Thursday, November 22, 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΣΚΑΝΕΡ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Έναν εντυπωσιακό σαρωτή βιβλίων, ο οποίο μπορεί να αποτυπώνει σε ηλεκτρονική μορφή 250 σελίδες σε ένα λεπτό, ανέπτυξαν επιστήμονες από την ιαπωνική εταιρεία Dai Nippon Printing, σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χάρις στην ταχύτητα που πετυχαίνει, το μηχάνημα μπορεί να εξασφαλίσει το σκανάρισμα ολόκληρων βιβλιοθηκών σε πολύ μικρότερο χρόνο από τις υπάρχουσες συσκευές σάρωσης.
Όπως είναι φυσικό, το σκάνερ δεν αντιγράφει τις σελίδες με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένα οικιακό σκάνερ. Αντίθετα, διαθέτει έναν ρομποτικό μηχανισμό που «ξεφυλλίζει» το βιβλίο, ενώ παράλληλα δύο κάμερες υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίζουν τρισδιάστατα κάθε σελίδα.
Ο συγκεκριμένος τρόπος έχει επίσης το πλεονέκτημα πως το βιβλίο παραμένει ανέπαφο κατά το σκανάρισμα. Κάτι που κάνει αυτή τη μέθοδο να διαφέρει επίσης από τις επαγγελματικές διατάξεις σάρωσης, οι οποίες για να λειτουργήσουν προϋποθέτουν ότι το βιβλίο θα έχει πρώτα «λυθεί» σε σελίδες.
Για να δημιουργήσει ένα πιστό ψηφιακό αντίγραφο κάθε σελίδας, το μηχάνημα διαθέτει ειδικό λογισμικό που αναλύει, διορθώνει και συνδυάζει τις δύο φωτογραφίες. Με αποτέλεσμα είναι η σελίδα να αποτυπώνεται σε μία εικόνα πολύ υψηλής ευκρίνειας (400 pixel per inch,ppi), στην οποία αποδίδεται κάθε λεπτομέρεια του κειμένου και του υπόλοιπου περιεχομένου. Στη συνέχεια, αυτή η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετατραπεί σε e-book, PDF ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή ψηφιακού αρχείου.
Η Dai Nippon Printing ανακοίνωσε ότι ο σαρωτής θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε λίγους μήνες, χωρίς όμως να κάνει γνωστή την τιμή του.

No comments:

Post a Comment