Friday, January 18, 2013

Ο ΧΟΡΟΣ 'ΣΕΡΡΑ' ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤ3




Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 ξεκινάει το φετινό της ταξίδι την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013, στις 18:00, χορεύοντας τον αρχαιότερο και διασημότερο ποντιακό χορό. Το χορό «Σέρρα». Δεν υπάρχει ποντιακό γλέντι ή χορευτική εκδήλωση που να μην χορεύεται, τόσο στο νοητό τόξο που συνδέει την Ελλάδα με τον τόπο καταγωγής του, τον Πόντο, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου έχει εξαπλωθεί ως ένας «αρχαίος» χορός.   
Η εντυπωσιακή του χορογραφία, οι γρήγορες κινήσεις του σώματος των χορευτών, η σύνδεση μεταξύ τους, η βίαιη στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, ο ενθουσιασμός που καταλαμβάνει τους θεατές όταν βλέπουν τους χορευτές, προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο συγκεκριμένο χορό. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον χορό «Σέρρα» μεταξύ των διασημότερων χορών παγκοσμίως.
Ο φακός της εκπομπής καταγράφει με λεπτομερή τρόπο όλη την αφηγηματική «παράσταση» του χορού, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα σπάνια χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι συμπυκνωμένα και οργανωμένα με εξαιρετικό τρόπο στην συμπεριφορά των χορευτών που συμμετέχουν. Το χορό «Σέρρα» συνοδεύει μια ανοιχτή συζήτηση που περιλαμβάνει προβληματισμούς και αναζήτηση στοιχείων επάνω στα θεμελιώδη ζητήματα της δημιουργίας του. Η εκπομπή θέτει ερωτήματα σε ανθρώπους εξειδικευμένους στη χορευτική διδασκαλία και δράση, αλλά και σε απλούς χωρικούς, απόγονους της πρώτης γενιάς Ποντίων που κατοίκησαν στην Ελλάδα ερχόμενοι από τη Μαύρη Θάλασσα. 
Τα «Ελλήνων Δρώμενα» περιηγούνται στις αμιγώς περιοχές κατοικίας Ποντίων στην πόλη της Κοζάνης και στα χωριά Αλωνάκια, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Σκήτη, Τετράλοφος, Κοιλάδα κ.α., και παρουσιάζουν αυθεντικές χορογραφικές απεικονίσεις του χορού «Σέρρα» μαζί με αφηγήσεις για την πρωταγωνιστική σχέση που κατέχει στη ζωή τους. 

Μεταδίδεται: Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013, στις 18:00
Σκηνοθεσία - έρευνα:  Αντώνης Τσάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης 
Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

No comments:

Post a Comment