Thursday, January 29, 2015

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, το τριήμερο 20 - 22 Ιανουαρίου 2015. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την προβολή και την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως  τουριστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, συνεδριακού, γαστρονομικού, εκπαιδευτικού, αλλά και ιατρικού προορισμού στις γειτονικές χώρες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Σπύρος Πέγκας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και εκπρόσωποι του τουρισμού, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μονάδων παροχής υγείας της πόλης και του εμπορικού κλάδου.
Την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης έκαναν ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Σπύρος Πέγκας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και το Μουσείο του Κεμάλ, καθώς και στη σημασία που δίνει ο Δήμος στην ανάδειξη της λεγόμενης οθωμανικής διαδρομής. Παράλληλα, εξέφρασαν την επιμονή τους να διατηρηθούν οι δύο ημερήσιες πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και την πάγια διεκδίκηση για αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με τη Σμύρνη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ο νέος γαστρονομικός οδηγός που εξέδωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β.Ε. 
Στην αποστολή της Κωνσταντινούπολης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της πόλης ως εκπαιδευτικού προορισμού. Σε ημερίδα με θέμα «Σπουδές στη Θεσσαλονίκη», η οποία έγινε μετά την παρουσίαση, αναδείχτηκαν οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα πολλά και αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολέγια που διαθέτει η πόλη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναντήσεις εργασίας (b2b), κατά τις οποίες οι φορείς και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των αντίστοιχων κλάδων της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Πατριαρχείο. Ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο της Μητροπολιτικής Ενότητας Κωνσταντινούπολης, Kadir Topbas. Οι δύο Δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν ξανασυναντηθεί το Μάιο του 2011 κατά το πρώτο επίσημο ταξίδι του Γιάννη Μπουτάρη στην Κωνσταντινούπολη, συζήτησαν για τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία των δύο πόλεων, καθώς και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση τόσο στη διπλωματία των πόλεων, όσο και στην τοπική ανάπτυξη. Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για ανάπτυξη του τουρισμού, με αιχμή την πολιτική εξωστρέφειας και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης. Από την πλευρά του, ο Kadir Topbas παρέθεσε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Κωνσταντινούπολης που βασίστηκαν στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και τη δημιουργία τουριστικής πλατφόρμας με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων του κλάδου και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τουριστών από 3 εκ. σε 10 εκ. μέσα στην τελευταία δεκαετία. 
Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο Δήμαρχος έδωσε  διάλεξη με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και η πολιτική του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού», κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του μη κερδοσκοπικού Πολιτιστικού Οργανισμού Anadolu Kültür, Osman Kavala. 

Χορηγοί της ελληνικής αποστολής ήταν η TIF-HELEXPO, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και οι εταιρίες Kleemann και Isomat.

No comments:

Post a Comment