Saturday, June 1, 2013

ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΩ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


Μέσα στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο Μελετόπουλου, στο κέντρο της Μυκόνου, λειτουργεί από το 1957 ο θερινός κινηματογράφος Cine Manto, αλλά και ένα δροσερό cafe - εστιατόριο. Νέες ταινίες που προβλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα αλλά και εκδηλώσεις, περιλαμβάνει ο θερινός προγραμματισμός του κινηματογράφου!


Ένας καταπράσινος κήπος, που πνίγεται από φοίνικες, πεύκα και μοναδικά πανύψηλα είδη κάκτων, δωρεά του Ιωάννη Μελετόπουλου στο Δήμο Μυκόνου, το 1957, προσφέρει δροσιά, ηρεμία και απάγκιο από τους μυκονιάτικους αέρηδες, στο κέντρο της Μυκόνου!

Μέσα στον κήπο, λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος Cine Manto, το παλιό εκκλησάκι των Ταξιαρχών και ένας περιστεριώνας που έχει μετατραπεί σε cafe, το Cafe Manto, που προσφέρει ελληνικό πρωινό, ελαφρά γεύματα, ποτό και ποικιλίες, από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, μετά το τέλος των προβολών.



Και φέτος στο θερινό κινηματογράφο Cine Manto, οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να παρακολουθήσουν, από 1η Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ταινίες A' καλοκαιρινής προβολής, παραγωγές που έσπασαν τα ταμεία το χειμώνα που πέρασε και πολλές παιδικές ταινίες.

Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ για τους μεγάλους και 6 ευρώ για τα παιδιά.

Όσοι αγαπούν ιδιαίτερα τον κινηματογράφο και βρεθούν στο νησί μεσκοπό να μείνουν όλο το καλοκαίρι, μπορούν να προμηθευτούν την κάρτα μέλους Cine Manto αξίας 60 ευρώ, με την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν 14 προβολές, εξασφαλίζοντας έτσι έκπτωση 45%.

Φέτος έχει ετοιμαστεί μια μεγάλη μυκονιάτικη γιορτή, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ.

Αυτό σημαίνει ότι ήχοι από τσαμπούνες, κρασί και μυκονιάτικοι μεζέδες θα συνοδεύσουν την προβολή μιας ταινίας με τίτλο: "Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν - Mykonos 150 years of history", που επιμελήθηκε ο Αντώνης Θεοχάρη Κιούκας.

Ένα οδοιπορικό στην ιστορία, τον τόπο, τους ανθρώπους της Μυκόνου, μέσα από την συλλογή φωτογραφιών και video του Δημήτρη Κουτσούκου.

Φωτογραφίες από φωτογράφους όπως o Fred Boissonnas, ο Λουκάς Μπενάκης, και η σπουδαία Πανωραία Γαλατά, από έγκριτα διεθνή περιοδικά όπως το LIFE και το NATIONAL GEOGRAPHIC, από μεγάλα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία όπως το MAGNUM και το GETTY IMAGES, από αρχεία όπως το ΕΛΙΑ, αλλά κυρίως από καθημερινούς ανθρώπους που αποτύπωσαν, ως ενθύμια απλές στιγμές της καθημερινής τους ζωής, παραδίδοντας τες στην αιωνιότητα.

Οι ψαράδες και οι χωρικοί, οι μυλωνάδες και οι φουρνάρηδες, οι καφετζήδες και οι ταβερνιάρηδες, τα ποστάλια και τα κρουαζερόπλοια, ο Πέτρος και οι γαϊδάρες, ο γιαλός και οι Δήλες, το ασβέστωμα και τα γλέντια, εμείς και οι άλλοι, όλοι εκείνοι και όλα εκείνα που έκαναν την Ελλάδα μόδα, περνάνε φευγαλέα ως εικόνες παμπάλαιες αλλά και σημερινές. 

No comments:

Post a Comment