Thursday, March 26, 2015

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ


Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετώνο Γεράσιμος Λαβράνος, ο συνθέτης του γνωστού «Χάλι γκάλι» που τραγούδησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η σοφερίνα» και έγινε τεράστια επιτυχία. 

Την Παρασκευή η κηδεία του συνθέτη του «Χάλι Γκάλι»
Η κηδεία του θα γίνει αυριο, Παρασκευή στις 3μμ, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1935, ο Γεράσιμος Λαβράνος από μικρό παιδί ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση με σπουδαίους δασκάλους. Στα 11 χρόνια του έπαιζε κόρνο στη φιλαρμονική Εταιρεία «Ν. Μάντζαρος» ενώ λίγο αργότερα πήρε θεωρητικά μαθήματα και μαθήματα πιάνου.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα αφιερωνόταν στην κλασική μουσική, ανακάλυψε στο σπίτι του δασκάλου του, Σπύρου Μεταλληνού, κάποιες παρτιτούρες του Γκέρσουιν και του Κόουλ Πόρτερ και άρχισε να συναρπάζεται από την τζαζ.
Το 1958 έγραψε το πρώτο του τραγούδι, «Χέρι χέρι», σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη, το οποίο γυρίστηκε σε δίσκο (1959) κάνοντας μεγάλη επιτυχία. Μέχρι το 1968 ο Γεράσιμος Λαβράνος γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Ερμηνευτές, όπως ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Τζίμης Μακούλης, η Τζένη Βάνου, η Γιοβάνα, η Μπελίντα, το Τρίο Καντσόνε, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρινέλλα, με την οποία έδωσε και συναυλίες στη Βραζιλία το 1968, ο Γιάννης Βογιατζής, η Πόπη Αστεριάδη, η Καίτη Χωματά και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι τραγουδιστές, έκαναν γνωστές τις συνθέσεις του.
Στον κινηματογράφο επένδυσε με τη μουσική του περίπου 25 ταινίες, επτά της «Φίνος Φιλμ», με τελευταία την «Αγώνας Χωρίς Τέλος» το 1979.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΑΒΡΑΝΟΥ 
Όλα περνούν
Στιχουργός: Πρετεντέρης Κώστας
Εκδότης: Νάκας
Σημειώσεις: Λέγεται και "Τρα - λα - λα"
1959
Δεν θα χωρίσουμε ποτέ
Στιχουργός: Πλωμαρίτης Αντώνης
Εκδότης: Νάκας
1959
Tango
Κάποιον αγαπάς
Στιχουργός: Αργύρης Γιάννης
Εκδότης: Γαϊτάνος Μιχάλης
1959
Ένα βότσαλο χαμένο
Τραγουδιστής: Μακούλης Τζίμης
Στιχουργός: Μαστοράκης Τάσος
Σημειώσεις: Ελληνικό Τραγούδι Δεκ 1960
1960
Αιθέριο λουλούδι
Τραγουδιστής: Βογιατζής Γιάννης
Στιχουργός: Μάνεσης Κώστας
Σημειώσεις: Μοντέρνο Τραγούδι Ιουν 1960
1960
Θαλασσοπούλια
Τραγουδιστής: Μακούλης Τζίμης
Στιχουργός: Μαστοράκης Τάσος
Σημειώσεις: Ο Τζίμης Μακούλης γεννήθηκε στο Καίπτάουν
1961
Bolero
Χέρι χέρι
Τραγουδιστής: Παναγόπουλος Σώτος
Στιχουργός: Πρετεντέρης Κώστας
Εκδότης: Νάκας
Σημειώσεις: Η τελευταία επιτυχία του Σώτου Παναγόπουλου σε δίσκους Fidelity με την ορχήστρα Lucas. Αναφέρεται στο "Ελληνικό Τραγούδι" Σεπ 1959 και το "Μοντέρνο Τραγούδι" Αυγ 1959
1959
Bolero
Το πρώτο χελιδόνι
Τραγουδιστής: Οικονομίδης Γιώργος
Σημειώσεις: Βραβείο 3.000 δρχ για τους καλύτερους στίχους του φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Μοντέρνο Τραγούδι Αυγ 1960 "Ελληνικό Τραγούδι" Σεπ 1960
1960

No comments:

Post a Comment