Wednesday, January 28, 2015


Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 4/2
 Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές
 
 

 Στόχος ήταν και παραμένει η διάδοση του τεράστιου έργου των δύο εκ Θεσσαλονίκης Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι στην ουσία έθεσαν τις βάσεις του εκπολιτισμού των Σλάβων, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ιστορία σλαβική γραφή και γραπτό λόγο, μεταδίδοντας στο σλαβικό κόσμο τις αξίες της ελληνικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής.
   Το συγκεκριμένο μουσικό-θεατρικό δρώμενο περιλαμβάνει ιστορικά αφηγηματικά στοιχεία, ιστορικούς διαλόγους, που ελάχιστα μέχρι σήμερα έγιναν γνωστοί, με καθαρά θεατρική απόδοση, χορωδιακά σύνολα (ελληνικής και σλαβονικής μελοποίησης) και όλα αυτά διανθισμένα με εικόνες σχετικές με τα παρουσιαζόμενα γεγονότα.

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση με τίτλο "Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές" αφιερωμένη στη ζωή και το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, με διοργανωτές τρείς πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς συλλόγους "ΘΕΩΜΑΙ" Κέντρο Έκφρασης, "ΑΚΟΥΕΩΡΑ" και " ΙΩΑΣΑΦ Ο Διονυσιάτης" που τελεί υπό την αιγίδα τηςΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
 
Προγραμματίσθηκαν και θα δοθούν την Τετάρτη 04/02/2015 στη Θεσσαλονίκη δύο παραστάσεις  στο φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό μέρος των εσόδων αυτών των παραστάσεων να δοθούν για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ  Ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης.
 
Στην παράσταση συμμετέχουν δύο χορωδίες (μία Ελληνική και μία Βουλγάρικη) και η υπόθεση του θεατρικού δρόμενου εξελίσσεται πάνω στη ζωή και την πολυσήμαντη πολιτισμική δράση των δύο εκ θεσσαλονίκης Αγίων. Εκτός απο τους εικοσιπέντε χορωδούς, συμμετέχουν ακόμη είκοσι ηθοποιοί σε 12 θεατρικές ενότητες με φροντίδα και επιμέλεια  επιλογής κοστουμιών με την υποστήριξη του Κ.Θ.Β.Ε.. Η παράσταση "Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές" καθίσταται σπουδαία και σημαντική και για λόγους της ιστορικής αλήθειας της μεγάλης προσφοράς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Βαλκάνια. Την σκηνοθεσία και επιμέλεια της παράστασης έχει ο Νίκος Βεργίδης.


   Βασικοί παράγοντες και συντελεστές για την ολοκλήρωση αυτής της φιλόδοξης παραγωγής είναι :
Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΑΙΜΙΛΙΟΣ Ν. ΤΑΧΙΑΟΣ (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, Αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας επιστημών & Τεχνών και της βουλγαρικής Ακαδημίας επιστημών) για το πλούσιο ιστορικό υλικό του.
Ο  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ  (Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής)  για την οργάνωση, επιλογή και παρουσίαση των ελληνικών και σλαβονικών ύμνων, από δύο χορωδίες μία ελληνική και μία Βουλγαρική.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (Θεατρολόγος) για την επιλογή της ύλης.
Ο ΝΙΚΟΣ  ΒΕΡΓΊΔΗΣ (Καθ. Δραματικής Τέχνης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, πρ. Καλλ. Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ) για την επεξεργασία του υλικού και τη μορφοποίηση του σε σύνθετο καλλιτεχνικό δρώμενο και τη  σκηνοθεσία.
Ο ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (Επίκουρος Θεολογίας του Α.Π.Θ.) ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης.
   Για την επιτυχία αυτής της παράστασης, είχαμε εξ αρχής πνευματικό αρωγό και συμπαραστάτη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο, ενώ στα ζητήματα της συμπαραγωγής έχουμε μαζί μας, τον πολιτιστικό σύλλογο «ΘΕΩΜΑΙ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,  καθώς και τη σχολή βυζαντινής μουσικής «ΙΩΑΣΑΦ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ». Την ευθύνη της προβολής και προώθησης της παράστασης έχει το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προτάσεις για ηθική και υλική στήριξη και από φυσικά πρόσωπα ή άλλους φορείς, μιας και φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε το εν λόγω δρώμενο  σε επιλεγμένους χώρους της χώρας μας αλλά ίσως και στο εξωτερικό.
   Το τελικό μορφοποιημένο δρώμενο, έχει ήδη λάβει αιγίδα Ιεράς Συνόδου, από τη συνεδρίαση της 158ης Συνοδικής Περιόδου.   Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Φεβρουαρίου 2015 (με δύο παραστάσεις, προσφοράς στο «ΠΑΠΑΦΕΙΟ» ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ). Εισιτήρια προπωλούνται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης και στο εκδοτήριο της Πλατείας Αριστοτέλους..

No comments:

Post a Comment