνει καθημερινά το παράδειγμα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον πλησίον.

12. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ "Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ" το σωματείο ιδρύθηκε το 1913 από Μοναστηριώτες πρόσφυγες από το Μοναστήρι και τις γύρω περιοχές της Πελαγονίας, που οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η "Καρτερία" διατηρεί την ιστορική μνήμη της πολιτιστικής κληρονομιάς των απανταχού Μοναστηριωτών, κρατώντας ζωντανά ήθη και παραδόσεις, με έργα. Όπως αυτό, που έγινε πράξη το 2013 για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Δημιούργησε ελληνικά φροντιστήρια που λειτουργούν στο Μοναστήρι, στο Κρούσοβο, στο Περλεπέ, στην Αχρίδα, στη Γεβγελή, στο Πέχτσοβο και στο Στίπ. Ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα χρόνο με το χρόνο συνεχώς αυξάνεται, από 800 το 2013, σε 1200 το 2014. Στόχος του Συνδέσμου Μοναστηριωτών είναι τη λειτουργία των ελληνικών φροντιστηρίων να αναλάβουν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου.
Άλλες παράλληλες δράσεις του Συνδέσμου είναι, η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων, διαγωνισμοί ελληνικής γλώσσας με βραβεία χρηματικά και επαίνους, φοιτητικές υποτροφίες σε πανεπιστήμια, διοργάνωση πολιτιστικών και λαογραφικών εκδηλώσεων και η δημιουργία ξενώνα για τη φιλοξενία σπουδαστών.
Ο Σύνδεσμος Μοναστηριωτών "Η Καρτερία" συμπλήρωσε 100 χρόνια προσφοράς.





13. THESS CHECKPOINT εθελοντισμός και δράσεις κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, προστασία από τα αφροδίσια νοσήματα, ενημέρωση του πολίτη και των νέων ειδικά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το HIV, την μάστιγα του αιώνα το AIDS και την υποστήριξη του ατόμου που έχει ανάγκη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο, μια σπουδαία προσπάθεια στην εποχή που η μάστιγα του αιώνα, το HIV και το AIDS είναι taboo, κοινωνικό πρόβλημα και αιτία περιθοριοποίησης του ατόμου. Το CHECKPOINT ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2012, είναι μια εθελοντική ολιγομελής αλλά ιδιαίτερα δυναμική οργάνωση. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει 2000 test προληπτικού ελέγχου και διένημε 30.000 ενημερωτικά φυλλάδια στη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα ελληνικά νησιά όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος. Καθημερινά στην έδρα της οργάνωσης CHECKPOINT στην Αλ. Σβώλου 15 προσέρχονται πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα υγείας, όπως αυτό ιού HIV. Πολλοί κάνουν το test και σε περίπτωση θετικής διάγνωσης, οι εθελοντές του CHECKPOINT βοηθούν σε όλα τα επόμενα στάδια που ακολουθούν στο νοσοκομείο, παραστέκονται στον άρρωστο και στην οικογένειά του, έως την ύστατη στιγμή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ιός είναι θανατηφόρος.

14. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΟΥΧΟΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, είναι διδάκτωρ Επικοινωνίας Αγγλικού Πανεπιστημίου με ειδίκευση στις Δημόσιες Σχέσεις για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και απόφοιτος του International Advertising Association με ειδίκευση στις διαφημίσεις κύρους. Από το 1983 έως σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητος Σύμβουλος Επικοινωνίας, έχοντας διατελέσει Γεν. Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης με αρμοδιότητα σε θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, συνεργάτης της HELEXPO-ΔΕΘ Α.Ε. στη διεύθυνση προβολής διεθνών σχέσεων και συνεδρίων, κειμενογράφος και συντονιστής δημιουργικού σε διαφημιστικές εταιρίες, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της "Μέθεξις Έργον" συνεργαζόμενοι σύμβουλοι επιχειρήσεων, διετέλεσε επίσης διευθυντής παραγωγής ελληνικής δισκογραφίας, σύμβουλος επικοινωνίας του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και καλλιτεχνικός διευθυντής συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 Έδωσε πλήθος διαλέξεων και δημοσίευσε πολλά άρθρα κυρίως κοινωνικού προβληματισμού. Στα γράμματα εμφανίσθηκε το 1977 εκδίδοντας πολλά βιβλία του, αλλά και ποιητικές συλλογές. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από πολλούς γνωστούς συνθέτες (Πλέσσας, Σπανός, Χατζής, Χατζηνάσιος κ.α.) και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1994 και το 1997. Για την προσφορά του στα Γράμματα τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Οικομενικού Πατριαρχείου, με τον Χρυσούν  Σταυρόν Α΄Τάξεως του Αποστόλου Παύλου, με τον Χρυσούν Σταυρόν της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον Χρυσούν Σταυρόν του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Κέρκυρας κ.π.α. Φέρει τον τίτλο PAUL HARRIS FELLOW για την συνεισφορά του στην προαγωγή των διεθνών προγραμμάτων για τον Συνάνθρωπο και την Ειρήνη και τιμήθηκε επίσης, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Ν/Α Ευρώπης. 










Χορηγοί και υποστηρικτές των «Έργων Ευποιϊας» ήταν οι επιχειρήσεις: ΤΕΚΤΟ HELLAS A.E. / Γ. Αρχιτεκτονίδης, η ναυτιλιακή εταιρία GIGILINIS SHIPPING, η εταιρία δικηγόρων Ν. ΠΑΝΟΥ & Συνεργάτες, η φαρμακευτική LIAFARM ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ Α.Ε., η βιομηχανία γεωργικών φαρμάκων Κ. & Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΑΒΕΕ, η εταιρία συμβούλων μηχανικών Δ. ΣΑΜΑΡΑΣ & Συνεργάτες Α.Ε., η βιομηχανία SUPERLUX /ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΒΕΕ και η κάρτα υγείας EY CLUB.

No comments:

Post a Comment