Tuesday, November 27, 2012

Ο ΕΛΤΟΝ ΤΖΟΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑ ΚΙΝΕΖΟ


Πεκίνο, Κίνα
Ο Έλτον Τζον αφιέρωσε συναυλία του στο Πεκίνο στον Κινέζο καλλιτέχνη και αντιφρονούντα Άι Ουέιουεϊ, ο οποίος κατά καιρούς είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Κίνας, θεωρώντας προπαγανδιστική τη λειτουργία του πολιτικού της συστήματος, χωρίς αδέκαστη δικαστική εξουσία.

«Μου αρέσει πολύ, αν και περάσαμε λιγότερο από δέκα λεπτά μαζί. Είναι ειλικρινής και γενναιόδωρος», γράφει ο αντισυμβατικός Άι στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου δημοσίευσε φωτογραφίες του Τζον με εκείνον και το γιο του.

Η δημοτικότητα του αντικαθεστωτικού καλλιτέχνη Άι Ουέιουεϊ έχει αυξηθεί από πέρυσι μετά την σύλληψη και κράτησή του για φοροδιαφυγή, καθώς ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί σε μια πτήση προς το Χονγκ Κονγκ από το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Ο 55χρονος καλλιτέχνης, αφέθηκε ελεύθερος, με εγγύηση, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, 81 ημέρες μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Εντούτοις, οι Αρχές τον προειδοποίησαν ότι δεν του επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα και η υπόθεσή του θα διερευνηθεί περαιτέρω για πορνογραφία, διγαμία και παράνομη ανταλλαγή νομισμάτων.

Διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί της Δύσης, καλλιτέχνες και ακτιβιστές έχουν ταχθεί στο πλευρό του Άι και συνεχίζουν να καλούν το κυβερνών Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας να άρει όλους τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

No comments:

Post a Comment