Monday, March 30, 2015

ΟΔΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Του Φώτη Παπαγερμανού
Νέα Υόρκη. - Μπορεί οι Ομογενείς στην Αστόρια, να μην κοιτάζουν ψηλά, καθώς όπως και τόσοι άλλοι βαδίζουν τις καθημερινές βιαστικοί για τις δουλειές τους, γνωρίζουν όμως ότι στην 33η οδό βρίσκεται ο ναός της Αγίας Αικατερίνης και κάθε φορά που περνούν από μπροστά, κάνουν πάντα τον σημείο του σταυρού. Σ’ αυτή την πολυσύχναστη και πολύβοη περιοχή της Αστόρια, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η επονομασία της οδού σε «οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου» παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, της δημόσιας συνηγόρου της Νέας Υόρκης κυρίας Λετίσια Τζέιμς, των Ελληνοαμερικανικής καταγωγής εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών, του γερουσιαστή Μάικ Γιάναρη και της βουλευτού Αραβέλας Σιμωτά αλλά και του Ελληνοαμερικανού δημοτικού συμβούλου της περιοχής κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, όπως επίσης και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου και της Ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού. 
Στην διάρκεια της τελετής άρχισε να χιονίζει και πολλοί από τους παρισταμενους  έστρεψαν το κεφάλι τους προς τον ουρανό καθώς δεν πίστευαν στα μάτια τους. Κάποιοι συμπολίτες μας, που είχαν ζήσει από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, θεώρησαν ότι δεν ήταν απλές νιφάδες του χειμώνα που φεύγει, αλλά τα δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης που είχαν συγκεντρωθεί στην άσπρη γεννιάδα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. 
Η πιο στενή συνεργάτης του,  η Πωλέτ Πούλος μιλώντας στον «Ε.Κ.» τόνισε συγκινημένη τα εξής: «Ηταν μια μέρα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Ηταν πολύ συναισθηματική στιγμή και μια στιγμή που μας άγγιξε. Ξέρω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος χαμογελάει σήμερα κοιτάζοντας εμάς από ψηλά. Είμαι τόσο περήφανη γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αγάπησε την Ομογένεια και όλους τους ανθρώπους. Είναι, πολύ-πολύ χαρούμενος»
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τιμάται ενας πνευματικός ηγέτης ο οποίος έκανε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζουμε ή πρέπει να γνωρίζουμε, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ενας πνευματικός ηγέτης κι ένας Ελληνας ο οποίος σε δύσκολες στιγμές για το Εθνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ύπαρξη την ίδια του Ελληνικού κράτους»
Τρισάγιο στην Αγία Αικατερίνη
Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, εψά
λει Αρχιερατικό τρισάγιο στο κατάμεστο ναό της Αγίας Αικατερίνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την εκδημία εις Κύριον του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και παρέστη και ο Επίσκοπος κ. Ανθιμος καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, Ιερατικώς προιστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, μαζί με τον πατέρα Βασίλειο.
Ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα με ομιλίες (εντός του ναού) και ανάμεσα στους ομιλητές ξεχώρισαν για τα θερμά τους λόγια προς την προσφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας τόσο η κ. Λετίσια Τζέιμς όσο και μια απλή αλλά γεμάτη αγάπη για τους Ελληνες της Αμερικής Αφρο-αμερικανίδα πρόεδρος ενός τοπικού οργανισμού, που με συγκίνηση και γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τον θαυμασμό της για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Ο κ.  Μάικλ Γιάναρης τόνισε ότι με το παραδειγμά του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έδειξε σε όλους μας «τι είναι να αγαπάς τον συνανθρωπό σου». 
Η κ. Αραβέλα Σιμωτά αναφέρθηκε στην αγάπη που έτρεφε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος προς την Ομογένεια και την Ορθοδοξία και υπογράμμισε ότι μεγάλωσε κοντά στον Ιάκωβο.  
Στον χαιρετισμό της η κα. Λετίσια Τζέιμς επεσήμανε ότι πρόκειτε για μια μεγάλη τιμή για την πόλης της Νέας Υόρκης. Οταν άκουσα για την απονομή αυτής της τιμής ζήτησα να πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο καινα καταθέσω πως νοιώθω. Αγωνίστηκα, είπε η κα. Τζέιμς, για δικαιοσύνη σε όλη μου την ζωή, είναι συνεπώς μια μέρα ιδιαίτερη η σημερινή και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν ένας ξεχωριστός Θρησκευτικός ηγέτης και δεν φοβήθηκε ποτέ στην διάρκεια του βίου του, ενώ αγωνίστηκε υπερασπιζόμενος το δίκαιο, υπερασπιζόμενος τις αρχές του και δεν φοβήθηκε να περάσει πάνω από γέφυρες, όταν άλλοι δεν τολμούσαν να το κάνουν. Οταν περπάτησε, συμπλήρωσε η κα. Τζέιμς δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στην Σέλμα έσπασε με την κινησή του αυτή τοίχους, παρασύροντας τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν κι αυτά τα ίδια τα παιδιά των Ορθοδόξων, σο ότια αφορά αυτά που πίστευαν και σε αυτά απου είχν την δυνατότητα να πετύχουν.. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος καθοδηγούνταν από μια ανώτερη δύναμη να κάνει αυτό που ήταν καλό για όλη την ανθρωπότητα, κατέληξε η κα. Τζέιμς.     
Ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας κ. Κώστας Κωνσταντινίδης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της επονομασίας, τόνισε ήταν μια πράξη που αποδίδει την κατάλληλη τιμή σε ενα άνθρωπο που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα διακιώματα, περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και τιμήθηκε με το υψηλότερο παράσημο του Προέδρου της Αμερικής. Ενοιωσα μεγάλη τιμή που συνέβαλα στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας αν και είμαι πολύ νέος στην θέση αυτή. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αφού χαιρέτησε την παρουσία των επισήμων στην τελετή της ονοματοδοσίας και επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που έχουμε κοντά μας τόυς εκλεκτούς καλεσμένους. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γαλάτουλας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, έχει καταβάλει πολλούς κόπους και παρομοίασε τις ενεργειές του με τις ενέργειες που γίνονται όταν είσαι σε επιφυλακή στον στρατό. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια, είπε ο Σεβασμιώτατος, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Κωνσταντινίδη, που συνέβαλε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσπάθειας, που κράτησε τρία χρόνια. Είναι ωραίο και σωστό, πρόσθεσε ο κ. Δημήτριος, ότι η ονοματοδοσία,  που έγινε άρχισε από το ναό, ως κέντρο της Εκκλησίας. Εζησε, είπε αναφερόμενος στον προκατοχό του, μέρα-νύχτα και κάτι για το οποίο πολέμησε με κάθε τρόπο, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ώστε να γίνει η λατρεία του Θεού, η προβολή της Ορθοδοξίας».

No comments:

Post a Comment