ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, March 3, 2015

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 2014 ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ



Το μεγάλο Ιερό της Μητέρας των Θεών στις Αιγές αποκαλύπτεται τελικά ότι είχε μεγαλύτερη έκταση, αλλά και χρονολογική διάρκεια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Γεγονός που θα προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία στην τελική φάση της αρχαίας και σημαντικής αυτής πόλης, αλλά και του ίδιου του βασιλείου. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 28ης Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί, από 5 έως 7 Μαρτίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, στην ανακοίνωση που θα πραγματοποιήσει με τους συνεργάτες της Χ. Καλλίνη και Α. Θάνου (την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στις 13.15, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) θα αναφερθεί στην ανασκαφή στον Τομέα Τσακιρίδη, στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αιγών στη Βεργίνα, που πραγματοποιείται ήδη από το 2005-2006. Ο χώρος βρίσκεται στα βορειοδυτικά του γνωστού Μητρώου της Βεργίνας και το χωρίζει από αυτόν ένας από τους χαρακτηριστικούς ξηροπόταμους που διασχίζουν την αρχαία πόλη: «Στη διάρκεια των σύντομων αυτών ανασκαφικών περιόδων προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την όψιμη ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της πόλης, όπως μαρτυρούν τα πολυπληθή ευρήματα. Στο βόρειο τμήμα του τομέα αναγνωρίζονται πρόχειρα χτισμένοι χώροι, λιθόστρωτες αυλές τις οποίες διασχίζουν πήλινοι ή λίθινοι αγωγοί νερού, μεγάλοι λάκκοι απορριμμάτων ή πιθαριών, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα σημειώνονται πολλές σκουριές, πηλοί κ.λπ. Στο νότιο τμήμα του τομέα, όπου είναι πλέον φανερή η υψομετρική διαφορά, με κλίση του εδάφους προς τα ΝΑ διαπιστώνονται πυκνά κατάλοιπα θεμελίων και τοίχων από την ίδια χρονολογική περίοδο (2ος αι. π. Χ. – 1ος αι. μ. Χ.), τα οποία όμως θα πρέπει να συνδεθούν πιθανώς με το γειτονικό Μητρώον. Ενας ισχυρός αναλημματικός τοίχος προστατεύει το οικοδομικό αυτό συγκρότημα που εκτείνεται και πέραν των ανατολικών ορίων του Τομέα, ενώ παράλληλα φάνηκαν κατάλοιπα θεμελίων που πρέπει να συνδέονται με παλιότερα κτίρια από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους».
Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι «τα κινητά ευρήματα – κυρίως πήλινα ειδώλια - της φετινής σύντομης ανασκαφικής ενισχύουν την υπόθεση μας για τη σχέση του νέου οικοδομικού συγκροτήματος προς το Μητρώον. Αποκαλύπτεται ότι το μεγάλο ιερό της Μητέρας των Θεών είχε μεγαλύτερη έκταση, αλλά και χρονολογική διάρκεια από όσα είχε υπολογιστεί κατά την παλιότερη έρευνά του. Απομένει να αποδειχθεί η υπόθεση αυτή με την μελλοντική ανασκαφή του χώρου, που επιδιώκουμε να φωτίσει την τελική φάση της αρχαίας και σημαντικής αυτής πόλης, αλλά και του ίδιου του βασιλείου με τις απαραίτητες αρχαιολογικές μαρτυρίες».

No comments:

Post a Comment