Saturday, November 3, 2012

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Θεσσαλονίκη
Ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες έδωσαν εκατοντάδες λάτρεις του κινηματογράφου για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, το οποίο έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή με μια λιτή τελετή.

Την έναρξη της διοργάνωσης προλόγισαν ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ του φεστιβάλ, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ενώ παρών ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

«Το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας» είπε στην εισαγωγική ομιλία ο διευθυντής και επί χρόνια ψυχή του Φεστιβάλ, Δ.Εϊπίδης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις 150 ταινίες της φετινής 53ης διοργάνωσης οι οποίες προέρχονται από 54 χώρες.

Στο κεφάλαιο του πολιτισμού αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος μίλησε επίσης στην εξωστρέφεια της πόλης αλλά και την ανάγκη «να διεκδικήσουμε την αυτονομία του Φεστιβάλ».

«Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου και η τέχνη γενικότερα μας δείχνει το τον τρόπο να υπερβούμε την κρίση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία» ανέφερε σε χαιρετισμό που αναγνώστηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε εισαγωγικά το μουσικό σχήμα Milky Lady & The Cookies σε ρυθμούς σουίνγκ ρυθμούς ενώ συνόδευσε χορευτικά η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

Πρεμιέρα με σημαντικές ταινίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Μετά την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας Holy Motors του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ, μια ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας).

Αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ντενί Λαβάν, καθώς και η Εύα Μέντες, η Κάιλι Μινόγκ και ο Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται κανονικά το Σάββατο με τις προβολές ταινιών στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού αλλά και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» όπου θα προβληθεί σε πανελλήνια πρώτη το βράδυ του Σαββάτου η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο The Capital.

Tο μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Κώστα Γαβρά τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης - μιας προσφοράς του Φεστιβάλ στην πόλη που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ένταξη της στο ελληνικό κράτος. Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

No comments:

Post a Comment