Saturday, March 28, 2015

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας σταδιακά την όψη του «Φραγκομαχαλά». Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 -με το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης- είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς αφορά περιοχή 110 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.
Μιλώντας στο Thestival, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος. «Πρόκειται για ένα σοβαρό και δύσκολο έργο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου», τόνισε ο κ. Παππάς, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν εξαιτίας των εγκρίσεων που πρέπει να πάρει ο δήμος από διάφορες υπηρεσίες, αλλά και από την Τροχαία.
Πεζοδρομήσεις, δέντρα και νεροκουρτίνες
Η μελέτη του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου» περιλαμβάνει δίκτυο πεζοδρομήσεων τις οδούς Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, Ολυμπίου Διαμαντή, από την οδό Κατούνη μέχρι την οδό Βίκτωρος Ουγκώ, Συγγρού, από την οδό Βηλαρά μέχρι την οδό Καθολικών, Πάικου και στο σύμπλεγμα της οδού Καποδιστρίου, καθώς και την μετατροπή των πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου σε ουσιαστικούς δημόσιους χώρους.
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν ενίσχυση φυτεύσεων, με νέες δενδροφυτεύσεις που θα καλύπτουν δύο χιλιάδες περίπου τετραγωνικά μέτρα, αυξάνοντας το φυτικό δυναμικό κατά 125%. Συγκεκριμένα, θα φυτευθούν συνολικά 165 δέντρα, μεταξύ των οποίων νερατζιές, πλατάνια, καλλωπιστικές δαμασκηνιές κκπ, καθώς και αναρριχώμενα φυτα. Οι βιοκλιματικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν επίστρωση με φυσικές πέτρες, ψυχρούς κυβόλιθους και χώμα, δημιουργία ζωνών απρόσκοπτης πορείας τυφλών, δημιουργία «πολιτιστικής διαδρομής» από κόκκινο γρανίτη, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, τοποθέτηση περγκόλων, κατασκευή συντριβανιών και νεροκουρτινών στις βασικές εισόδους, εγκατάσταση επιδαπέδιων ανεμιστήρων και ανεμιστήρων κάθετου άξονα. Βάσει της μελέτης, ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, ο οποίος θα συνδυάζεται με στέγαστρο και καθίσματα.
Οικοδομικές εργασίες και αστικός εξοπλισμός
Στη μελέτη, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
• Οικοδομικές εργασίες: Χωματουργικά - καθαιρέσεις (γενικές εκσκαφές, εκσκαφή θεμελίων και τάφρων, καθαιρέσεις πλινθοδομών κλπ), σκυροδέματα, επενδύσεις επιστρώσεις δαπέδων με κυβολίθους από γρανίτη, πλάκες μαρμάρου κλπ (βελτίωση θερμικών επιδόσεων εξωτερικών χώρων με επίστρωση λευκών ή εγχρώμων τσιμεντοπλακών και κυβόλιθων που περιέχουν ψυχρά υλικά, κατεργασία και διαμόρφωση των μαρμάρινων πλακών και επιστρώσεις με πλάκες τσιμέντου σε λωρίδες για την όδευση τυφλών, φωτοκαταλυτικές επιστρώσεις με ιδιότητες αποδόμησης ατμοσφαιρικών ρύπων και μικροβίων κλπ).
• Αστικός εξοπλισμός: μεταλλικές σχάρες δένδρων, ξύλινη κατασκευή τόξου, δύο υποδαπέδια «DRY DECK» συντριβάνια (27 και 36 πιδάκων), 56 τσιμεντένια παγκάκια, 38 κτιστές ζαρντινιέρες, 157 Stand (σταντ) ποδηλάτων, 21 νεροκουρτίνες που το ύψος τους κυμαίνεται από 1,40 έως 2,10 μέτρα και το πλάτος από 1,50 έως 7,50 μέτρα, 13 ανεμιστήρες διαφόρων ειδών και διαστάσεων, μεταλλικά αποτρεπικά εμπόδια με το βυζαντινό έμβλημα της Θεσσαλονίκης (1.135 τεμάχια) κλπ.
• Δίκτυα: υδραυλικά (κατασκευή νέων και καθαρισμός υφισταμένων φρεατίου υδροσυλλογής, ανύψωση ή ταπείνωση φρεατίων, επιχώσεις ορυγμάτων με προϊόντα εκσκαφών, κατασκευή 350 φρεατίων υδρορροών με βάση από σκυρόδεμα, σωληνώσεις προστασίας καλωδίων, σύστημα υδρονεύφωσης δροσισμού εξωτερικού χώρου κλπ), ηλεκτρικά (ιστοί αλουμινίου -συνολικά 244 τεμάχια- κυλινδρικής μορφής, με βραχίονες ύψους πέντε μέτρων, αυτοματισμός ελέγχου συστήματος υδρονεύφωσης, 30 φωτιστικά σώματα, σωληνώσεις προστασίας καλωδίων κλπ).
• Εργασίες πρασίνου: χωματουργικά, αρδευτικό δίκτυο, φύτευση συνολικά 165 δένδρων (νεραντζιά, πλάτανος, δαμασκηνιά καλλωπιστική, μελικοκιά κλπ) φύτευση συνολικά 1056 καλλωπιστικών και αναρριχόμενων φυτών, χλοοτάπητες, σχηματισμός λεκανών άρδευσης φυτών κλπ.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.405.000 ευρώ, αποτελεί μέρος της Πράξης «βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατειάς Χρηματιστήριου» που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ, «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

No comments:

Post a Comment