Friday, November 23, 2012

ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ


Το σπίτι - φάντασμα του Σάντι!

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Το σπίτι - φάντασμα του Σάντι!
Μέχρι πρότινος ήταν το σπίτι στο οποίο θα στέγαζαν τον έρωτά τους και την οικογένεια που σκόπευαν να δημιουργήσουν. Σήμερα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σπίτι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, καθώς αποτελεί σύμβολο της καταστροφικής μανίας του τυφώνα «Σάντι».

Οταν πριν από έξι μήνες ο 34χρονος ομογενής Τζον Ζώης και η σύντροφός του Μέρεντιθ Σροάζμπερ μετακόμιζαν στο σπίτι τους, στην περιοχή Γιούνιον Μπιτς του Νιου Τζέρσεϊ, αισθάνονταν απίστευτα τυχεροί που θα ζούσαν δίπλα στη θάλασσα. Κανείς τους άλλωστε δεν μπορούσε να προβλέψει τότε το κακό που θα ακολουθούσε. Το σπίτι, ένα από τα συνολικά διακόσια που καταστράφηκαν από τον τυφώνα «Σάντι», υψώνεται τώρα μισοερειπωμένο σαν φάντασμα που αγναντεύει τη θάλασσα, καθώς η κατάρρευση της μιας πλευράς του το έχει καταστήσει αφενός μεν μη κατοικήσιμο, αφετέρου άκρως ενδιαφέρον θέαμα για τους φωτογράφους. Η φωτογραφία του, στην οποία αποτυπώνεται πολύ γλαφυρά η λύσσα με την οποία χτυπήθηκε από τον τυφώνα, δεδομένου ότι το μισό έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ το άλλο μισό έχει μείνει ανέγγιχτο, έχει δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα, ενώ κοσμεί και το εξώφυλλο της τρέχουσας έκδοσης του περιοδικού «Newsweek».

Η περιουσία ανήκει εξ αδιαιρέτου στον Κωνσταντίνο και τη Βαρβάρα Ζώη, πατέρα και θεία του Τζον Ζώη, οι οποίοι το αγόρασαν το 1994. «Από μόνο του το οικόπεδο έχει πολύ μεγάλη αξία, χωρίς το σπίτι. Είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι ακίνητης περιουσίας. Μερικές φορές είσαι τυχερός και μερικές άτυχος, κι αυτό συμβαίνει τώρα» είπε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ζώης. Το «σπίτι της πριγκίπισσας», όπως είναι γνωστό στην περιοχή, οικοδομήθηκε το 1855 και έχει υπάρξει χώρος ελεύθερης έκφρασης ή ακόμα και οίκος ανοχής. Από τότε μέχρι σήμερα άντεξε σε πολλές μπόρες και καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τρομερού τυφώνα, 3ης κατηγγορίας, του 1938.

Οι αρχιτέκτονες είναι πάντως αισιόδοξοι για την ανοικοδόμηση του σπιτιού, βάσει των προδιαγραφών ασφαλείας που υπαγορεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών.

No comments:

Post a Comment