Saturday, March 28, 2015

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Μέσα στα πολύβουα σοκάκια της Άθωνος, ανάμεσα σε ταβέρνες και καταστήματα, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο, παραδοσιακό μαγαζί, που πουλάει ποντιακά προϊόντα. Ο λόγος για το κατάστημα ΡΑΓΙΑΝ που ξεκίνησε την λειτουργία του στην Θεσσαλονίκη το 1985. Η αγάπη του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ιδιοκτήτη του μαγαζιού για κάθε τι που του θυμίζει τις ποντιακές του ρίζες, τον οδήγησε στο να φτιάξει ένα μαγαζί που θα πουλάει αποκλειστικά ποντιακές γεύσεις.
Η ιδέα για τα ποντιακά φαγητά ξεκίνησε όταν ο κ. Γεωργιάδης, παραγωγός στο επάγγελμα, μαγείρευε για την οικογένεια του παραδοσιακά εδέσματα, με δική του πρώτη ύλη. Στη συνέχεια, αποφάσισε στο μαγαζί όπου εργάζεται και η γυναίκα του, Ελένη Γεωργιάδου να εντάξει την ποντιακή κουζίνα. «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ποντιακή παράδοση και έχει γίνει στόχος της ζωής μας, η ανάδειξη της ποντιακής διατροφής» ανέφεραν στο Thestival.gr.
Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού έγκειται στο ότι τα προϊόντα του είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά, κυρίως από γάλα αγελάδος, παράγονται με παραδοσιακό τρόπο και περνάνε κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Από το Κιλκίς στην Άθωνος
Το όνομα του καταστήματος ΡΑΓΙΑΝ προέρχεται από την παλιά ονομασία του χωριού Βάθη που βρίσκεται στο Κιλκίς, όπου ζει και δραστηριοποιείται σήμερα ο ιδιοκτήτης. Στη Βάθη παράγονται τα ποντιακά προϊόντα από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη και πωλούνται στο κατάστημα του. «Για μένα η διαδικασία παραγωγής είναι ιεροτελεστία και το κάνω με λατρεία. Η ποντιακή είναι καινοτόμα κουζίνα έχει ιδιαιτερότητες , είναι λιτή και πρακτική» τόνισε ο ιδιοκτήτης.
Το ΡΑΓΙΑΝ διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ποντιακές λιχουδιές και παραδοσιακές συνταγές. Ο ιδιοκτήτης του ταξίδεψε στον Πόντο και μετέφερε τις γνήσιες ποντιακές συνταγές στο μαγαζί του, ακόμη και κάποιες που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ξεχασμένες. Εμπνευσμένος απο τους παππούδες του, συνεχίζει να παράγει και να παρουσιάζει στο μαγαζί του ολοένα και περισσότερα ποντιακά εδέσματα σε διάφορες παραλλαγές.
Τα εκλεκτά ποντιακά προϊόντα του ΡΑΓΙΑΝ
Η ποικιλία είναι μεγάλη. Από το κατάστημα δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάποιες από τις πιο γνωστές ποντιακές λιχουδιές, τα ωτία και τα πιροσκί. Αν επισκεφτείτε το μαγαζί, βάλτε επίσης στο καλάθι σας ζυμαρικά- γιοχάδες, εβριστόν και βαρένικα, φύλλα περέκ, μακαρίνα κ.α.
Το κατάστημα, διαθέτει επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα αποβουτυρωμένο- Κεφύρ, Ξύγαλα και Υλιστόν.
Από Τυροκομικά μπορεί να βρει κανείς γαΐς καπνιστό, τυρί Ραγιάν, Παρχαροτύρ, Τυρί Σάντας, Τσιορτάν, Γαΐς , Σολγούν, Πασκιτάν.
Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, το ΡΑΓΙΑΝ έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς. Κουλουράκια, πετιμέζι , πουρμάς και παζλαμά, ορισμένες από αυτές.
Το μαγαζί βρίσκεται στην οδό Μπαλανού 13
Τηλέφωνο: 231 500 3907

No comments:

Post a Comment