Tuesday, April 9, 2013

Η ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ



Η Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ
Η Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ   


Τον δικό της φόρο τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών απέτισε η κινηματογραφική Σιδηρά Κυρία, Μέριλ Στριπ. Η Στριπ, η οποία για τον ρόλο της ως Θάτσερ κέρδισε ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, χαρακτήρισε την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας ως «μία προσωπικότητα που προκαλούσε δέος»
Σε ανακοίνωσή της, η Μέριλ Στριπ αναφέρει ότι «η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε, ηθελημένα ή αθέλητα, πρωτοπόρος για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που να μην έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που προώθησε στη Βρετανία στα τέλη του 20ού αιώνα. Τα σκληρά φορολογικά της μέτρα έπληξαν τους φτωχούς, ενώ η απόλυτη προσέγγισή της στους δημοσιονομικούς κανονισμούς, οδήγησε σε περισσότερα πλούτη για άλλους. Υπάρχει το επιχείρημα ότι η σταθερή, σχεδόν συναισθηματική της πίστη στη στερλίνα βοήθησε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τις καταιγίδες της ευρωπαϊκής νομισματικής ανασφάλειας» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Αλλά για μένα ήταν μια προσωπικότητα που προκαλούσε δέος με την προσωπική της δύναμη και το θάρρος της. Το να ανέλθει, με νόμιμα μέσα, στις τάξεις του βρετανικού συστήματος, συνδεδεμένου από τις τάξεις και φοβικού ως προς το φύλο όπως ήταν, την εποχή που το έκανε και με τον τρόπο που το έκανε, είναι ένα τρομερό επίτευγμα» τονίζει η Στριπ.

«Το να το κερδίσει, όχι επειδή κληρονόμησε τη θέση της ως κόρη ενός σπουδαίου άνδρα ή χήρα ενός σημαντικού άνδρα, αλλά μέσα από τον αγώνα της. Το ότι κατάφερε να αντέξει το στοχευμένο μίσος και τη γελοιοποίηση, χωρίς προηγούμενο κατά τη γνώμη μου, που απευθύνθηκε στην εποχή μας σε μια δημόσια φιγούρα που δεν ήταν κατά συρροή δολοφόνος. Και το ότι κατάφερε να κρατήσει τις πεποιθήσεις της συνδεδεμένες με φλογερά ιδανικά και ιδέες -όσο λανθασμένες ή προϊόν παραπλάνησης και αν μας φαίνονται τώρα-, χωρίς διαφθορά. Αυτό μου φαίνεται ως απόδειξη κάποιου είδους μεγαλείου, άξιου να κρίνει η ιστορία.

» Το να δώσει σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο λόγο να αντικαταστήσουν τη φαντασίωση του να γίνουν πριγκίπισσες με ένα άλλο όνειρο: την πραγματική επιλογή του να διοικήσουν το έθνος τους: αυτό είναι πρωτοπόρο και θαυμαστό» τόνισε η διάσημη ηθοποιός.

«Ήταν τιμή μου που προσπάθησα να φανταστώ το τελευταίο ταξίδι της, μετά την εξουσία: αλλά έχω μόνο ρίξει μια ματιά στο ποιοι ήταν οι αγώνες της και πως κατάφερε να περάσει στην άλλη πλευρά. Θα ήθελα να απευθύνω τα γεμάτα σεβασμό συλλυπητήριά μ

No comments:

Post a Comment