Wednesday, June 26, 2013

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Η ψηφιακή μετάβαση συνεχίζεται στο νότιο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη με την ενεργοποίηση από την Digea των κέντρων ψηφιακής εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων, απο σημερα το πρωί. Ταυτόχρονα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
Έτσι οι τηλεθεατές στις πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των νομών αυτών, θα βλέπουν πλέον μόνο ψηφιακά τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα.
Με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δύο αυτών κέντρων της Κρήτης σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21293/621/Φ. 150/30-04-2013 δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 350.000 τηλεθεατές να αναβαθμίσουν την τηλεοπτική τους εμπειρία αφού πλέον θα απολαμβάνουν κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς ‘χιόνια’ και ‘είδωλα’. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα για πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG).
Σημειώνεται πως τα κέντρα «Ρογδιά» και «Μαλάξα» αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα της Κρήτης καλύπτοντας το 60% του πληθυσμού του νησιού. Το σύνολο του νησιού θα καλυφθεί με επίγειο ψηφιακό σήμα, σύμφωνα με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, από 14 κέντρα εκπομπής με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, όπως αυτό θα οριστεί από την Πολιτεία.
Για να λάβουν οι τηλεθεατές που «βλέπουν» από τα κέντρα «Ρογδιά» και «Μαλάξα» το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea χρειάζεται:
  • Να διαθέτουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.
  • Να επανα-συντονίσουν από αύριο τους δέκτες τους για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας στις εξής συχνότητες:
Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:
  • 24 (498 MHz): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV
  • 25 (506 MHz): Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902
Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:
  • 49 (698 MHz) : Alpha, ANT1, Μακεδονία TV
  • 56 (794 MHz) : Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902
Επίσης, υπενθυμίζεται πως η κεραία των τηλεθεατών που λαμβάνουν σήμα από τα εν λόγω κέντρα εκπομπής θα πρέπει να είναι στραμμένη αναλόγως είτε προς το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά» είτε προς το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα».

No comments:

Post a Comment