Sunday, November 25, 2012

ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΧΑΣΜΟΥΡΙΟΥΝΤΑΙ-ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΑ!

Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξιγκα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας. 

Μέχρι σήμερα υπήρχε επιστημονική διαφωνία για το εάν τα αγέννητα μωρά χασμουριούνται ή απλώς ανοίγουν το στόμα τους, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι πολύ συχνά ισχύει το πρώτο.

Οι ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων του Ντέραμ και του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Νάτζα Ράισλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", μελέτησαν 20λεπτης διάρκειαςβιντεοσκοπημένους υπέρηχους 15 υγιών εμβρύων (οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών), που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο φύλα χασμουριούνται συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα παρατηρείται σταθερή μείωση του χασμουρητού.

Με βάση τη διάρκεια που το έμβρυο μέσα στη μήτρα κρατά ανοικτό το στόμα του και πόσο αργά το ανοίγει, εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές φορές χασμουριέται. 



Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα δείκτη για την υγεία του εμβρύου.

«Αντίθετα με μας, τα έμβρυα δεν "κολλάνε" το χασμουρητό από άλλους, ούτε χασμουριούνται επειδή νυστάζουν. Μάλλον, η συχνότητα του χασμουρητού τους στη μήτρα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση», δήλωσε η Ράισλαντ, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει σε δύο έμβρυα μέσα στη μήτρα πολύπλοκες εκφράσεις του προσώπου, σαν το γέλιο και το κλάμα, μεταξύ της 24ης και της 35ης εβδομάδας της κύησης.

No comments:

Post a Comment